Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Temat: Wahacz dolny, lewy przód

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Trochę to dziwne ale alfa jest moim pierwszym autem w którym trzeba co roku coś robić w zawiasie

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

jak się robi po jednym to tak jest

Auto

Domyślnie

Oto chodzi, że nie po jednym Jedna większa dziura (ale nie taka żeby coś urwać czy wygiąć) = remont zawiasu dziwna sprawa, w mondeo mk3 które użytkuje również, zawieszenie jest też sztywne, auto prowadzi się bardzo fajnie, a zawias nie ruszany 4 lata i nie wykazuje oznak zużycia, oj coś ci inżynierowie z fiata naknocili równo przy 156

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

U mnie historia podobna, tyle że moja lewa przednia strona zaliczyła kilka poważnych krytyków ze strony kochanych polskich dziur, studzienek, wyrw drogowych itd, trzy takie ŁUP,,sy i juz coś zaczeło skrzypieć, no i mam.
    Tym bardziej gdy po przymrozkach i śniegu wyszło kilka oderwanych fragmentów jezdni, dostała Alfaka kilka razy.... ech .... nie prędko to się u nas zmieni żeby były drogi jak należy.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

Cytat Napisał pawel2910 Zobacz post
    Oto chodzi, że nie po jednym Jedna większa dziura (ale nie taka żeby coś urwać czy wygiąć) = remont zawiasu dziwna sprawa, w mondeo mk3 które użytkuje również, zawieszenie jest też sztywne, auto prowadzi się bardzo fajnie, a zawias nie ruszany 4 lata i nie wykazuje oznak zużycia, oj coś ci inżynierowie z fiata naknocili równo przy 156
    Pytanie na jakich elementach bazowałeś?? Może mega zestawy za 500 z groszami z allegro to tak jest że co jedna większa dziura i zawias do roboty. Alfy to nie jedyne auta w których zawieszenie jest słabym punktem, Grupa VAG gdzie stosuje się wielo wachaczowe zawieszenie też nie popisuje się trwałością

Auto

Domyślnie

Czy uważasz, że moog czy TRW to złe firmy ? Raczej nie, w innych autach montując części moog, delphi, sidem mamy świadomość, że zamontowaliśmy bardzo dobrej jakości zamiennik w alfie już tak różowo nie jest, w grupie VAG może zawias nie popisuje się trwałością, ale nie jest tak słabo jak w przypadku alfy, audi A4 w rodzinie 5 lat nie robione zawieszenie przez ten czas zrobione ponad 80 tys. słyszałem, że w alfie jest to również do zrobienia ale ja jakoś tego sobie nie mogę wyobrazić. Kupując alfę wiedziałem, że zawias jest delikatny, ale żeby aż tak.

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Cytat Napisał pawel2910 Zobacz post
    słyszałem, że w alfie jest to również do zrobienia ale ja jakoś tego sobie nie mogę wyobrazić
    Jest to do zrobienia,sposób jest bardzo "prosty" trzeba Alfe wymeldować z Polszy i wyprowadzić z powrotem do Italii albo do Hiszpanii, tam są normalne ulice a nie "poligon wojskowy" Na poligonie to i gąsienice z czołgów spadają a co dopiero taki zawias w osobówce

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Cytat Napisał michal_lc4 Zobacz post
    Jest to do zrobienia,sposób jest bardzo "prosty" trzeba Alfe wymeldować z Polszy i wyprowadzić z powrotem do Italii albo do Hiszpanii, tam są normalne ulice a nie "poligon wojskowy" Na poligonie to i gąsienice z czołgów spadają a co dopiero taki zawias w osobówce
    Tu się zgodze z kolegą, na naszych dupnych drogach często się zdarzają niespodzianki, zwłaszcza ostatnio jak śnieg stopniał i wyrwy jak kaniony, ja mam jeszcze twarde zawieszenie sportowe, to dodatkowo czuję te atrakcje w postaci wstrząsów na każdej nierówności.

Użytkownik Romeo Avatar NightDay
    Mieszka w
    Zgorzelec/Gunzburg DE
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 119kw ROSSO

Domyślnie

Nie wiem na czym jeździcie ale jeśli na tym co tutaj inni typu obniżone zawieszki na 17calach w zimie to nie ma się co dziwić.Wiadomo że drogi wołają o pomstę do nieba.Generalnie lekarstwo jest niejednoznaczne lecz jak masz 15tki stal + normalna zawiecha + "umiejętna" jazda po naszych drogach = długa żywotność zawiechy Jednakże zgodzić się niestety trzeba ,iż konstruktorzy nie popisali się przy projektowaniu zawiasu w alfach.

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

Cytat Napisał NightDay Zobacz post
    Jednakże zgodzić się niestety trzeba ,iż konstruktorzy nie popisali się przy projektowaniu zawiasu w alfach.
    wolałbyś mcphersona z przodu i belkę z tyłu??