Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Temat: czarny dym + ogromny spadek mocy

adastra7
    Gość

Domyślnie czarny dym + ogromny spadek mocy

Witajcie ponownie
    Nie chciałam zapeszać, ale po wymianie ostatnich rzeczy, o których pisałam: świece + termostat, alfiątko pracowało bez zarzutu... Zastanawiałam się nawet nad mitami dotyczącymi awaryjnosci tych aut.

Niestety dzisiaj rano jadąc do pracy, myślałam, że do niej nie dojadę;/ przy wciskaniu mocniej gazu, auto łapało taką "dziurę" w mocy, tzn. Zaczynało pędzić dopiero po chwili- to byłoby do przetrawienia, nie zawsze trzeba mieć dobry dzień. Niestety potem było już tylko gorzej. Auto wcale nie miało mocy, ledwo minęłam L-kę na rondzie, a przy dodawaniu gazu widać było w lusterku wstecznym naprawdę duże kłęby czarnego dymu, taka zasłona aż się zrobiła, nie było mowy o jakiejkokwiej mocy. Nigdy jej się tak nie działo
    Potem na parkingu, pogazowalam jeszcze w miejscu, niestety czarny dym też byl zauważalny.
    Dodam, że żadna kontrolka się nie zapala, alfa nie sygnalizuje, że coś jest nie tak. kiedyś świeciły się wtryski, ale po wlaniu uszlachetniacza + wymianie termostatu wszystko wróciło do normy

Zdaję sobie sprawę, że Alfiatko pojedzie do mechanika, ale chciałabym się dowiedzieć czym może być to spowodowane i jaki byłby potencjalny koszt naprawy.
    Wiem, że nikt z Was nie jest tu jasnowidzem, czytałam coś trochę o dziurach na dolocie (?), ale czy to możliwe, aby popsuła się z dnia na dzień? Wczoraj jeszcze było wszystko ok.

Jakieś pomysły? Zamówiłam kabel, żeby podpiac niunie pod kompa, ale ja nawet nie wiem, gdzie jest wtyczka pod maską. Pomóżcie w miarę możliwości.

Pozdrawiam cieplutko! Kaśka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Wybaczam Ci bo jesteś kobietą i możesz się nie znać

A więc na początek sprawdzić cały dolot - najczęściej pada rura dolna czyli turbo-intercooler. I może się to zepsuć o tak nagle

Kabelek podłączasz do złącza OBD2 pod osłoną bezpieczników pod kierownicą.

Może ktoś jest z forum kto blisko mieszka i może alfistce pomóc? Zanim wyda majątek na "mechanika".
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

Wszystko wskazuje na dziurę w dolocie, czyli w którejś z gumowych rur pomiędzy turbo, a silnikiem- trzeba je dokładnie oglądnąć i zlokalizować ewentualne pęknięcie/dziurę, a później wymienić uszkodzoną rurę. Akurat tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/sprz..._kwasowka.html kolega coś takiego oferuje.
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,

adastra7
    Gość

Domyślnie

Dziękuję koledzy mam nadzieję, że to będzie powodem problemu, a nie wtryski, albo coś gorszego;/ dzisiaj postaram się zajrzeć pod maskę, chociaż pewnie niczego nie znajdę:p

Czy ktoś mógłby napisać mi instrukcje dla nierozumnych, jak podłączyć Alfiatko do kompa, czy wtyczke podłączyć na zgaszonym silniku, itp. :-)

Przepraszam za takie, dla Was banalne, pytania, ale ja bardziej jestem kierowcą Belli, niż jej mechanikiem i nie mam o tym wszystkim zielonego pojęcia.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Podłączasz albo na zapłonie albo już odpalony - obojętnie.

Jak nie masz problemu z odpaleniem auta to nie wtryski.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Znawca Avatar ArturR_1975
    Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 24V CF3 Progression FL 2005 Vialle LSi: Była AR 156 1.6/1.8 T.S 98/2005r LPi Vialle

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post

Może ktoś jest z forum kto blisko mieszka i może alfistce pomóc? Zanim wyda majątek na "mechanika".

No pewnie. I myślę, że nie tylko ja oferuję swoją pomoc.

adastra7
    Gość

Domyślnie

Artur, a byłaby taka możliwość, żebyś Ty bardziej fachowym okiem zerknal pod maskę i pomógł mi podłączyć Alfiątko do kompa? I jeszcze pytanie, czy z taką usterką dam radę do piątku jeździć, czy moze się okazać, że Niunia odmówi posłuszeństwa na środku drogi? :-)

Użytkownik Znawca Avatar ArturR_1975
    Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 24V CF3 Progression FL 2005 Vialle LSi: Była AR 156 1.6/1.8 T.S 98/2005r LPi Vialle

Domyślnie

Jasne mogę podjechać po warunkiem, że masz lapka ponieważ ja podpinam Alfe pod stacjonarny. Kabelek OBD2 posiadam jak by co.

Użytkownik Rowerzysta Avatar meydey232
    Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,9jtd 16v 2002r

Domyślnie

Dać radę dasz tylko to bardziej męczenie się niż jazda. Do tego niebieski dym = spalanie oleju. Tak więc jeśli masz zamiar jeździć to kontroluj poziom oleju i nie ciśnij gazu w podłoge.
    Ja przejechałem prawie 300km z dziurą w rurze turbo-intercooler bo musiałem jakoś wrócić do domu z tym, że mi w momencie jak tylko zaczął kopcić wywaliło marchewe i przeszedł w tryb awaryjny. Kosz takiej rury oryginalnej do mojego modelu to był 150zł tak więc raczej więcej nie zapłacisz. Przy okazji proponuję jeszcze wyczyścić EGR. Gniazdo do interfejsu masz pod kierownicą tam gdzie bezpieczniki. W kształcie wtyczki przy kablu, który zakupiłaś, a samo złącze jest zakryte zaślepką ochronną tak więc zdejmujesz tą osłone i normalnie sie wpinasz. Jak kolega doświadczony może podjechać Ci pomóc to na pewno wszystko pokaże co i jak
    Mit o bezawaryjności istnieje. Znajomemu w rocznym BMW serii 3 ta rura pękła no i jako że wykonana jest z gumy to część jak najbardziej eksploatacyjna.

PS. Sie wyposaż w program, który będzie współpracował z dieslem. Ja używam tego: http://www.multiecuscan.net/
    Ostatnio edytowane przez meydey232 ; 27-02-2013 o 15:00

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

Cytat Napisał meydey232 Zobacz post
    Do tego czarny dym = spalanie oleju.
    jesteś pewien??...