Max co dwa lata, tak mówi instrukcja i doświadczenie![]()
Max co dwa lata, tak mówi instrukcja i doświadczenie![]()
Ja bym powiedział że 2 lata to optimum a nie max.
W mojej GQV po przebiegu 15 tys. i około 1,5 roku użytkowania, wyszło ze płyn ma zawilgocenie 2% Trzyprocentowy udział wody, kwalifikuje do natychmiastowej wymiany. Tak dla jasności, nie mam pojęcia dlaczego tak szybko złapał wilgoć. Koszt wymiany wraz z płynem DOT 5,1 80,00zł
Choćby to że z salonu wyjeżdżasz na przewodach gumowych i instrukcja "mówi" że należy używać DOT 4.. nigdzie nie dopuszcza się użycia do nich DOT 5.1.. a przy montażu przewodów w stalowym oplocie które z zasady są do sportowego użycia producent dopuszcza DOT 4 ale zwykle zaleca DOT 5.1 wkońcu jak przewody już nie są poprostu gumowe to wypada zalać płyn o lepszych parametrach żeby zakup przewodów miał jakieś dodatkowe korzyści..
Jak również każdy zakład od tuningu z doświadczeniem tak poleci..
Więc nie wiem skąd Twoje pytanie marekm
DOT 4 różni się od DOT 5,1 temperaturą wrzenia przy zawilgoceniu oraz lepkością i jakimś składem chemicznym. DOT 4 ma punkt wrzenia około 160 a DOT 5,1 185. Przewody w oplocie założyłem tylko z powodu szybszej reakcji na pedał.
bzdury piszesz - 5.1 to jest dot który w teorii* wytrzymywał większe temperatury, ale szybciej łapał wodę, natomiast nie reagował z gumą przewodów w sposób bardziej agresywny niż zwykły dot4. Przejeździłem 8 lat na dot5.1 i przewody gumowe przy wymianie (nie ze względu na zużycie, a zwykła fanaberia) wyglądały całkiem normalnie.
Do sportu używa się DOT5, który jest już agresywny i lepiej nie używać go w gumie.
Wydaje mi się że nie znasz też funkcji oplotu stalowego, który tak chętnie wymieniasz - przede wszystkim zapobiega puchnięciu przewodów i zabezpiecza przed fizycznym uszkodzeniem z zewnątrz
*W teorii, bo np Motul wypuścił swojego RBFa, który należy do klasy dot4 a temperaturę wrzenia ma wyższą niż niejeden dot 5.1
Kolego znam funkcję przewodów w oplocie.. a bzdury to możesz Ty pisać.. bo jak zagłębisz się w mój post to zauważysz że przytaczam Ci PRAWDE i FAKTY z instrukcji obsługi auta w której nigdzie nie ma napisane nic o płynie DOT 5.1 .. itd.. więc jak masz problem to sobie idź poskacz komuś innemu bo ja jedynie chciałem kolege zapytać o to skąd miał pomysł na DOT 5.1 a kolega mi odpowiedział o tym że zrobił sobie "upgrade" przewodów przez zalaniem..
Bez odbioru