zamowilem termostat firmy vernet
jak dojdzie jutro to w weekend zamontuje i napisze czy wszystko wrocilo do normy, poki co dziekuje wszystkim za pomoc![]()
zamowilem termostat firmy vernet
jak dojdzie jutro to w weekend zamontuje i napisze czy wszystko wrocilo do normy, poki co dziekuje wszystkim za pomoc![]()
heh, jestem po wymianie termostatu , skutek - taki jak przewidywałem - problem wciąż istnieje. Komputer pokazuje taką samą temperature jak wskazówki czyli czujniki odpadają, w sobote zabieram sie za wymianę chłodnicy - jesli to nie pomoże to ja już nie wiem. Pozostanie juz tylko pompa wodna a to chyba dosć kosztowne. Czy ktos z was miał wogóle taki przypadek? przyp. temp. wody max. wskazówka leży na prawej stronie...![]()
no własnie zrobilem to wczroraj, chłodnica jest w opłakanym stanie, po przesunieciu po niej palcami sypie sie jak stare przescieradło, w dodatku zauważyłem lekki wyciek w jej górnej częsci. Zauważyłem też że po przejechaniu ok 30 km, chłodnica jest lekko ciepła, a wydaje mi sie że powinna być gorąca, dodam tez ze wąż doprowadzający do chłodnicy jest gorący i wąż wychodzący od chłodnicy też jest gorący.
Moim zdaniem jak pompa wody jest uszkodzona to z węża powrotnego go zbiorniczka wyrównawczego nie powinien ciec płyn chłodzący. Może się mylę ale to tak na chłopski rozum.![]()
a wiec udalo mi sie wymienic dzis termostat, troche mi to zajelo ale dalem rade.
rezultat? temperatura na postoju nie przekracza 90 stopni na miescie max co widzialem to delikatnie poza 90
a wiec problem rozwiazany, dziekuje wszystkim za pomoc
pozdrawiam
Panowie, też mam problem z temperaturą. W czasie jazdy silnik nagrzewa się do około 80-85st i tak trzyma. Na postoju natomiast, temperatura wzrasta po jakimś czasie do około 100st, aż włączy się wentylator i zbije ją do 90st. Chłodnica wymieniana pod koniec jesieni, termostat w wakacje. Czy to może być objaw zapowietrzonego układu, lub jakiejś innej pierdoły, czy raczej przyjrzeć się poważnie pompie (tym bardziej, że z tamtych okolic dochodzi 'świerszczenie')?
ja bym najpierw sprawdzil stan plynu w ukladziejakby to bylo BMW to bym stawial na Wiskoze bo tam jest zalezna od obrotow o ile pamietam wiec jadac kreci sie szybciej niz na postoju co tez daje wieksza moc
![]()
Ostatnio edytowane przez mefi28.156 ; 20-02-2013 o 00:29
a czy tak przypadkiem nie powinno byc? na postoju ped powietrza nie chlodzi chlodnicy wiec temperatura rosnie i wlacza sie wentylator ktory ja zbija. jezeli podczas jazdy jest wszystko dobrze i wentylator sprawnie zbija temperature do ponizej 90 to wydaje mi sie ze wszystko jest ok.