Bx spali od 7 do 9 na trasie, i od 9 do 11 w mieście. Wszelkie odstępstwa są znakiem jakiegoś problemu. Ja mam srednią miejską około 9,8 do 10,0.
Bx spali od 7 do 9 na trasie, i od 9 do 11 w mieście. Wszelkie odstępstwa są znakiem jakiegoś problemu. Ja mam srednią miejską około 9,8 do 10,0.
No dobra koledzy, może trochę zejdę z tematu, ale czy sprawdzał ktoś z Was ile spalił boxer tej zimy przy temperaturze poniżej -20C?
rozmawiamy o normalnej temp bo przy -20 to nawet moj 2.0 TS spalił więcej z 1,5l
więc tak po wymianie termostatu dolegliwości opuściły bellespalanie spadło do ok 7/100 przy pierwszych pomiarach myślę że może nawet trochę mniej
![]()
I przy okazji poprawi się też ogrzewanie w twoim AR. Swoją drogą troszkę chyba musiałeś się napocić, żeby zejść do tych 7 litrów:-) Pozdrawiam.
napocić raczej nie spokojna jazda silnik jest w bardzo dobrym stanie mimo swojego wieku i myślę że to dlatego
Przypomnę tylko, że boxery od AR mają w "branży" motoryzacyjnej opinię silników paliwożernych oraz przegrzewających się i nieelastycznych, które trzeba wkręcać pod ogranicznik bo inaczej nie zechcą jechać. Oczywiście jak zwykle rzeczywistość jest dokładnie odwrotna - silniki są jak najbardziej oszczędne, mają bardzo wydajne chłodzenie oraz są nadspodziewanie elastyczne(wystarczy popatrzeć na wykresy momentu). I najlepsze, że te wszystkie te plusy nie dotyczą żadnego zamulonego 'eko'-szajsu, mającego 20s do setki, tylko jednego z mocniejszych silników w klasie, który lubi gdy się z niego wyciska siódme poty - to chyba samo za siebie mówi o klasie takiego sprzęta![]()
Cóż. Boxer pali tyle ile musi, ani litra wiecej ani mniej... jesli chodzi o spalanie![]()
Witam, jestem posiadaczem alfy 145 97r boxer 1.3/1.4 L ( tak jest w instrukcji ) to jest ta wersja z koniczynka. I chciałbym zainwestować jąkaś mala sumkę w spalanie. I tu mój problem, bo alfa pali mi 10l w lecie średnio a teraz w zimie to 12-13l tak na oko - 10 litrów to jakieś 76-77KM przejadę, wiem bo paliwo się skończyło w drodze do pracy jak stałem na światłach i sie spóźniłem 1,1 godziny. I tu moje pytanie atakuje: Od czego się zwiększa spalanie, w jakim stopniu od sondy lambda i od STAREGO OLEJU albo błota. Myślę na LPG ale się na tym kompletnie nie znam.
I czy da rade w ogóle zmniejszyć spalanie normalnie po mieście do 8/100 czy nie da rady ??
Ostatnio edytowane przez Lukasz A. ; 21-02-2013 o 22:07 Powód: skoro wiesz że nie można to nie można.
A opcji szukaj użył?
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...1_4_boxer.html
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone