Siemaneczko! Mam pytanie odnośnie wymiany pierscieni za tłokach, gdyż moja alfa bardzo lubie olej ostatnimi czasy zaywazyłem ze je go wiecej niz benzyny :p jaki jest kosz takiej naprawy chodzi o alfe 146 1,4 bx. z góry dzieki za pomoc
Siemaneczko! Mam pytanie odnośnie wymiany pierscieni za tłokach, gdyż moja alfa bardzo lubie olej ostatnimi czasy zaywazyłem ze je go wiecej niz benzyny :p jaki jest kosz takiej naprawy chodzi o alfe 146 1,4 bx. z góry dzieki za pomoc
Same pierścienie moga nie pomóc a nawet ,zmierz przed wymianą najpierw kompresję na cylindrach z próbą olejową
co oznacza brak kompresji na jedym cylindrze??
Albo wypalone zawory albo rysu na cylindrze.
- - - Updated - - -
Ciężko wyczuć i doradzić.
a jaki jest koszt naprawy zaworów pierscieni i szlif cylindrów?
Ja zapłaciłem 3 tys w szlifierni za taki zestaw:
- komplet części oprócz panewek głównych (uszczelki, pierścienie itp. - wszystko jest)
- polerowanie wału, wyważanie, odelżanie koła zamachowego
- porting głowicy i wymiana zaworów dolotowych na większe, nowe gniazda, prowadnice, planowanie itp.
- wyważanie tłoków i korbowodów,
- honowanie tulei cylindrowych,
- pogłębianie kieszeni na zawory w tłokach o 1.5 mm
- umycie wszystkiego pod montaż
W zależności od regionu itd. ceny mogą być wyższe. Na pewno musisz kupić kpl. części, zrobić prowadnice zaworowe i najlepiej przehonować tuleje. Wyważanie i reszta są opcjonalne, ale ja to polecam, polepsza trwałość silnika. Porting, większe zawory i lżejsze koło to już wyższa szkoła jazdy ^^
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
narazier wyjezdzam wiec alfa bedzie stała... wróce to pomyśle nad tym lub zmiana silnika