Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Temat: ile wam spala gaz zima w 147 1.6 105?

Rafal Bulawicki
    Gość

Domyślnie

Pomozcie Koledzy bo nie wiem juz co mam robic.Jezeli chodzi o katalizator to mechanik przecial sprawdzil i zespawal spowrotem.Na komputerze tez wskazywal slabe wartosci.Jeden mechanik powiedzial mi zeby wstawic emulator za 20 zl z allegro w tedy oszuka komputer ale ekologi nie bedzie. Inny mowi kupic katalizator (oryginalny 2000 tys uniwersalny 500 zl uzywke z rozbitej alfy na benzyne 150 zl .A moze olac i jezdzic tak ,przeciez nie ktorzy wycinaja kat.Czy ktos moze mi poradzic pleasee.

- - - Updated - - -

Nie wiem ile spala bo moja wersja nie ma wskaznika spalania ale jsk zaladowalem benzyne i pojezdzilem dzien troche to mialem takie wrazenie ze naprawde duuuuuzo idzie gazu mysle ze tak z 14

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Rafal Bulawicki Zobacz post
    Jestem z Bialegostoku.Jezeli ktos wie to prosze dac znac.
    Jaka instalacja?????????
    Domyślam się że komp Staga, jeżeli tak to dzwoń do nich, pod nosem masz ich siedzibę i warsztat
    http://www.ac.com.pl/
    Spalanie masz za duże, nawet V6 się chowa na moje oko, latasz po Białymstoku, czy trasa też na tym jest i jaki rocznik Alfy, bo jak ma jednego kata i jedną lambdę, to nie wiem po co trzymać katalizator, ale jak mechanik kumaty to domyślam się ze są dwie sondy i ta za katem będzie robić bałagan
    Ostatnio edytowane przez kylo1986 ; 01-02-2013 o 14:53

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

wiem, że nie 105tka ale 120 - wczoraj wyszło mi z trasy niżej 8.5 litra na setke.
    Więc te 14 to sporo za dużo - no chyba że to jest but od początku do konca w miescie - to sie zgodze na takie spalanie
    147 powodów do zadowolenia

Rafal Bulawicki
    Gość

Domyślnie

Jazda typowa w miescie ale mimo tego to i tak za duzo.Gazownik tak jak wspominalem powiedzial wszystko ok.Sondy sa 2 wiec ta druga robi balagan .Jak myslicie warto kupic uzywke w dobrym stanie kat.

Mieszka w
    Podlasie
    Auto

Domyślnie

Jeżeli masz Staga to najpierw tam skocz, oni wszystko obejrzą, bez obrazy dla Białostockich gazowników, ale przeważnie to partacze, a w Stagu jest kilku kumatych kolesi
    Co do katalizatora to używka według mnie będzie lepsza od uniwersalnego, tylko pytanie jest w jakim stanie będzie, najlepiej daj ogłoszenie w bazarze ze szukasz, albo szwagry z allegro

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał kylo1986 Zobacz post
    Co do katalizatora to używka według mnie będzie lepsza od uniwersalnego, tylko pytanie jest w jakim stanie będzie, najlepiej daj ogłoszenie w bazarze ze szukasz, albo szwagry z allegro
    i tak i nie - zauważ, że jak trafi się na cwaniaka, który sprzedałby nawet wystrzeloną poduszkę - to jako laik może kupić w jeszcze gorszym stanie niż ma ( ja np się na tym nie znam - i wybierając pewnie kupiłbym badziewia)
    W forum ogólnym jest temat o jakiś zamiennikach bosala - chyba nie drogo to nawet wychodziło.
    Nie wiem jak jest wydech w 2.0 TS - ale ja mam wywalony katalizator jeszcze przez poprzedniego właściciela - i normalnie gaz działa, fakt, ze montowany już po wycięciu tego kata. Ale nie mam pojęcia jak są rozwiązane lambdy ( bo to chyba o to się rozchodzi)
    147 powodów do zadowolenia

Mieszka w
    Podlasie
    Auto

Domyślnie

Tak chodzi o lambdę za katem, teoretycznie będzie pierniczyła sytuację, z tym że dobry gazownik chyba da rady z tego wyjść tu musimy poczekać na GrzesiekK. się odezwie
    W mojej kabel który chyba z kompa gazowego miał iść na sondę w ogóle nie jest podłączony
    Co do używanych katalizatorów to tak jak piszesz, ja u siebie najprawdopodobniej nie mam już katalizatora,z tym ze mam jedna lambdę i specjalnie się tym nie przejmuję

Rafal Bulawicki
    Gość

Domyślnie

Dzieki za wasze opinie .zastanowie sie nad tym ale chyba zaryzykuje z emulatorem ktory jest podobno nie zlym wynalazkiem i wstawia sie go za katem i on wtedy podobno ma oszukac system .Wskazuje tak jak by faktycznie byl tam katalizator.Koszt 25 zl plus robocizna pewnie z okolo 50 70 zl.Nie ma pewnoscie czy to zadziala tak samo jak nie ma pewnosci czy uzywka kata jest ok.Ogolna inwestycja 100 zl .Nadal moj samochod nie jest ekologiczny ale coz takie zycie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

Cytat Napisał Rafal Bulawicki Zobacz post
    Dzieki za wasze opinie .zastanowie sie nad tym ale chyba zaryzykuje z emulatorem ktory jest podobno nie zlym wynalazkiem i wstawia sie go za katem i on wtedy podobno ma oszukac system .Wskazuje tak jak by faktycznie byl tam katalizator.Koszt 25 zl plus robocizna pewnie z okolo 50 70 zl.Nie ma pewnoscie czy to zadziala tak samo jak nie ma pewnosci czy uzywka kata jest ok.Ogolna inwestycja 100 zl .Nadal moj samochod nie jest ekologiczny ale coz takie zycie.
    No to wyrzucisz tylko 100zł w błoto... To żaden emulator tylko dystans który odsuwa sondę od układu, fakt wskazania będą zbliżone do prawidłowych, co do zawartości tlenu jednak inne wskazania takie jak temperatura spalin będą niewłaściwe... Sonda za katem pełni funkcję diagnostyczna. Nowy zamienik kata kosztuje około 920zł na allegro...
    Dla mnie ten cały emulator do druciarstwo i tyle...
    Ostatnio edytowane przez Winiar00 ; 02-02-2013 o 19:38

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał Winiar00 Zobacz post
    Nowy zamienik kata kosztuje około 920zł na allegro...
    A uniwersalny basala 200zł i działa.
    Wiem bo założyłem
    Można jeszcze zregenerować koszt ok 300-350 zł
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest