this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Mając znajomego mechanika (bosch servis), to z jego ust i to na trzeźwo usłysząłem iż to własnie alfy/fiaty 1.9 mają jedne z wytrzymalszych kół dwumasowych i przebiegi rzędu 250tkm nie robią na nich większego wrażenia przy normalnym użytkowaniu.
jakoś euro2 2.4 /136 znane mi przypadki sprzęgieł nie dozyły 300tys.km a co dopiero więcej. Może kolega nie wie że do wymiany ma dwumas ,ostatnio zmieniałem ze szwagrem w jednej 166 to był już do bani ale żadnych oznak zużycia przed rozebaraniem nie dawał a po założeniu nowego auto zachowuje się tak samo jak na satrym więc jak by ktoś je rozebrał to juz dawno pewnie nadawało by się do wymiany.
W 1.9 /105 mam dopiero około 220 a nie sądzę żeby tam wiele z dwumasu już zostało.
Majster ja bym powiedział że dla sprzęgła i dwumasu te 250 tys. w jtd 8 zaworowych to taka granica która powinny pokonac ,potem już może być gorzej. Co i tak na tle konkurencji stawia je bardzo wysoko
Hmm ja mam napisane stan licznika bądź przebieg 237 tys km także będę miał to na uwadze..![]()
Jest:
- Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r
Była:
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r
nie dawał oznak zużycia w trakcie kiedy był w aucie,po wyjęciu stwierdzono że delikatnie mówiąć "szału nie robi"
Przy "normalnej" eksploatacji dokładnie tak właśnie jest.
- - - Updated - - -
Przesadzasz.
Mam swoją od pierwszego właściciela, przebieg 230kilka tysięcy, i większość elementów dookoła silnika wymieniłem.
Turbo, sprzęgło, wtryski, a nawet skrzynię biegów.
Nie jeżdżę raczej lekko, może to dlatego.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Czyli niech żyje 1.9 TDI!!Mam swoją od pierwszego właściciela, przebieg 230kilka tysięcy, i większość elementów dookoła silnika wymieniłem.
Turbo, sprzęgło, wtryski, a nawet skrzynię biegów.![]()