Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Temat: Prośba o poradę, pomoc dotyczącą koła dwumasowego brera 2.4 jtdm (200 KM)

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Czy koło dwumasowe do 2.4 jest dużo bardziej skomplikowane technicznie i technologicznie lub materiałowo, że cena jest 2,5-krotnie wyższa?
    Pytam, bo nie przemawia do mnie argument: masz duży silnik to Cię stać... a cena tegoż elementu jest z jednej strony zaporowa, a z drugiej nie ma innej alternatywy (dobrej alternatywy). Dwumas do 1.9 kosztuje około 1200zł o ile dobrze znalazłem- nieproporcjonalna dla mnie jest cena 3000zł dla silnika 2.4.

P.S.

Czy metaliczny szum to oznaka zużycia dwumasy? Jak dodam gazu na jałowym to na chwilę dźwięk ustaje.
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 09-02-2013 o 11:57
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Chłopaki z vw-passat.pl polecają http://www.sprzegla.com/glowna/sprze...ja-tuning.html
    Ja sam nie korzystałem, ale czytałem sporo dobrych opinii...

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

dwumas do 2.4 jest inny, musi byc mocniejszy, bo naped ma inne obciazenia. 1.9 ma to szczescie, ze czesc jest bardziej powszechna tzn te motory i czesci sa nie tylko w alfach. Silnik 2.4 jest rzadszy i czesci do niego z tego m.in. wzgledu sa drozsze.
    Metaliczny dzwiek to moga byc wtryskiwacze
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 10-02-2013 o 12:13

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Wtryski? Coś wyjdzie na kompie jeśli to one? Bo korekty mam dość dobre...
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    156 1.9 JTD 136 KM

Domyślnie

Takie filozofowanie nie ma sensu.
    Po prostu jest to droższy model.
    Czy ma na to wpływ koszt produkcji, czy zapotrzebowanie na rynku na dany model koła, czy po prostu widzimisię producenta, czy polityka cenowa, to tak po prostu jest.
    Co do oznak dwumasy:
    http://www.sprzeglo.com.pl/artykuly-...a-dwumasowego/

michmis
    Gość

Domyślnie

Witam,
    postanowiłem pociągnąć wątek i podzielić się opinią na temat regeneracji koła dwumasowego, ponieważ jestem już po wszystkim, a wciąż w sieci jest bardzo niewiele opinii ludzi, którzy znają temat z autopsji. Będę wątek kontynuował co miesiąc, dając znak, jak spisuje się auto.
    Samochód oddałem do Pablo Garage (http://www.pablogarage.pl), znanego wszystkim podwarszawskiego zakładu, w którym wymontowano mi sprzęgło i dwumas, a części zostały wysłane do polecanej poznańskiej firmy sprzeglo-service.pl. Regeneracja - została wykonana w cenie 1200 zł (plus koszty przesyłki), otrzymałem roczną gwarancję bez limitu kilometrów. Rozmontowanie i zmontowanie sprzęgła kosztowało 800 zł. Dukupilłem też nowy wysprzęglnik za 600 zł. Całość naprawy kosztowała więc 2750 zł.
    Biorąc pod uwagę koszt nowych części, naprawa musiałaby kosztować minimum 4500 zł.
    Na razie przejechałem 750 km. Oczywiście to mało, ale chwilowo auto spisuje się jak nowe. Żadnych niepokojących dźwięków, zero problemów, cichutka praca silnika. Trzymam za siebie kciuki i odezwę się za miesiąc - pewnie po przejechaniu kolejnych 1500 km.
    Pozdrawiam, Michał

Użytkownik Romeo Avatar LukeMazur
    Mieszka w
    Bieszczady
    Auto
    Toyota Supra JZA80 / Nissan Stagea RS260

Domyślnie

Nie chce zakładać nowego tematu wiec sie podepne tutaj.
    Jakie są takie charakterystyczne objawy padniecia koła dwumasowego?

michmis
    Gość

Domyślnie

U mnie to był stukot pod maską po wrzuceniu jedynki, mniejszy przy wysprzęgleniu, drgania...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Słóń
    Mieszka w
    Mosty koło Jabłonkowa Czech Republik
    Auto
    AR 159 SW

Domyślnie

Witam juz tutaj długo niepisałem ale dałem swoje koło dwumasowe do regeneracji do firmy AVANTI. Przyszło piękne koło, bez luzów. wszysko OK. Ale po załozeniu i wysprzęgleniu jakieś dziwne odgłosy, nawet kilometra z nim nieprzejechałem. Wydawało mi sie ze zle umocowałem wysprzęglik. Czyli znów roziórka. Wszysko wporządku. załozyłem wszysko na nowo a problem przetrwał. Nastały odwiedziny w serwisach. wszyscy wskaziwali na dwumase. Po pierwszej rozbiórce z koła wyleciało chyba 2-3 cm jakiegoś modrego mazu i w tym razie objawiły się luzy. Na regeneracje jest roczna gwarancja ale jako sie AVANTI zachowa, nie wiem. Kiedy im dzwoniłem to chcieli zasłać wszystke części, tj. sprzęgło, wyspręglik, dwumase...
    nie macie dla mnie jakiejś rady jako z nimi???

Użytkownik Rowerzysta Avatar spdr
    Mieszka w
    Stargard Szczeciński
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDm 115KM

Domyślnie

Czy warto przy wymianie dwumasy i sprzęgła wymienić również uszczelnienie wału mimo, że nie wykazuje, żadnych objawów zużycia ?