bezpiecznik sprawdzałeś? Może kable gdzieś jest przerwany??
bezpiecznik sprawdzałeś? Może kable gdzieś jest przerwany??
Nad schowkiem jeszcze będzie przekaźnik, do lamp jest osobna wtyczka i pompka. Spryski lamp dzialają max 2s przy trzymanej manetce spryskow szyby. To spryski ciśnieniowe, wychlapaloby wam cały płyn w powietrze jakby działało razem.
Spryski lamp działają tylko przy włączonych światłach mijania, razem z przednią szybą. Tam jest czasówka specjalna, nad schowkiem razem z bezpiecznikiem.
Zgadza się już to gdzieś wyczytałem wtyczka druga jest ale nad schowkiem ani bezpiecznika ani przekaźnika nie ma, więc lipa będzie trzeba podpinać się pod spryskiwacze szyb.
Panowie odświeżę temat bo porzuciłem go wtedy i tak mnie dziś naszło, po przestudiowaniu paru tematów jestem trochę mądrzejszy w tym temacie ale nie do końcaWiem, że muszę kupić pompkę specjalną pod spryski reflektorów bo tą co mam jest do spryskiwaczy szyby, wiem, że muszę kupić spryski reflektorów oryginalne do AR 156 przed liftem bo te co mam są do d. W moim zbiorniczku do spryskiwaczy mam miejsce na pompkę tylko oczywiście bez otworu czyli zapewne wystarczy zrobić jakiś otwór, dać uszczelkę i powinno być oki ? Pozostaje spawa elektryki, myślałem podpiąć się bezpośrednio do sprysków szyby ale będzie wtedy pryskać czasami niepotrzebnie na lampy i alfa będzie zużywać tyle płynu do spryskiwaczy ile paliwa
dlatego wrócił temat z wolną kostką do owej pompki, nie ma w jej prądu bo nie ma przekaźnika żadnego pod schowkiem ale te 2 przewody od wtyczki muszą gdzieś iść ale gdzie może jest gdzieś te miejsce na przekaźnik ale nie przymocowane pod tą klapką w schowku ? Może ktoś dysponuje jakimś schematem lub sam może rozważał coś w tym temacie ?
Nie pod, ale nad schowkiem. Jak odkręcisz i wyjmiesz schowek to u góry z lewej strony powinno być miejsce na bezpiecznik, a zaraz nad nim na przekaźnik. Obok nich jeszcze jest przekaźnik do halogenów. Z tej klapki co jest w schowku ciężko się jest tam dostać. Jutro jak wróce z pracy to mogę ci fotke wrzucić jak to wygląda, mam akurat rozebrane, bo bezpiecznik mi padł.(chyba że przed lift ma inaczej)
Szczerze to najprościej będzie Ci znaleźć przewód gdzie jest 12V po włączeniu świateł i z niego pociągnąć napięcie robocze, a napięcie sterujące pociągnąć z manetki spryskiwacza, a całość spiąć przekaźnikiem ze zwłoką czasową i określoną długością impulsu.
Ew. dorzucić drugi przekaźnik i ze świateł puścić 12V na ten zwykły przekaźnik jako sterujące, natomiast robocze bezpośrednio z aku. Następnie to robocze puścić na przekaźnik ze zwłoką również jako robocze. Do tego dorzucasz odpowiedni bezpiecznik i gra.
Ostatnio edytowane przez FXX ; 20-02-2013 o 19:03
Dla mnie to nie jest proste hehe z elektryką u mnie cieniutko, w sumie myślałem nad taką opcją najszybszą aby po prostu puścić kable od wtyczki pompki spryskiwaczy szyb, ale wtedy gdzie wrzucić przekaźnik ze zwłoką czasową ? aby nie pryskało od razu razem z szybami tylko po prostu po dłuższym przytrzymaniu ? Lampy przecież i tak ciągle muszą być zapalone a więc nie potrzebne rozgraniczenie takie żeby nie pryskało na wyłączonych. Mam środek po fl i tylko takie foto mi się udało zrobić, ale raczej tam nic nie ma:
![]()
Dzięki FXX, rozpiska konkretna w sam raz dla takich "elektryków" jak jaJeszcze kwestia znalezienia przekaźnika, w którymś temacie chyba nawet zamieszczałeś link do takiego przekaźnika w przystępnej cenie. Znalazłem na stronie właśni taki przekaźnik jak na obrazku 5TS5, właśnie taki jest mi potrzebny ?
Ostatnio edytowane przez pawel2910 ; 20-02-2013 o 21:44
5TS5 oznacza, że regulację na przekaźniku masz 0-5s dla zwarcia styków jak i rozwarcia.
Wg mnie wystarczy. Ustawiasz zwarcie np na 3s a rozwarcie na 5s i wtedy możesz przez 3s pryskać szybę bez lamp, który włączy sie po 3s i wyłączy po 2s działania.