Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Nowa włoszka w domu > Czyli co i jak nowo kupionej 156

Użytkownik Świeżak Avatar dexster
    Mieszka w
    Praga / Bielsko-Biała
    Auto
    GTV Spider 3.0 V6 12V ph2

Domyślnie Nowa włoszka w domu > Czyli co i jak nowo kupionej 156

Witam was serdecznie.
    Kupiłem bardzo ładną Alfę 156 (1,9 JTD wer 115 KM) jednak mam pytania.
    1. Olej obecnie ma selenia czy wymienić na inny może lepszy?
    2. Jakiego producenta polecacie filtry powietrza, itp?
    3. Mam tapicerkę alfatex (kolor jasny) jak to wyprać? Mogę sam czy lepiej dać komuś do zrobienia
    4. Płyn chłodniczy warto go wymienić? Jak tak to jaki wlać

Czy warto kupić kabelek i program do diagnostyki? Jako laik jestem wstanie sprawdzić auto?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kris990
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 217km/428nm

Domyślnie

Cześć,
    Gratuluje zakupu, oby się sprawowała bezproblemowo

1. Jeśli jest taki jak sugeruje producent to możesz zostawić ale wydaje mi się, że jak zastosujesz Motula albo Valvoline to też nic się nie stanie
    2. Ja używam od zawsze polskiego Filtron albo Mann Filter. Obie firmy są bardzo dobre
    3. Jeśli już kiedyś się tym bawiłeś to możesz wypożyczyć odkurzacz piorący na weekend za 150 zł (kaucja zwrotna zależy ale od 200-700zł) i wyprać tapicerke w samochodzie, dywan w domu czy kanapę albo obicia krzeseł. Trochę pracy Cię czeka ale wydasz za wypożyczenie tyle samo co za pranie samej tapicerki w samochodzie w firmie. Twój wybór i zależy jak Ci się chce
    4. W byle warsztacie powinni Ci sprawdzić stan płynów, nie znam nazw tych urządzeń ale ja podjechałem i wsadził coś do płynu hamulcowego i okazało się, że jest już sporo wody i trzeba wymienić i inne urządzenie do płynu chłodniczego i stwierdził, że jest jeszcze w porządku. A zrobiłem to przy okazji wymiany kół na zimowe za friko Jeśli w zbiorniczku masz poniżej min. to warto dolać.

Co do kabelka i programu to zawsze się to przyda. Każde sprawdzenie na kompie u mechanika to 50-100 zł. Sam kupisz moduł i zmieścisz się w granicach 50-60 zł. http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/in...tyku-obd2.html tu dostaniesz w dobrej cenie. Raczej sprawdzone źródło.

Pozdrawiam,
    Krzysiek

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Witam również

1.Olej wymień bo warto, wiem po sobie i nie tylko. Jaki? nie będę wywoływał burzy olejowej, kup dobry fullsyntetyk i często wymieniaj. Najlepiej co 10tyś km a zobaczysz że się odwdzięczy
    2.Z filtrem podobnie,każdy swoje chwalił będzie ale to nie ma znaczenia, może być polski Filtron, Mann czy Kager ale tak samo razem z olejem zmieniaj co 10 tyś km
    3. Nie jestem dobry w praniu
    4. Możesz wymienić płyn jak widać że nie jest zbytnio świerzy, albo dla lepszego samopoczucia, autu tez nie zaszkodzi markowy świerzy płyn a będziesz miał z "baśki" na miń. dwa lata jak układ szczelny

Kabelek zawsze warto kupić,tym bardziej że nie są to jakieś kosmiczne koszta a jako laik spokojnie ogarniesz podstawową kontrole "woza" kabelkiem tym bardziej jak masz trochę pojęcia o obsłudze laptopa. Kody ewentualnych błędów są w necie i na forum więc byle mechanik Cie już nie wykiwa

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Użytkownik Alfa i Omega Avatar stopczyk26
    Mieszka w
    Malczyce
    Auto
    Peugeot 407 3.0 V6 211KM 2005, Peugeot 307 1.4 88KM 2005

Domyślnie

Do podstaw po zakupie zaliczyłbym jeszcze wymianę kompletnego rozrządu bo chyba od tego powinno się zacząć jeśli nie ma się pewności kiedy był zmieniany.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Wymiana oleju w jtd co 10 tyś!!! to gruba przesada, olej o własciwej specyfikacji i wymiana co 20 tyś

Mieszka w
    Praga / Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Co do rozrządu to wiem co i jak. Mam dokumenty i potwierdzone że była wymieniany przy 120 tys teraz ma 140 tyś. Tak czy inaczej wymienię go pod koniec roku.
    Pytanie tylko jaki kupić?

Mam takie dodatkowe pytanie. Do jakiej temperatury udało się wam rozgrzać auto? Bo moja nie przekracza (tak na oko) 70 stopni C. Na badaniu komputerowym nie było żadnych info że termostat ma awarie a czujniki podawały dobrze temp. Co ciekawe spalanie nie wzrosło bo w trasie miałem średnio 5 l na 100 km. (silnik 1,9JTD wer 115 KM)

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

odczyt na kompie jaką temp podawał ?

- - - Updated - - -

co znaczy - czujniki podawały dobrze ? znaczy ile podawały czujniki a ile w tym czasie wskazywał licznik w aucie ( lubiący przekłamywać z resztą )

- - - Updated - - -

na badaniu komp - nie musi być info że term. umarł

a temat o temp , termostacie itp jest w tym dziale całkiem okazały :-)

- - - Updated - - -

p.s.
    do 90 ( licznikowej ) powinno dobijać jak wsio jes ok

Mieszka w
    Praga / Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Jak podjechałem na diagnostykę miała jakieś 60C (na oko) Po sprawdzeniu do kompa czujniki pokazały 60C. Facet sprawdzał czy są jakieś błędy i było pusto. Fakt było zimno ale w tracie 300 km nie dobiłem do 90C. Jaka jest cena termostatu i jego wymiany bo może warto wymienić? Jedynie co mnie zastanawia to że spalanie nie wzrosło do jakiejś absurdalnej wielkości. Miasto małe odległości 8l trasa 5l (oczywiście gdy nie szaleje)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar OnanBarbarzynca
    Mieszka w
    Würselen / Niemcy
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 JTD (140PS) 2001 r.

Domyślnie

Cytat Napisał dexster Zobacz post
    Jak podjechałem na diagnostykę miała jakieś 60C (na oko) Po sprawdzeniu do kompa czujniki pokazały 60C. Facet sprawdzał czy są jakieś błędy i było pusto. Fakt było zimno ale w tracie 300 km nie dobiłem do 90C. Jaka jest cena termostatu i jego wymiany bo może warto wymienić? Jedynie co mnie zastanawia to że spalanie nie wzrosło do jakiejś absurdalnej wielkości. Miasto małe odległości 8l trasa 5l (oczywiście gdy nie szaleje)
    Ile bylo kilometrów przejechane do diagnosty? 60 stopni to troche malo.

Zarzucone przez TapaTalk 2

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

termostat - 200-300
    poniżej 200 kosztuje vernet - bez czujnika temp , czujnik temp 30-40zł
    ponad 200 kosztuje behr - sprzedawany wraz z czujnikiem temp

sporo ludzi narzeka na verneta - ale ja np mam w drugiej AR verneta i u mnie jest ok ( z tym że zawsze mieniałem wraz z czujnikiem temp ) , a w dwóch innych nie swoich też zakładałem verneta i było ok

wymiana - samemu do ogarnięcia , a na warsztacie to nie wiem - pewnie ok 70-100 ( zgaduję )
    + koszty płynu chł.

- - - Updated - - -

p.s.
    dopisz sobie w profilu rodzaj silnika - będzie łatwiej przy odpowiedziach bo każdy będzie widział jaki masz silnik