Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: [166] Skrzynia Sportronic

siomaj
    Gość

Domyślnie [166] Skrzynia Sportronic

Dotyczy Alfy 166 3.o V6 Sporttronic.Niekiedy podczas jazdy dziwue sie ,bo kiedy chce przyśpieszyć wciskam gaz a tu brak reakcji skrzynia nie redukuje biegu.Stało mi sie tak dwa razy ale nie raz,za razem.Cóż to znaczy kończąca sie skrzynia czy co??? Wie ktoś??Pozdrawiam

kmito
    Gość

Domyślnie

Witam!
    Żeby sie kończyła to chyba nie.
    Generalnie skrzynia 4HP20 w Alfie 166 jest skonfigurowana tak, że potrzebuje silnych bodźców.
    Pedał gazu nie jest związany z przepustnicą linką, więc można śmiało butować ją do dna, a przepustnica otworzy się tylko na tyle na ile jej pozwoli na to "komputer".
    Wykonaj test:
    Przełącz w tryb "Sport".
    Zrób ostre przyspieszenie i obserwuj wskazania obrotomierza jeżeli zmienia biegi przy obrotach ok.6500obr/min to wstępnie jest OK.
    Tu patrz "Regulamin ostrych przyspieszeń" plus "Przepisy ruchu drogowego" :wink:
    Jeżeli po drodze występują jakieś zawachania to może być problem ale raczej nie ze skrzynią.
    Test drugi:
    Jedziesz powiedzmy 80km/h na 4 biegu.
    Wciskasz gaz do oporu.
    Powinna zredukować do 2 biegu.
    Tak jest u mnie, ale zaznaczam nie mam bezpośredniego porównania.
    Osobny temat to blokada konwertera czy się włącza czy nie?
    Pozdrawiam

siomaj
    Gość

Domyślnie Objaw jak w ''teście''

Dokładnie kolego,spotkałem sie dwa razy z właśnie takim objawej,że podczas jazdy powiedzmy z prędkością 80km/h chcialem przyspieszyc ale skrzynia nie zredukowała.Kiedy dojechałem do celu i po pewnym czasie znowu podróżowałem było wszystko oki. Więc moje pytanie od czego zacząć???Pozdrawiam

kmito
    Gość

Domyślnie

Myślę, że na początek to odżałować 180zł i podjechać do ASO na Egzaminer.
    Problem w tym, że trzeba trafić na sprytnego, znającego się na rzeczy mechanika.
    Bo w przeciwnym wypadku to Ci powiedzą, że skrzynia nie jest w ogóle diagnozowalna.
    A ja jestem pewien, że jest bo jak ostatnio byłem na Egzaminerze to taka opcja była.
    Trzeba zobaczyć, czy nie ma jakiś błędów i będzie wiadomo w co najpierw ręce wkładać.
    Być może to być jakaś pierdoła np.chwilowy błąd czujnika pod pedałem gazu.
    Jeżeli w Poznaniu nie będą Ci mogli pomóc to napisz na PW do Kolegi blackalfa166.
    On też ma 166 z automatem, nawet dwie bo jego ojciec też, i wiem że już coś tam z nimi musieli walczyć.
    Pozdrawiam i powodzenia

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

siomaj, a nie masz na zegarach żadnej kontrolki ? np takiej czerwonej w kształcie wtrysku ? bo czasami też potencjometr pedału przyspieszenia się pierwiaszczy i taki objaw też jest ale wyskakuje kontrolka ... no chyba że dzieje się to taqk szybko że komp uznaje to za błąd tymczasowy - przerywany a nie stały i nie wyrzuci ci tego na wyświetlacz

jak będziesz miał diagnozę : błąd lini przyspieszenia - na egzaminerze to się nie załamuj i nie zamawiaj przypadkiem tego co ci każą bo słono zapłacisz

rozbierz wtedy osłonę nad pedałem gazu i znajdziesz tam taką kostkę łącznik potencjometru pedału z instalacją ... wyczyśc to dokładnie pozagniataj styki zeby były mocniejsze i będzie po kłopocie od kumpla z ASO wiem że w latach świetności 166 kiedy jeszcze cześciej odwiedzały stacje ASO to mieli taką akcję serwisową i wymieniali te kostki na nowe.

a jesli na kompie nie będą mogli się połączyć ze skrzynią to ... czeka cię rozbieranie środkowego mebelka :-) i czyszczenie wszystkich styków po zalaniu od nagrzewnicy

mów co i jak na jakim etapie jestes coś będziemy radzić

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Alfa Romeo 145 1,4 TS rok 1999 Alfa Romeo 166 JTD 2004 rok Giulietta 2017 rok

Domyślnie

Miałem podobny przypadek że skrzynia nie zmieniała biegów. Przyczyna była banalna. Zmieniłem jedną oponę z przodu na nową druga była stara z małym bieżnikiem. Skrzynia ma coś takiego że nie zmienia biegów kiedy jedziesz po ostrym łuku. Różnica w obrotach kół symulowała jazdę po łuku. Kiedy zmieniłem drugą opone na nową wszystko wróciło do normy.
    janczyz

Rafik166
    Gość

Domyślnie skrzynia sportronic

Witam mój problem koledzy polega na tym ze nieda się podpiąć komutera do skrzyni biegów (nieumi znalesc skrzynii ) juź byłem na 3 kompach i chłopaki rozkładają ręce.
    Problem skrzyni jest w tym ze po przejechaniu jakiś 25-30 km zaczyna wariować zrzuca biegi z 2 na 3 z na 2 itd. wkurza to strasznie a tu ten problem z tym podieciem kompa.
    pozdrawiam Rafał

kmito
    Gość

Domyślnie

Do Rafik166 dwa pytania.
    1) Wymieniałeś olej w skrzyni ostanio? Jeżeli tak to na jaki?
    2) Przy sprawdzaniu na Egazminerze wychodzą jakieś inne błędy?

Rafik166
    Gość

Domyślnie

Tak,olej wymieniałem na esso ten co zalecają ale objaw skrzyni już sie przed wymianą pokazywał i dlatego wymieniłem lecz nic to niedało.A podczas podpinania egzaminera silnik znajduje(wszystko ok) komputer lecz skrzyni nieumi znalesc.

kmito
    Gość

Domyślnie

W pozycji "sport", lewarek do siebie też tak świruje?
    A jak wymusisz 2 lub 3 w sekwencji też próbuje przerzucać w jakiś nieskoordynowany sposób?