Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Temat: 156 jtd - samochód bezproblemowy?

reamoon
    Gość

Domyślnie 156 jtd - samochód bezproblemowy?

Może trochę na przekór, może z delikatną, niewielka przesadą... naprawdę niewielką, postanowiłem założyć ten wątek.
    Przeglądając forum spotykam dużo narzekań. Czy słusznych? Pewnie po części tak, ale... narzucają mi się jednocześnie pewne wnioski.
    Jestem, można powiedzieć, dość zaawansowanym Alfaholikiem. Jeżdżę tymi autami od 2003 roku. W chwili obecnej przed domem stoją dwie 156 z silnikami 1.9 jtd.
    Jedną z nich użytkuje od prawie 5 lat. Jej przebieg to minimum 350 tys. km (Tyle jest potwierdzone, prawdopodobnie przebieg jest większy). Drugą posiadamy dwa lata. Jej, raczej potwierdzony przebieg, to 225 tys. km. Obydwa samochody w nasze rodzinie zrobiły około 130 tys. km.
    Co mogę powiedzieć o eksploatacji tych aut? Mogę powiedzieć tak: bezproblemowo, przewidywalnie, tanio, pewnie, przyjemnie, itd, itd.
    Nie chcę oczywiście nikomu wmawiać, że nic się z owymi autami nie działo.
    Bo usterki były. Przytoczę je, pomijając materiały eksploatacyjne. W tej z większym przebiegiem jesienią 2012 wymieniłem koło pasowe wału (zużyło się, popiskiwało, cóż, auto z 10 razy okrążyło Ziemię), dwa lata temu plastikowo-gumową rurę biegnącą do kolektora następnie... co to jeszcze było? żarówki? akumulator 4 lata temu - stary był, oryginalny jeszcze z 2001 roku - ale to element eksploatacyjny, co jakiś czas trzeba go po prostu wymienić. W tej z mniejszym przebiegiem przypominam sobie czujnik położenia wału, mam też zastrzeżenia co do nadmuchów. Chyba coś się zacięło i nie wieje mi z każdej dziury w kabinie
    Jak na mocno objeżdżone auta to chyba niewiele?
    Ponadto wiadomo, że wahacze, końcówki, klocki, oleje, płyny i... nic więcej.
    W związku z moimi doświadczeniami z Alfami mogę powiedzieć, że pewna doza reżimu w dbaniu o auto i nie potrzebujemy nic więcej. Regularna wymiana oleju, korzystanie z pełnej mocy silnika dopiero po rozgrzaniu go , dbanie o turbinę i coś co mnie po prostu irytuje. Ludzie korzystajcie z markowych wahaczy! Toforum miałoby o połowę mniejszą objętość gdyby wszyscy kupowali TRW, szczególnie na górę. Ja z taniochy wyleczyłem się jeszcze na etapie 146. Po normalnie dziurawych polskichdrogach górne TRW wytrzymują najmniej, najmniej 50000 km. No chyba, że ktoś ma szczególne zdolności. A komplet na górę będziedroższy o 160 zł od Fasta.
    Za to mamy spokój, ciszę w czasie jazdy, pewne prowadzenie a nie: skrzypienie, wymiany co 5 tysięcy, nerwy, zagrożenie, że coś się w końcu urwie, zakładanie wątków czym popsikać gumy, a czym posmarować sworznie, a może coś pospawać albo polutować. Widząc kolejny wątek z zapytaniem o Fasta lub innego Quapa odczuwam nie tylko irytacje ale i zdziwienie, jak ludzie potrafią sobie komplikować życie?
    Na razie tyle, czekam na jakiś odzew

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Podaj mi stronę skąd bierzesz te trw które wytrzymują przynajmniej 50000 km i kosztuja 160 zł więcej od fasta,fast kosztuje 90-100 zł nie pamiętam dokladnie a trw góra np.u Pabla w promocji 209 zł ,jak Fasty kosztują nawet 100zl daje nam to 200zl ,a trw 418zl wiec różnica wynosi 218zl

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Maru93
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo gt www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/56906-alfa_romeo_gt_1_9_jtd_150km-9.html

Domyślnie

ale fasty już skrzypia przed założeniem więc lepiej wydać to 200zł więcej ;D co prawda ja od niedawna założyłem wahacze TRW ale złego słowa powiedzieć nie mogę

reamoon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Damian156JTD Zobacz post
    Podaj mi stronę skąd bierzesz te trw które wytrzymują przynajmniej 50000 km i kosztuja 160 zł więcej od fasta,fast kosztuje 90-100 zł nie pamiętam dokladnie a trw góra np.u Pabla w promocji 209 zł ,jak Fasty kosztują nawet 100zl daje nam to 200zl ,a trw 418zl wiec różnica wynosi 218zl
    1. Nie zawsze trzeba kupować na "stronie"
    2. W części zaopatruje się u kolegi mechanika prowadzącego warsztat, mają oni trochę inne (niższe) ceny. I mam więcej pewności, że to co zakładam pochodzi od pożądanego producenta.
    3. Różnica wynosi 218 zł? Nawet nie wiem jak to się teraz kształtuje. Po prostu dawno nie wymieniałem
    Zresztą czy 160 czy 200 zł w tym przypadku ma jakiekolwiek znaczenie?

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Jakby nie "paczeć" te 218 zł to kilka % wartości połowy alf z forum. Jak masz na dzień dobry zmienić zawias, rozrząd, wariata oraz świece w aucie z 3k zł z czego na rejestrację pożyczyłeś od kumpla bo ci zbrakło to nawet te 160 zł robi wieeeelką różnicę A jak do tego ktoś wybrał silnik 1.6 TS żeby mniej palił to można zrobić minę jakby cię murzyn od tyłu zaszedł

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    Jakby nie "paczeć" te 218 zł to kilka % wartości połowy alf z forum. Jak masz na dzień dobry zmienić zawias, rozrząd, wariata oraz świece w aucie z 3k zł z czego na rejestrację pożyczyłeś od kumpla bo ci zbrakło to nawet te 160 zł robi wieeeelką różnicę A jak do tego ktoś wybrał silnik 1.6 TS żeby mniej palił to można zrobić minę jakby cię murzyn od tyłu zaszedł
    To taka osoba się pomyliła i powinna kupić rower ale i nie byłbym pewny, że będzie go stać na jego serwis.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał reamoon Zobacz post
    1. Nie zawsze trzeba kupować na "stronie"
    2. W części zaopatruje się u kolegi mechanika prowadzącego warsztat, mają oni trochę inne (niższe) ceny. I mam więcej pewności, że to co zakładam pochodzi od pożądanego producenta.
    3. Różnica wynosi 218 zł? Nawet nie wiem jak to się teraz kształtuje. Po prostu dawno nie wymieniałem
    Nie chodzi o kwotę tylko o to że mało wahaczy (nawet trw górnych) wytrzymuje u nas 50000km ,dużo opini jest takich że po 20-30000 km do śmieci idą ,nawet jest kilka przypadków na forum że zrobili lekkko ponad 10000 km i już stukal zawias

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

Aaaa i jeszcze filter i oil!

reamoon
    Gość

Domyślnie

Jeśli będę jeździł benzynową Alfą to założę o niej wątek. Ten jest o jtd.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Damian156JTD Zobacz post
    Nie chodzi o kwotę tylko o to że mało wahaczy (nawet trw górnych) wytrzymuje u nas 50000km ,dużo opini jest takich że po 20-30000 km do śmieci idą ,nawet jest kilka przypadków na forum że zrobili lekkko ponad 10000 km i już stukal zawias
    A właśnie że nie!
    Ja naprawdę od 9 lat jeżdżę tymi autami i jedno wiem na pewno:
    Jeśli założyłeś prawdziwy, markowy wahacz to wytrzyma tyle ile powinien.
    Kto szuka oszczędności ten nie pojeździ. Amen. Kto się dał oszukać i kupił podróbkę też nie.
    Oczywiście wyłączamy przypadki losowe.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

No to w takim razie 218 zł może być dużo kto na początek musi regenerować turbo, wymienić dwumas i przeczyścić wtryski