Z tymi żółtymi tablicami od pewnego czasu nie jest do końca tak jak piszecie.
Jeśli pojazd jest wpisany do rejestru zabytków to faktycznie wywóz czy sprzedaż za granicę musi być uzgodniona z Konserwatorem Zabytków.
Jeśli pojazd jest tylko ujęty w ewidencji zabytków to każdy pojazd który jest tańszy niżeli 32tyś zł i młodszy niżeli 50 lat może zostać wywieziony lub sprzedany bez większych komplikacji.
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest wyrobienie białej karty.
Wtedy mamy możliwość wykupienia bardzo taniego ubezpieczenia dzięki współpracy z PZMotem, w razie uszkodzenia pojazdu szkoda będzie likwidowana jak na aucie kolekcjonerskim a nie starym złomie.
W przypadku pojazdu wpisanego do rejestru zabytków auto jest zwolnione z okresowego przeglądu ( każdy chyba normalny pasjonata i tak dba o swoje auto i nie ma potrzeby aby płacić jakiemuś Kaziowi z PKSu za oglądanie mojego transaxle co roku w wyznaczonym terminie za 100zł ).
W przypadku pojazdu wpisanego do rejestru jak i pojazdu ujętego w rejestrze jest możliwość wykupienia ubezpieczenia na pewien okres ( moim zdaniem bezsens, można za pomocą PZMotu ubezpieczyć 3.0 za 200 zł na rok a tyle samo by kosztowało ubezpieczenie tego samego pojazdu na okresowym ubezpieczeniu na jakieś 4 miesiące ).
Nie jestem tylko pewien czy przypadkkiem nie ma jakichś tam specjalnych warunków dotyczących wszystkich aut zarejestrowanych na żółte i białe tablice spełniających podstawowych dwóch warunków : czyli wartość powyżej 32tyś zł i wiek powyżej 50 lat.
Polecam dział prawny w Classic Auto. Jeśli coś pokręciłem ( pisane na szybko z głowy ) to niech ktoś poprawi.
PS odnosi się to wszystko oczywiście tylko do pojazdów które mają już 25 lat i upłynęło 20 lat od zakończenia produkcji danego modelu.
W przypadku Alfy łapie się model 75 ( egzemplarze z lat 1985 - 87 i wszystkie które były przed nim produkowane) z 33 był by problem gdyż produkowali je do 95 roku ( o ile dobrze pamiętam ).
Sorry za OT ale widzę że to taki dosyć luźny temat a 33 jak i 75 to już youngtimery które będą niebawem klasykami co zresztą tyczy się również modelu 164 z tego działu.