Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: 159 JTDM - dźwięki ze skrzyni

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Może to wina zbyt długiej jazdy na niewymienianym oleju, jak hałasują łożyska w skrzyni, no ale podobno oleju w skrzyni się nie wymienia, sprzeczał się nie będe, gdyż każdy robi jak uważa.
    Wraz z wymianą oleju polecam tubke xado do skrzyń i nie żebym robił reklame tylko sam to testowałem i jest zauważalna różnica w głośnosci pracy, czy to skrzyni, czy pompy wspomagania, ale jak pisałem wyżej każdy robi jak uważa.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Maikel
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    ALFA ROMEO 159, ASTRA II

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Może to wina zbyt długiej jazdy na niewymienianym oleju, jak hałasują łożyska w skrzyni, no ale podobno oleju w skrzyni się nie wymienia, sprzeczał się nie będe, gdyż każdy robi jak uważa.
    Wraz z wymianą oleju polecam tubke xado do skrzyń i nie żebym robił reklame tylko sam to testowałem i jest zauważalna różnica w głośnosci pracy, czy to skrzyni, czy pompy wspomagania, ale jak pisałem wyżej każdy robi jak uważa.
    To nie tak że oleju w skrzyni się nie wymienia zależy jak zaleca producent są takie skrzynie co olej powinno się wymieniać co rok, tak naprawdę nie wiem jak jest u nas w naszych skrzyniach biegów ale będę się chyba jednak musiał dowiedzieć a co do tego środka co podałem to niewiem nigdy go nie stosowałem...

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Oryginalne łożysko z wysprzęglikiem hydraulicznym kosztuje ~750 zł. Zamiennik trochę mniej, ale podobno nie są zbyt dobrej jakości. Wymiana od 300 zł. Generalnie temat sprzęgła i skrzyni w 159 to temat na który trzeba by spuścić zasłonę milczenia.
    Dotyczy wersji 1.9 JTDm 120 i 150KM. W 2.0 już jest dużo lepiej.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał jaron23 Zobacz post
    Witam.

Chcę kupić używaną 159 1.9 150KM. Jedną widziałem i zaintrygowała mnie jedna przypadłość.
    Otóż po puszczeniu sprzęgła na biegu jałowym słychać było dźwięki wskazujące na problem z łożyskiem.
    I teraz pytanie - czy ten typ ma generalne problemy ze skrzynią, czy też to nic wielkiego i np łożysko sprzęgła.

Podczas jazdy już tego słychać nie było - ale wiadomo silnik mógł zagłuszać. Biegi też dobrze wchodziły chociaż trzeba było użyć niewielkiej siły.

Sprawdziłem też dwie inne alfy 159 ale 120KM - i tam taki dźwięk był zdecydowanie mniejszy.

Jeżeli jest to problem skrzyni - to czy w tym modelu nie ma problemu z regenracją/naprawą - czy lepiej wsadzić nową - pytanie jakie koszty?

Poza tym z tym aucie nic innego problematycznego nie zauważyłem.

jeśli jesteś zdecydowany ale masz wątpliwości to na Twoim miejscu podjechałbym do jakiegoś ASO w celu obadania sprawy. Skrzynia kosztowna rzecz i może uprzykrzyć życie, a w 159 oplowskie skrzynie sprawdzają się średnio. To że szumi to nic strasznego, większość tak ma. Po puszczeniu sprzęgła skrzynia ma prawo wydawać dźwięk, jeśli podczas jazdy jest ok i nie wyje to raczej nie ma powodu do niepokoju.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM

Domyślnie

Dołączę się do tematy. Po dzisiejszej wymianie kompletu tj. sprzęgło,dwumasy i łożyska nastała błoga cisza. Mam nadzieje, że problem metalicznego odgłosu juz nie powróci.

jaron23
    Gość

Domyślnie

Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi.

Z tego co widzę to ta czy inna alfa - problem ze skrzynią prędzej czy później się pojawi.

Niestety 2.0 JTDM z roku 2010 wzwyż to jeszcze nie mój budżet.

Z waszych komentarzy wynika że w 120KM też jest ta sama skrzynia co w 150KM - więc również nie mam wyboru.

Generalnie - bęę chciał z nia pojechać na ASO (mam nadzieję że ASO zna ten problem) i najwyżej coś z ceny wynegocjuję.

Dzięki jeszcze raz