dance1 > nie wiem czy rozumiesz co czytasz ale chyba nie... kostki miałem wycięte i przewody polutowane na stałe natychmiast po zakupie auta (czyli jakiś rok wczesniej niż sterownik zgubił soft...) , po rozruchu awaryjnym zaświeciła się kontrolka poduszki , examiner wskazał na błąd stały sterownika (czyli jego uszkodzenie) - wg ASO do wymiany
elektronik mający pojęcie o tym co się dzieje w samochodach wie o tym że to częsta usterka AR i Mesiów , wgrał nowy soft do sterownika (konieczne jego otwarcie) i sterownik był sprawny...
ja się spotkałem w jednym (swoim) tyle że nie jestem elektronikiem i nie prowadzę działalności związanej z naprawianiem elektroniki więc nie muszę prowadzić statystyk w ilu samochodach się to przytrafia - tametn gość jednak od razu wiedział o co chodzi więc
domyślam się że nie był to pierwszy taki przypadek jaki spotkał
radzę więcej zrozumienia tego co czytasz , z mojej strony koniec dyskusji bo poziom który reprezentujesz w swoich wypowiedziach jest dla mnie nieodpowiedni
jakby ktoś potrzebował naprawić sterownik uszkodzony po rozruchu awaryjnym to namiary na specjalistę są w linku poniżej:
http://katalog.pf.pl/%C5%81%C3%B3d%C...B7870-m19.html