Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: [145] Kilka intrygujących rzeczy...

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubin

Domyślnie

rigobert ------> dzięki za rady i za zdjęcie, zrobiłem tak jak pisałeś i już drzwi mi nie skrzypią!!! wielki dzięki za pomoc! pozdrawiam!

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Cytat Napisał alfaholic145JTD
    rigobert ------> dzięki za rady i za zdjęcie, zrobiłem tak jak pisałeś i już drzwi mi nie skrzypią!!!
    Widać czasami pomagają najprostsze rzeczy.
    Pamiętaj tylko, że ta taśma niestety dość szybko się przeciera i trzeba ją wymieniać co jakiś czas, ale przynajmniej mamy spokój.

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Cytat Napisał rigobert
    Cytat Napisał Lesio
    A ma ktoś sposób na trzeszcząca tylną półkę albo na coś innego co tak trzeszczy w tylnej części ? Dodam iz jest to odgłos podobny do luźnej śrubki która lata w metalowym pudełku.
    Sprawdź czy nie masz luźnych śrubowkrętów lub innych latających rzeczy gdzieś w kole zapasowym..
    Jednak to nie to bo wywaliłem wszytko z bagażnika łącznie z wykładziną i nadal coś trzeszczy, będe chyba demontował te plastiki z tylnej klapy może tam coś wpadło.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubin

Domyślnie

Cytat Napisał rigobert
    rigobert ------> dzięki za rady i za zdjęcie, zrobiłem tak jak pisałeś i już drzwi mi nie skrzypią!!!
    Widać czasami pomagają najprostsze rzeczy.
    Pamiętaj tylko, że ta taśma niestety dość szybko się przeciera i trzeba ją wymieniać co jakiś czas, ale przynajmniej mamy spokój.
    Czas pokaże to żaden problem wymieniać tę taśmę żadna filozofia, miałem już dość tego skrzypienia... tak więc mogę nawet codziennie wymieniać, żeby tej usterki nie było może zamiast taśmy jest coś innego co tam można założyć jak myślisz, może jakąś obrączkę?! hm.. drzwi by się mogły nie zamkąć.. jak myślisz?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar solaris2007
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,9JTDM (150KM) 2005r.

Domyślnie

Ja znalazłem przyczynę skrzypienia dobiegającego z tyłu samochodu, jakby z klapy albo półki. Okazalo się, że jak się otworzy bagażnik to po lewej i po prawej stronie znajdują się takie gumowe ograniczniki, odboje przykręcone dwiema srubami krzyżowymi.Wystarczy tylko je poluźnić podłożyć np kawałek tekturki np, pudełkobpo zapałkach i mocno dokręcić.Dodatkowo jeszcze posmarowłem elikatnie towotem. Od tamtej pory mam spokój. Cichutko. Dajcie znać czy u Was to samo tak piskało i skrzypiało

wipi
    Gość

Domyślnie

poruszam się swoją Alfką, słyszę po bokach (bocznych drzwiach, wersja 3 drzwiowa) dziwne odgłosy, tak jakby skrzypiały mi drzwi, co zrobić żeby tak już nie skrzypiały, piszczały...?
    Też miałem ten problem i na pewno nie skrzypią uszczelki. Sprawdż miejsca styku drzwi z karoserią (bywa , że są zbyt spasowane i trze lakier o lakier). W tych miejscach lakier jest zmatowiony lub wytarty. Ja okleiłem te miejsca (na słupku) taśma izolacyjną w kolorze lakieru i problem zniknął. Teraz walczę z nieznośnym odgłosem dobiegojącym z tylnego oparcia który jest wykończony skajem i przy jeżdzie przez bruk lub wyboje trzeszczy niemiłosiernie. Próbowałem już WD i silikon w speyu....bez rezultatu. Myśle o wazelinie....ale może Wy macie jakieś propozycje.

Grzeniu146 Boxe
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rigobert
    Cytat Napisał Lesio
    A ma ktoś sposób na trzeszcząca tylną półkę albo na coś innego co tak trzeszczy w tylnej części ? Dodam iz jest to odgłos podobny do luźnej śrubki która lata w metalowym pudełku.
    Sprawdź czy nie masz luźnych śrubowkrętów lub innych latających rzeczy gdzieś w kole zapasowym.

Ja raz miałem podobny irytujący odgłos i okazało się, że była to niedokręcona śruba przytrzymująca koło zapasowe i dzwoniło to niesamowicie. Wystarczyło dokręcić motylek.
    tez takie cos mi doskwieralo podklejlem polki nawet podejzewalem ze to zawieszenie ale nie klapa byla luzna na trzpieniu tym owalnym na ktorym zatrzaskuje sie klapa jest taka jak by blaszka ona ma tam taki rowek troche ja rozgiolem i skrzypienie ustalo