Strona 53 z 86 PierwszyPierwszy ... 3434445464748495051525354555657585960616263 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 851

Temat: ABC na temat motoru Twin Spark 16v

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Skłaniam się do wypowiedzi Pablo,spokojnie za cene napraw osprzętu JTD zrobie remont silnika TS i będe sobie jezdzil.
    TS 16V to nie jest zła konstrukcja,pamiętam poczciwe czasy 125,126p i ŁADy no i te auta ciągle się psuły ale z tą różnicą że w większości były to też proste 8V konstrukcje i bez nadmiaru osprzętu,ekologia była wtedy kiedy taki wóz stał w garażu a naprawić potrafił każdy.
    Czasy się zmieniły i ten kto zna warsztat wie że dzisiaj beż osprzętu,narzędzi i wiedzy nie da rady bawić się w mechanike bo producenci strzegą swojego podwórka oraz technologi.Poza tym części muszą się sprzedawać więc nikomu nie jest na ręke produkcja pancernych rozwiązań tylko konsumpcyjnych.Mam jeszcze stare książki z cyklu sam naprawiam czy nawet mechanika itd.są tam określone znaczenie terminu naprawa bieżąca,naprawa główna.Jest jasno sprecyzowane na czym to polega i co wchodzi w zakres takiej obsługi i obróbki głowicy na przykładach właśnie FSO.Teraz są zamknięte dla serwisów odpowiednie cykle szkoleniowe i programy czy DTRki,

Dwie świece to nie tylko Alfa,mój kolega jest zakochany w pick upach z USA i np FORD RANGER 2.3L 8V posiada takie rozwiązanie
    MB naturalnie również o motocyklach np TRIUMPH nie wspominając

TS to jednak nie jest do końca taki bubel

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

nie w butelki a beczki oleju
    I pewnie już sobie kpił jakąś małą rafinerię/firmę chemiczną do jego produkcji
    kup ty sobie chłopie to MB
    Ciężko kupić MB w cenie deskorolki...

A od tych tematów z daleka - bo kolejny temat zaraz zrobi się gorący.
    Grunt to wychwalać wszystko co swoje, nie? Bo przecież "do własnego gniazda się nie sra". Żenujący są niektórzy...

Kurde zapomniałem o kadeciku! Ktoś kiedyś strasznie wymądrzał się jakie to alfy nie były mocne a tu jeszcze w latach 80-tych 150KM z 2 litrów.

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Ja w niektórych wypowiedziach się z Tobą zgadzam niestety, ale co do Hondy, to w niczym nie ustępuje pod względem brania oleju Alfy TSom.
    Mam ich kilka w ciągłej obsłudze i wiem co pisze.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    hmm która honda ?
    1.5 civiki nie wiem co za silnik ... ale gość który jeżdzi civikami całe zycie zaopatruje sie nie w butelki a beczki oleju ... i jakos nie narzeka.

bmw sie nie wypowiem - bo sie nie znam na tym.

omoron - kup ty sobie chłopie to MB które tak ubóstwiasz - spokojnie dobijesz kilku milionów kilometrów na jedym oleju, do tego oczywiście bez usterek czy innych dupereli, wymieniania wariatorów, panewek, uszczelniaczy zaworowych czy pierscieni.
    A od tych tematów z daleka - bo kolejny temat zaraz zrobi się gorący. Moderator zamknie, a za miesiąc znajdzie sie kolejny niedowiarek i założy kolejny temat ABC Twin Spark.

- - - Updated - - -

a swoja drogą - nie wiem o której CBR mówisz - bo troszkę CBRką jeździłem i jakoś oleju nie brała.
    Jako byly posiadacz Civic 1.5 zostaje mi potwierdzić ich olejożerność przy ostrym traktowaniu zdazło się i litr na jedno tankowanie . Dodam ze w tym fakcie nic się nie zmieniło w nowym accordzie 2.4 na szybie jest nawet nalepka mówiąc o potrzebie regularnego sprawdzania stanu i dolewanie oleju. Vtec musi dymić sa nawet takie nalepki i jakoś własciciele hond nie hejtują tak tych silników tylko przyjeli to jako fakt i normę a dostrzegają wiele innych zalet tych konstrukcji.

Ja tam mojemu TSowi wiele zarzucić nie moge, pali tyle ile powinen zarówno oleju jak i benzyny.

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

łykać olej to 16v sobie mogą tylko co z tego jak się zacierają.

Mój ts też łyka oliwę przy pałowaniu ale jego pierścieniom to raczej na zdrowie wychodzi.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

Wiadomo, że jak coś się wysoko kręci to i sobie łyknie. Czy to H, alfa czy BMW. Moją i tak muszę pochwalić bo prawie nie brała a ciągle dostawała w przysłowiową zdę. Dostawała aż się zatarła w pachwinie
    Ja w niektórych wypowiedziach się z Tobą zgadzam niestety
    Dlaczego niestety? Przecież cały urok alfy polega na tym że się sypie od początku do końca (mojego lub jej ).

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    Grunt to wychwalać wszystko co swoje, nie? Bo przecież "do własnego gniazda się nie sra". Żenujący są niektórzy...
    zenujący kolego robisz się ty.
    Srając do gniazda we wszystkich możliwych miejscach i wszczynając taki zamęt jakiego sam pingwin by sie nie powstydził.
    Nie piszę że jest idealny - ale nie piszę że jest zły.
    Swoje z TSami przeszedłem. Trochę pieniędzy w ich naprawę poszło, ale drugie tyle udało się zaoszczędzić na bezawaryjnej jeździe na LPG również TSem.
    Tylko jak widzę inteligenta, który w każdym temacie próbuje wyładować swoją frustracje - bo kupił w cenie deskorolki 155, którą zajeździł - to mi się odrazu banan na twarzy pojawia - że nadal są tacy naiwniacy Którzy będą psioczyć na swoją głupotę próbując wmówić calej reszcie że to nie ich wina.
    Amen.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

drugie tyle udało się zaoszczędzić na bezawaryjnej jeździe na LPG również TSem.
    Aaaaaaaaa to przepraszam Gdybyś sobie jeszcze zamontował generator HHO (http://www.forum.alfaholicy.org/hyde...rator_hho.html) to może byś jeszcze na jakieś 2.0 odłożył

A prawda jest tak, że jakoś 1.4 i 1.6 nie bardzo chcą się przekręcać więc nie pajacuj.

- - - Updated - - -

Ooo! Widzę, że kadeciki miały nawet 156KM!

Wie ktoś coś o kadecie GSI S? Bo widzę że 170 kucy łapie. Tylko nie wiem co to
    Ostatnio edytowane przez omron8 ; 01-02-2013 o 19:57

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

1.4 ?
    nie mam 1.4 nie miałem to nie wiem.
    1.6 z panewka wywaloną tez pare widizalem. a moja jakos faktycznie mimo głebokiej 2jki na przodzie + to co rumuny na granicy przykręciły nei chce sie jakoś wysypać ...
    w 2.0 robiłem remont wiec wiem ile to kosztuje i z czym to sie je
    i nie pajacuje - pajacujesz ty siejac ferment gdzie sie tylko da.
    Mowa jest o TS a nie TS 2.0 - czy TS 1.8 czy TS 1.6
    Mam jakieś doświadczenie z tymi silnikami czy pochodnymi ( 1.8 fiatowskie na wariacie, które też jakoś miało wypluć panewkę a nie wypluło) i kurde jakoś jeżdżę tymi autami i dzwine, że od czasu jak 2.0 jest traktowana tak jak powinna to w żadnym z nich się nic nie dzieje - a wszystko to bardzo awaryjne fiatowsko-alfowskie silniki SIC! napisałem alfowskie przecież 16V to już nie alfowski silnik ..
    Chcesz wyładować swoje frustracje - idź na onet czy znajdź sobie jakiś filmik na YT i tam hejtuj - znajdziesz wspólnych znajomych.
    a generator hho moze ty sobie wstaw - moze ci panewka nie kleknie, albo cudownie ozdrowieje.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Składam formalny wniosek do moderatora o zbanowanie tego klauna omrona8, zarozumiałego, przemądrzałego i cwaniaka forumowego, co próbuje ośmieszyc każdego użytkownika forum, a gówn... się zna na motoryzacji, a na Alfach Romeo to za grosz wiedzy nie ma.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest