Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

co do tej mega okazji z Bialegostoku znowu sie pojawila

http://www.konrys.otomoto.pl/alfa-ro...C28010240.html

to byl jakis user ktory sie chwalil dojsciami to moze cos powie wiecej na jej temat

- - - Updated - - -

anyway dojazd do Bialegostoku (czy autem czy pociagiem) a Konrys jest zaraz przy dworcu PKP

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar smiertek
    Auto
    159 2.4 sedan

Domyślnie

Cytat Napisał tomaszko Zobacz post
    A ta alfa z Konrysu z Białegostoku co miała być taką okazją i która się niby sprzedała dalej jest na sprzedaż. Coś ktoś o niej wie?
    Moge podjechac i popatrzec jak trzeba jak z wawy wroce. Pamietam ją. Stala jakis czas temu druga od strony wjazdu.

- - - Updated - - -

[QUOTE=jarek.m;1129189]Chodzi o to, że gdyby skrzynia automatyczna była mocniejsza to można było spokojnie zawirusować silnik i zamiast 200KM można by mieć np 240-250 przy zerowym ryzyku. A tak mamy tylko trochę więcej niż 1,9 + wirus (w przypadku automatu). Skrzynia dedykowana jest do 2 silników, zarówno 2,4 jak i 1,9

A w 3.2 to czasami nie ta sama skrzynia siedziala ? Nie tf-80sc ? I wytrzymywala 260km. Tu nie chodzi o moc a o moment. Ona chyba wytrzymuje do 440 -450 nm. Szkoda by bylo zaraz tarczki wymieniac.

borek88
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Papierologicznie auto jest ok. Ale nie licz na Q4 w cenie 33 tysiące w stanie "igła". Ta jest zauważalnie zużyta wewnątrz, praktycznie cała malowana i z silnikiem domagającym się podstawowego pakietu zabiegów (kolektor, EGR, test wtryskiwaczy, rozrząd).
    jestem krotko na forum ale zauwazyłem ze sprzedajesz auta
    to powiedz ile musiałbym wydac na przyzwoita sw + Q4 + 210km w dowodzie?? + 2007r< (bo od tego roku popraili pewne mankamenty w dieslach tak??)
    reszta mi bardziej obojetna no i oczywiscie manual skrzynia
    i jesli to jest cena zblizona do tej z linku
    http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...przedania.html
    to czy nie lepiej myslec o takiej
    bo mi nie przeszkadza naszywka ani kolor ani jej malowanie (o ile nie była bita i profesjonalnie usługa została wykonana a na taka wyglada/profesjonalną)
    ktos wie czy jest jeszcze na sprzedaz i ktos cos wie o aucie??
    bo nie chce zawracac dupy sprzedajacemu jesli do maja nawet jakbym sie zdecydował to jej nie wezme
    czy w serii była to 210 czy 200??
    czy cinek ten od chip'u daje wykresy przed i po i jest to indywidualny program czy jedzie seria auta tylko program gotowy pod dany model??
    czy ktos cos moze o niej opowiedziec?? zna ze zlotow czy spotow??

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

borek88 Cinek nic nie robi na odwal się.
    Masz przed i po wykres. Robi program pod auto - nie wgrywa gotowców
    Mogę go polecić z czystym sumieniem.

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

borek88
    Gość

Domyślnie

dobra doczytałem ze było 210km

Użytkownik Embrion
    Auto
    206cc

Domyślnie

Cytat Napisał smiertek Zobacz post
    A w 3.2 to czasami nie ta sama skrzynia siedziala ? Nie tf-80sc ? I wytrzymywala 260km. Tu nie chodzi o moc a o moment. Ona chyba wytrzymuje do 440 -450 nm. Szkoda by bylo zaraz tarczki wymieniac.
    Może i była taka sama tyle, że 3.2 to lewdo 320Nm a 2.4 to już 400 (moc fabryczna wg wikipedii). Natomiast wg wykresów cinka zawirusowana 2.4 sięga do 490-500Nm.
    Reasumując jeśli ktoś myśli o 2,4 to albo decyduje się na automat i "tylko" 200KM i ok 400Nm albo manual z którym można poszaleć do 250KM i 500Nm. No chyba że to błędne myślenie i ktoś mnie wyprowadzi z błędu.

borek88
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jarek.m Zobacz post
    Natomiast wg wykresów cinka zawirusowana 2.4 sięga do 490-500Nm.
    dasz mi link na jego wykresy bo nie wiem gdzie szukac

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał borek88 Zobacz post
    jestem krotko na forum ale zauwazyłem ze sprzedajesz auta
    to powiedz ile musiałbym wydac na przyzwoita sw + Q4 + 210km w dowodzie?? + 2007r< (bo od tego roku popraili pewne mankamenty w dieslach tak??)
    Na poprawione mankamenty raczej bym nie liczył - niezależnie od wersji i tak spotka Cię walka z kolektorem ssącym i wydechowym, być może konieczność wymiany sprzęgła i dwumasy (nie tania), no i dobre Q4 z dieslem nie rośnie na pierwszym lepszym drzewie - czasem się trzeba sporo najeździć, żeby trafić na sensowny egzemplarz.
    Swoje 2.4 Q4, w stanie perfekt, z roczników 2008-2009 (tylko wtedy je produkowano) sprzedawałem w okolicach 50 tysięcy złotych - za auto z poprawionym kolektorem, po pełnym przeglądzie serwisowym, z wymienionym rozrządem i sprawnym w 100% napędem (tutaj też mogą być mniejsze lub większe pułapki).

Jeśli chcesz - mogę to auto wziąć na serwis i Ci od A do Z powiedzieć, co w niej jest do zrobienia (mowa o Q4 z TopCars), z dokładną kalkulacją kosztów. Oczywiście nie będziemy wiedzieli, czy auto np. na 100% nie bierze oleju, bo żeby to stwierdzić - trzeba by silnik rozebrać... Wstępnie na pewno trzeba w niej odgruzować wnętrze (konsola środkowa poobdzierana, kierownica w stanie dramatycznym, widać, że raczej o to auto nie dbano pedantycznie) oraz zrobić porządek z podstawowymi bolączkami tego modelu (kolektory, EGR). Realnie nastawiłbym się na koszt rzędu conajmniej 3-4 tysięcy, żeby mieć z autem jako taki spokój.

WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Embrion
    Auto
    206cc

Domyślnie

Cytat Napisał borek88 Zobacz post
    dasz mi link na jego wykresy bo nie wiem gdzie szukac
    proszę bardzo:
    http://www.cinsoft.pl/adminjtd/foto/156_185.jpg

czy

http://www.cinsoft.pl/adminjtd/foto/145_168.jpg
    Ostatnio edytowane przez jarek.m ; 11-03-2013 o 14:51

borek88
    Gość

Domyślnie

Tomek a co powiesz o aucie kolegi camil ta biała dalej zwana alfa Q
    jesli bede jechał ogladac tą za 33k to napewno sie z toba wczesniej skontaktuje