Więc tak,
temp. na zew. -2,5C, 22C ustawione, nawiew dwie kreski, po 1400m czuć jak leci ciepłe powietrze, po 2100m czuć w aucie ciepło. ALE nie jest to takie gorąco jak leci gdy silnik ma 90*C.
Mam nadzieję że pomogę w ustaleniu czy działa P.T.C
Więc tak,
temp. na zew. -2,5C, 22C ustawione, nawiew dwie kreski, po 1400m czuć jak leci ciepłe powietrze, po 2100m czuć w aucie ciepło. ALE nie jest to takie gorąco jak leci gdy silnik ma 90*C.
Mam nadzieję że pomogę w ustaleniu czy działa P.T.C
U mnie podobnie jak u kolegi wyżej. Wystarczy kilkaset metrow i czuć, że powietrze z nawiewow jest juz lekko zlamane cieplem. Po 1.5 km juz wyraznie cieple.
Sprawdziłem- dokładnie tak jest: po kilkuset metrach jazdy, lub po kilkudziesięciu sekundach czuć już wyraźne ciepełko w aucie. Wygląda na to, że wszystko działa.
Zastanawia mnie tylko... czemu nie zrobili czegoś, co będzie działać od razu?![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Moc grzałki? taka 1.5kW (jak w czajnikach) wykończyłaby Ci alternator i akumulator.
Nie narzekaj i tak masz dobrze :-)
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)
Pewnie, że wybredny!
A ja głupi do tej pory ogrzewanie dawałem na minimum, żeby się silnik grzał szybciejPół zimy zmarnowane!
Co ciekawe dzisiaj mało na zawał nie zszedłem jak mi nagle temperatura silnika z 65 na 55 spadła (akurat dojeżdżałem do skrzyżowania)- myślałem, że nowy termostat szlag trafił. Potem sobie przypomniałem, że grzałka działa dopóki silnik nie osiągnie 60 stopni... no i się przełączyło na grzanie z "wody" i taki był skutek... 10 minut za kółkiem jechałem wku***iony w milczeniu, ale mnie pod koniec jazdy oświeciłoTermostat oczywiście w pełni sprawny.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
P.T.C również ochładza motor, przecież to ogrzewa powietrze za nagrzewnicą, więc zasada działania taka jak by P.T.C nie było
Tak samo nagrzewnica dodatkowo chłodzi silnik![]()
No tak, ale nasze nagrzewnice mają przecież zawory... ktoś miał nawet problem tutaj na forum, że wszystko niby działało, ale nie miał ogrzewania.
Jako inżynier i użytkownik wykorzystałbym właśnie ten zawór do zapobiegania niepotrzebnego chłodzenia silnika... no ale przecież auto projektowali Włosi![]()
Zawory srory, jak działa mi ogrzewanie silnik wolniej się nagrzewa![]()
Mam pytanie czy przy działaniu P.T.C. powinna świecić się śnieżynka od sprężarki czy tylko sam nadmuch ma działać?