Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Alfa 156 stracila swoja moc

Monika2611
    Gość

Domyślnie Alfa 156 stracila swoja moc

Witajcie .Szukam pomocy ,kupiłam moją Alfinkę ponad rok temu ,śmigala bez zarzutu az do teraz ... Wywaliło świece ,poszla glowica .wszystko zostalo naprawione ale moja piekna nie ma mocy okazalo sie ze mechanik wlozyl stare swiece czy to moze byc tego przyczyna ze nie ma sily jechac??

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Jeśli silnik pracuje równo,nie przerywa podczas przyspieszania, nie ma objawów wypadania zapłonu to nie jestem do końca przekonany czy to będzie przyczyną. Jeśli świece były bardzo słabe to oczywiście należy je wymienić. A czy auto było teraz podpinane pod kompa? Nie ma żadnych błędów?

- - - Updated - - -

A co dokładnie było robione? Bo jeśli olej poszedł w układ wydechowy to mogło zapchać katalizator.

- - - Updated - - -

Ale równie dobrze może to być przepływka, sonda, wariator, przepustnica itp itd.

Monika2611
    Gość

Domyślnie

Było podpinane ale elektryk rozmawial z moim mechanikiem a ja baba nie wiele sie znam;-( Mowił mi ze mył gumy na fajkach czy cos takiego i ze sa teraz lużne i to niby dla tego .Powiedział też ze mam jezdzić tak moze sie przepala a jak nie to swiece do wymiany .Hmmmm dziwne cos mi sie wydaje ze trafiłam na zlego mechanika

- - - Updated - - -

Rozrząd i wariator byl wymieniany ,glowica nowa wszystkie uczczelki .Jak jest zimna to tragedia nie idzie jechac .Dopiero jak sie rozgrzeje jest troche lepiej ale i tak to nie ta alfinka co była

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Twojemu mechanikowi się chyba mózg przepala. Od diagnostyki komputerowej auta trzeba zacząć. Sprawny układ WN to podstawa. Skoro świece i przewody nie były wymieniane to i tak będziesz musiała to zrobić. A skąd koleżanko jesteś? Uzupełnij profil i napisz w dziale regionalnym, na pewno któryś z kolegów ma kabel żeby podłączyć auto i odczytać błędy.

- - - Updated - - -

Ale są objawy przerywania, szarpania,silnik nie równo pracuje?

Monika2611
    Gość

Domyślnie

Dziękuję Ci bardzo za odp.Nie ma rady musze szukać innego mechanika .Jak ktoś jest z okolic Nowej Soli to proszę o namiary gdzie mogła bym przywrócić do zycia moja piękna ;-)

- - - Updated - - -

Były jak odebralam z naprawy szarpal i sie dusil .Teraz jest lepiej juz nie szarpie ,ale nie ma swojej mocy

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Cytat Napisał Monika2611 Zobacz post
    Wywaliło świece ,poszla glowica
    Na początek radzę udać się do innego mechanika na sprawdzenie ustawienia rozrządu.

Jest 156 2,0 TS, miała być GTV V6 2,0 TB, a jest ... kolejna 156 V6

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

[QUOTE=Monika2611;1101089]Dziękuję Ci bardzo za odp.Nie ma rady musze szukać innego mechanika .Jak ktoś jest z okolic Nowej Soli to proszę o namiary gdzie mogła bym przywrócić do zycia moja piękna ;-)

napisz na regionalnym jest paru kolegow z zielonej i z nowej soli chyba tez

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Jeśli mechanik oddał Ci auto które się dławi i nie ma swojej mocy to świadczy tylko o nim. Dlaczego on nie wymienił tych świec skoro uważał że są uszkodzone. Coś mi się wydaje że doskonale wiedział że gdzie indziej tkwi przyczyna. Napisz post tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/wielkopolskie_lubuskie/
    któryś z kolegów poleci Ci jakiś dobry zakład. Przyczyn może być naprawdę wiele, to jest jak wróżenie z fusów. Bez porządnej diagnostyki niestety nikt Ci nie pomoże.

A swoją drogą ja bym auta od mechanika w takim stanie nie odebrał. Płacisz - wymagasz.

Monika2611
    Gość

Domyślnie

Dzieki bede szukac .pozdrawiam

- - - Updated - - -

Dzięki za namiary .

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar riflewod
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Pussywagon 156 1.9 JTD

Domyślnie

Teori możebyć bardzo wiele od źle ustawionego rozrządu , po kompresje , układ zapłonowy itd. itd. Zostaje Komp i Warsztat