Trochę to dziwne ale alfa jest moim pierwszym autem w którym trzeba co roku coś robić w zawiasie![]()
Trochę to dziwne ale alfa jest moim pierwszym autem w którym trzeba co roku coś robić w zawiasie![]()
jak się robi po jednym to tak jest![]()
Oto chodzi, że nie po jednymJedna większa dziura (ale nie taka żeby coś urwać czy wygiąć) = remont zawiasu dziwna sprawa, w mondeo mk3 które użytkuje również, zawieszenie jest też sztywne, auto prowadzi się bardzo fajnie, a zawias nie ruszany 4 lata i nie wykazuje oznak zużycia, oj coś ci inżynierowie z fiata naknocili równo przy 156
![]()
U mnie historia podobna, tyle że moja lewa przednia strona zaliczyła kilka poważnych krytyków ze strony kochanych polskich dziur, studzienek, wyrw drogowych itd, trzy takie ŁUP,,sy i juz coś zaczeło skrzypieć, no i mam.
Tym bardziej gdy po przymrozkach i śniegu wyszło kilka oderwanych fragmentów jezdni, dostała Alfaka kilka razy.... ech .... nie prędko to się u nas zmieni żeby były drogi jak należy.
Pytanie na jakich elementach bazowałeś?? Może mega zestawy za 500 z groszami z allegro to tak jest że co jedna większa dziura i zawias do roboty. Alfy to nie jedyne auta w których zawieszenie jest słabym punktem, Grupa VAG gdzie stosuje się wielo wachaczowe zawieszenie też nie popisuje się trwałością
Czy uważasz, że moog czy TRW to złe firmy ? Raczej nie, w innych autach montując części moog, delphi, sidem mamy świadomość, że zamontowaliśmy bardzo dobrej jakości zamiennik w alfie już tak różowo nie jest, w grupie VAG może zawias nie popisuje się trwałością, ale nie jest tak słabo jak w przypadku alfy, audi A4 w rodzinie 5 lat nie robione zawieszenie przez ten czas zrobione ponad 80 tys. słyszałem, że w alfie jest to również do zrobienia ale ja jakoś tego sobie nie mogę wyobrazić. Kupując alfę wiedziałem, że zawias jest delikatny, ale żeby aż tak.
MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl
Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer
Nie wiem na czym jeździcie ale jeśli na tym co tutaj inni typu obniżone zawieszki na 17calach w zimie to nie ma się co dziwić.Wiadomo że drogi wołają o pomstę do nieba.Generalnie lekarstwo jest niejednoznaczne lecz jak masz 15tki stal + normalna zawiecha + "umiejętna" jazda po naszych drogach = długa żywotność zawiechyJednakże zgodzić się niestety trzeba ,iż konstruktorzy nie popisali się przy projektowaniu zawiasu w alfach.