Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: 156 1.9 JTD przekręcam kluczyk i pada elektryka

Myq
    Gość

Domyślnie 156 1.9 JTD przekręcam kluczyk i pada elektryka

Witam wszystkich serdecznie, jako, że to mój pierwszy post.

Przeglądałem forum i nie znalazłem analogicznej awarii, stąd pytanie - co może być przyczyną i co wymienić, jeśli odpalam auto rano normalnie, smigam po bułki i pod sklepem przekręcam znowu, a tu tylko styk i wszystko wygasa, prędkościomierz unosi się na jakieś 80 km/h i pali się kontrolka poduszki. Poza tym cisza. Otwieram maskę, stukam w puchę na akumulatorze i auto odżywa. Kilkukrotnie to powtarzam, ale odpala dopiero gdy zamiast tylko przekręcać kluczyk, wyciągam go i ponownie wkładam.

Dziwne kurcze, kilka razy wyskoczył MSCF i przeglądałem wszystko jak radziliście na forum, ale niczego nie znalazłem poza przewodami ciśnieniowymi do wymiany, teraz zaczynam łączyć problem tego komunikatu właśnie z tym kłopotem z zasilaniem, bo przy MSCF raz auto dostało dyskoteki i zgasło, po czym normalnie zapaliło. Teraz jednak zdarza się, ze nie mogę go w ogóle włączyć, później jakiś czas jest dobrze i problem wraca.

Zdarzyło się też, że wsiadałem a licznik i data wyzerowane.

Wrzucę fotę tej puchy, jak wrócę z garażu.

Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam!

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

A w jakim stanie jest akumulator? Czy klemy od akumulatora są dobrze dokręcone? Pisząc pucha na akumulatorze masz na myśli bezpieczniki na klemie plusowej czy przekaźniki przed akumulatorem?
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Jak kolega wyżej. Jak nie chcesz w krótkim czasie pozbyc się sterownika airbag to czym prędzej zainteresuja się samym akumulatorem (dobrze naładuj), oraz stanem samych klem i ich połączeniem (masa i +). Wyczyscic wszystko, przesmarowac smarem miedzianym (przynajmniej ja tak robie i problemu ze śniedzią czy brakiem styku brak).

Myq
    Gość

Domyślnie

Tak, chodzi mi o tą puszkę z bezpiecznikami na klemie plusowej. Akurat wymieniałem wahacz i przy okazji dokładnie ją obejrzałem, jest trochę śniedzi, jutro to wszystko przeczyszczę i przesmaruję, co do aku i dopięcia klem, to wszystko jest w porządku, dam znać co wyjdzie po zalecanych przez Was zabiegach.

Pozdrawiam

Myq

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Tylko przy rozpinaniu klem stracisz mało ważne informacje (takie tam pierdoły jak spalanie, przejechane km od tankowania, czy ustawienia w radiu stacji pisze to abyś później nie był zdziwiony).