Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: System VDC a Swiatła Cofania

Użytkownik Maniak resoraków Avatar supra1705
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 2,4 JTD 20V 150 KM '02r

Domyślnie System VDC a Swiatła Cofania

Witam!

Jestem tu nowy jako że posiadaczem mojej Alfy jestem od jakiś dwóch tygodni. To moja pierwsza przygoda z marką AR.
    Jestem bardzo zadowolony z zakupu mimo iż obawiałem się sporych problemów. Jak narazie mam jeden problem, szukałem porad i nic nie znalazłem więc pisze tutaj.

Mianowicie przedwczoraj w trakcie lewoskrętu wyświetlacz zakomunikował VDC System Failure zapaliła się kontrolka ASR/u tzn ten żółty trójkąt nad ABS/em, świeciła aż do zgaszenia silnika. Po przekręceniu zapłonu kontrolka nie świeci ASR nie działa i na dodatek padły światła cofania. FiatEcuScan nie widzi żadnego błędu. Znalazłem spalony bezpiecznik po wymianie znowu wszystko śmiga aż miło, jednak dzisiaj na tym samym skrzyżowaniu 90 stopni lewoskręt ta sama akcja. W czym problem??
    Ostatnio edytowane przez supra1705 ; 03-03-2013 o 18:42

Użytkownik Pirat drogowy Avatar solek
    Mieszka w
    Oseredek/Susiec
    Auto
    159 SW 2008 2,4 JTD 210KM GRIGIO TITANIO MET

Domyślnie

u mnie też wywala ten błąd ale nie pali żadnych bezpieczników, FES pokazuje że jest to wina czujnika "Kąta Skrętu" i z tego co udało mi się ustalić jest on umieszczony gdzieś w kolumnie kierownicy ale nie rozbierałem tego jeszcze.
    Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Zrob kalibracje czujnika skretu w MES. Jak to nie pomoze to padl czujnik.

Wysłane z mojego GT-I9000
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Po wymianie bezpiecznika błąd nadal się pojawia jednak teraz bezpiecznik nie płonie. Jak coś uda mi się ustalić w sprawie czujnika kąta to dam znać. Dzięki za info.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar PHOENIX
    Mieszka w
    Podolsze, Poland
    Auto
    BRERA 2,4 JTDm 2008 ; 156 Sportwagon 1,9 JTD 2004r. + 147 1,6 TS 2001 r była

Domyślnie

wszyscy piszą ze dadzą znać ( tylko stali bywalcy tak naprawdę sie udzielają ), a następny post pojawi się dopiero jak kolejna rzecz sie zepsuje .
    jeśli pomogłem w jakimś poście nie zapomnij podziękować za niego

"Życie dane jest raz człowiekowi i trzeba przeżyć je tak, by nie płonąć ze wstydu za lata przeżyte bez celu."

Il mio terzo amore Alfa Romeo

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał PHOENIX Zobacz post
    wszyscy piszą ze dadzą znać ( tylko stali bywalcy tak naprawdę sie udzielają ), a następny post pojawi się dopiero jak kolejna rzecz sie zepsuje .
    Nie masz nic konkretnego do powiedzenia w danym temacie to proszę Cię nie wtrącaj się. Taki już niestety urok for internetowych... Nie umiesz się z tym pogodzić to usuń konto.
    Szukam pomocy i konkretnych propozycji, nie jestem jakimś fachura co sie zna na wszystkim ale jeśli będę mógł komuś pomóc to na pewno spróbuje. Tak więc nie chcesz/nie umiesz pomóc to nie wypowiadaj się, jakby mi zależało na przekomarzaniu się z ludźmi to bym się zalogował na jakiś tępy czat. Swoją drogą tyle dobrego słyszałem o Alfaholikach i ich społeczności, a tu proszę... Tyle niechęci dla nowych użytkowników. (bez obrazy nie mówię o wszystkich)

Wracając do tematu jeśli dobrze rozumiem FES to FiatEcuScan, czym w takim razie jest MES???
    Słyszałem że kalibracje można zrobić tylko mechanicznie albo tylko w ASO??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

MES = MultiEcuScan czyli nowsza wersja FES

Kalibracje można zrobić samemu. To nie jest nic trudnego.

Wysłane z mojego GT-I9000
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Podolsze, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał supra1705 Zobacz post
    Nie masz nic konkretnego do powiedzenia w danym temacie to proszę Cię nie wtrącaj się. Taki już niestety urok for internetowych... Nie umiesz się z tym pogodzić to usuń konto.
    Szukam pomocy i konkretnych propozycji, nie jestem jakimś fachura co sie zna na wszystkim ale jeśli będę mógł komuś pomóc to na pewno spróbuje. Tak więc nie chcesz/nie umiesz pomóc to nie wypowiadaj się, jakby mi zależało na przekomarzaniu się z ludźmi to bym się zalogował na jakiś tępy czat. Swoją drogą tyle dobrego słyszałem o Alfaholikach i ich społeczności, a tu proszę... Tyle niechęci dla nowych użytkowników. (bez obrazy nie mówię o wszystkich)

Wracając do tematu jeśli dobrze rozumiem FES to FiatEcuScan, czym w takim razie jest MES???
    Słyszałem że kalibracje można zrobić tylko mechanicznie albo tylko w ASO??
    i bardzo dobrze ze będziesz sie udzielał , oto nam wszystkim chodzi , przynajmniej wiem ze przeczytałeś mój post , i ze jest szansa ze jeśli rozwiążesz problem to podzielisz sie uwagami z innymi , forum jest po to właśnie by rozmawiać i dzielić sie uwagami , ja podzieliłem sie swoja o obietnicach innych początkujących użytkowników , którzy gdy tylko dostana odpowiedz znikają do następnej usterki ( problemu ) nie dziękując nawet osoba którzy swój czas poświęcają na rozwiązanie problemu , jeśli nie należysz do takich osób to bardzo dobrze i chwała ci za to .

"Życie dane jest raz człowiekowi i trzeba przeżyć je tak, by nie płonąć ze wstydu za lata przeżyte bez celu."

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Z moich źródeł wynika że jeśli czujnik padł to jest to duży kłopot, ponieważ nie można go dostać osobno, tylko i wyłącznie razem z manetkami i tylko w ASO (nie ma zamienników) koszt to ok. 1000pln. Chyba że używane z rozbitków...
    Jednak udało się zrobić kalibracje FES 3.5. Na prostej fajerze pokazało -12,5 stopnia po kalibracji pokazuje 0,0 stopnia.
    Po kilku szybkich i ostrych zakrętach błędu nie wywaliło. Mam nadzieje że to już po kłopocie, narazie problem rozwiązany dzięki jaboleq.

Mieszka w
    Podolsze, Poland
    Auto

Domyślnie

no i super , powodzonka w dalszej eksploatacji