Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Awaria alternatora?? Jak wyciągnąć 146 2.0 TD

krospek
    Gość

Domyślnie Awaria alternatora?? Jak wyciągnąć 146 2.0 TD

Witam. Otóż tak jechałem sobie na uczelnie i wszystko było ok. Po zajęciach przy odpalaniu samochodu było słychać, że słabo kręci ale odpalił myślę jest ok. Włączyłem radyjko muzyczka gra i po paru kilometrach zgasły głośniki, później radio się wyłączyło, i znacznie przyciemniło się podświetlenie zegarów i kontrolki. A kilka dni temu z rana jak był mróz na po odpaleniu piszczał sobie troche alternator ale po paru minutach ustało piszczenie i więcej się nie było go słychać. Aha i mówię odrazu że kontrolka od ładowania akumulatora ( że go nie ma ) nie świeci się wcale nawet przy włączonym samym zapłonie ( wcześniej się świeciła). I tu moje pytanie czy padł alternator, czy może zwariował regulator napięcia, czy może skończyły się szczotki na co się nastawić i jak najlepiej dostać się do alternatora, bo z tego c czytałem na forum to większość mówi o wyciąganiu dołem tyle że nie mam dostępu do kanału, i czy górą.
    Dzięki za odp. : )

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    alfa romeo 146

Domyślnie

sciagnij prawe koło i do dołu z nim musi wyjsc

muro87
    Gość

Domyślnie

a ja spotkałem się z przypadkiem kiedy nie było ładowania właśnie przez przepaloną diodę przy zegarach, sprawdz najpierw to

krospek
    Gość

Domyślnie

o jaką diodę przy zegarach chodzi ? czy może dobrze myślę że chodzi o podświetlenie tej kontroli czy jest ładowanie?

muro87
    Gość

Domyślnie

tak o tej myślę, ale jeśli się mylę niech ktoś mądrzejszy mnie poprawi

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Ale przed demontażem alternatora sprawdż ładowanie warsztacie elektrycznym lub nawet jakimś punkcie sprzedaży akumulatorów.

- - - Updated - - -

Może ładowanie masz,a problem jest z kontrolką ładowania.

krospek
    Gość

Domyślnie

to tak ładowania nie ma ;/ dioda przy zegarach sprawna , wymieniony został regulator napięcia i dalej nic. Zostało wyciągnięcie alternatora i zawiezienie go do elektryka ;/
    I dodam że stary regulator był uszkodzony ( z tego co wiem to tam jest tyrystorek i to on był uszkodzony) i po włożeniu nowego kontrolka od ładowania jak nie świeciła tak dalej nie świeci nawet na samym zapłonie.
    Ostatnio edytowane przez krospek ; 28-02-2013 o 19:19

Użytkownik Maniak resoraków Avatar patelka3
    Auto
    Alfa romeo 146 1,9 td 1995r

Domyślnie

No to musisz zdemontować alternator. Część prac trzeba wykonać od góry a część niestety od dołu, najlepiej z kanału chociaż bez niego jest to również możliwe. Dodatkowo trzeba ściągnąć prawe koło, to od strony kierowcy. Stamtąd trzeba zdemontować plastykową osłonę bo przez nią nie można wyciągnąć głównej śruby alternatora. Samo wyciągnięcie alternatora jest bardzo problematyczne ze względu na ciasnotę lecz nie poddawaj się. Dasz radę.