Witam!
Posiadam Alfa Romeo 147 T.S rocznik 2003, przebieg 65 tys mil (Anglik).
Około tydzień temu podczas wrzucenia wstecznego biegu zapaliły sie kontrolki ASR system failure oraz EBD system failure, gdy zmienilem bieg automatycznie wszystko zgasło.
Wieczorem tego samego dnia autko odpaliło bez problemu z tym, że deska rozdzielcza nie została podświetlona aczkolwiek gdy wrzuciłem bieg wsteczny nagle wszystko zaczeło działać i odrazu przywitał mnie ASR i EBD i ABS jesli dobrze pamietam. Nastepnego dnia z rana auto odpaliło bez problemu, tym razem przywitała mnie informacja z System Control Failure, na biegu jałowym gdy chciałem sprawdzic czy swiatla hamowania działają, autko zgasło odrazu jak nacisnąłem pedał hamulca. Próbę ponownego odpalenia powtórzyłem kilka razy, raz auto zgasło jak wrzuciłem wsteczny następne próby były OK, zero problemu z gaśnięciem. Dodam ze dopiero co zrobilem przęgląd techniczny pojazdu.
W ten sam dzień wybralem się na komputer który wykazal nast. błędy:
(engine)
150H/336 Undocumented code
P0500 Vehicle Speed signal
P0606 ECU Defect
(airbag)
P0002 Control unit power supply - value too low
(ABS)
NO CODES
(Body compuer)
B1030 Brake lamp fuse O.C.
Zaraz po wykasowaniu błędów odaliłem auto i odrazu pokazal ABS EBD i ASR oraz brake lamp fuse failure.
Wieczorem tego samego dnia postanowiłem odpalic auto kilka razy, za 2gim czy 3cim razem wyskoczył Engine Control System failure. (auto nie gasło podczas naciśniecia hamulca czy wrzucenia biegu) ale musialem jeden raz "pobudzić" deskę rozdzielcza aby się podswietliła.
Następnego dnia gdy wracałem z pracy przy dojezdzaniu do skrzyzowania auto zgasło odrazu gdy zaczęłem hamowac, postanowiłem podpiąć pod komputer raz jeszcze, w/w błędy się powtórzyły, z tym ze gdy zgasiłem auto u mechanika i zapaliłem jeszcze raz by wjechać do warsztatu, błąd engine system control zgasł i tak jakby nigdy nic.
Od momentu wczorajszego wykasowania błędów, nic sie nie zapaliło.
Aczkolwiek rano i gdy wracałem z roboty problem z gaszeniem silnika podczas naciśnięcia pedału hamulca powtórzył się.
Dodam, że ostatnio pogoda w UK nie rozpieszcza jak na te warunki, snieg, wilgoć itp.
Proszę o pomoc !![]()