Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Czy to pierwsze objawy skrzyni biegów?

Użytkownik Embrion
    Auto
    156

Domyślnie Czy to pierwsze objawy skrzyni biegów?

Witam mam pytanie co do skrzyni biegów czy mam coś nie tak z moją bela?
    Jeśli jadę np. na 2 lub 3 zbliżam się do skrzyżowania lub świateł itp. to podczas zredukowania biegu na 1 czuje taki leki opór z początku myślałem że nie do końca może mam pedał sprzęgła ale dałem na luz z powrotem sprzęgło max i dalej opór ale czasami to jakby zanika i zero oporu z innymi biegami 0 problemu

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jastrzębie-Zdrój
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4JTD 10v 150km 2003r

Domyślnie

Ciężko coś napisać na ten temat, opór jakby auto chciało 'cofnąć' czy szarpniecie?
    To jest kwestia przełożeń skrzyni biegów, tak po prostu jest. Może ci się po prostu wydaje.

Ja jeżdżę tak ze pierwszy bieg wrzucam tylko przy ruszaniu, podczas jazdy nigdy nie redukuje do jedynki, jeżeli już się zdarzy to bywa tak że auto szarpnie, ale to norma.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar MADMAN
    Mieszka w
    GŁOGÓW
    Auto
    156 SPORTWAGON 2.4 JTD CF3

Domyślnie

Problem zniknie kiedy przyjdzie wiosna i plusowe temperatury, takie są uroki sterowania biegami poprzez linki.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kosik17
    Mieszka w
    Zbąszyń
    Auto
    156 1.9 JTD 2000r.

Domyślnie

1 wrzucisz bez problemu tylko najpierw musisz zwolnic do maksymalnie zolwiego tempa ....... Z dwojka podobnie
    Jak jade za szybko to tez mam problem z redukcja na dwa lub 1 strasznie ciezko sie je wrzuca a gdy zwolnie to bez problemowo

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał kosik17 Zobacz post
    Jak jade za szybko to tez mam problem z redukcja na dwa lub 1 strasznie ciezko sie je wrzuca a gdy zwolnie to bez problemowo
    Mam to samo przy mojej 164, jedynka tylko do ruszania, potem podczas jazdy, nie da rady już zredukować do jedynki. Mogę nawet jechać 20km/h i nic z tego. Dopiero, gdy się zatrzymam ewentualnie dosłownie leciutko toczę, to wtedy jedynka wskakuje normalnie. Ja to uważam, za takową blokadę, żeby przez przypadek nie rozpierniczyć skrzyni.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar pytlar
    Mieszka w
    Prabuty
    Auto
    AUDI S8 D2

Domyślnie

1 bieg wrzucasz tylko na postoju... ja swoją nawet jak sie wolno tocze przez hopki zwalniające to na 2 delikatnie, bo 1 nie wrzucę. Dopiero jak sie zatrzymam to wskoczy pierwszy bieg.

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał pytlar Zobacz post
    ja swoją nawet jak sie wolno tocze przez hopki zwalniające to na 2 delikatnie, bo 1 nie wrzucę.
    Kolego pozdrowienia z Iławy, bo widzę Prabuty
    A druga sprawa, to ktoś na hopkach wrzuca jedynkę? Chyba tylko Ci, co zderzak, przedłużka, zawias i autko na glebie

zaki
    Gość

Domyślnie

Hej , przerabiałem podobny temat , z czasem biegi wchodziły mi coraz gorzej . Nie wiem czy Cię pocieszę , czy dobije teraz. U mnie był wysprzęglik praktycznie martwy + sprzęgło też już wiele pozostawiało do życzenia.Ogólnie zawsze na początek takich objawów skontrolowałbym olej w skrzyni czy jest w ogóle , i czy jest stan odpowiedni. Lepiej zacząć od tańszych rozwiązań . A jak np wymiana oleju nic nie da , to skończy się na zrzuceniu skrzyni, i wtedy się dowiemy co i jak .

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Cytat Napisał zaki Zobacz post
    Hej , przerabiałem podobny temat , z czasem biegi wchodziły mi coraz gorzej . Nie wiem czy Cię pocieszę , czy dobije teraz. U mnie był wysprzęglik praktycznie martwy + sprzęgło też już wiele pozostawiało do życzenia.Ogólnie zawsze na początek takich objawów skontrolowałbym olej w skrzyni czy jest w ogóle , i czy jest stan odpowiedni. Lepiej zacząć od tańszych rozwiązań . A jak np wymiana oleju nic nie da , to skończy się na zrzuceniu skrzyni, i wtedy się dowiemy co i jak .
    Nie strasz, mam nowy olej sprzęgło i wysprzęglik tak poprostu jest, a swoja droga po co redukujecie do jedynki w czasie jazdy to bez sensu

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    a swoja droga po co redukujecie do jedynki w czasie jazdy to bez sensu
    Ja nie redukuje, patrzyłem tylko czy da radę tak zrobić. Czasami jednak, parę razy próbowałem na osiedlu tocząc się i zamulając na dwójce, zredukować do jedynki i but (w ramach testu), jednak tak jak pisałem jest to takie coś "ala" zabezpieczenie przed rozwalaniem skrzyni czy zębatek, że przed wytrąceniem prędkości praktycznie do zera, nie da rady zredukować na pierwszy bieg, co uważam za bardzo dobre rozwiązanie, bo jedynka służy tylko do ruszania i nic po za tym.