Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 72

Temat: Czy (i jaka) AR nadaje się na pierwsze autko?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1,9jtd

Domyślnie

Dopuki nie wsiadłem w swoją 147 też nie lubiłem diesla .......... ale po pierwszej jezdzie to się zmieniło mam dwa diesle,francuza i belle i choć ten pierwszy jest mocnejszy od belli to na starcie nie ma szans z moją 147 1,9jtd nie wspomne o spalaniu w trasie udało mi się zejść do 4,2l/100km choć i 8 też potrafi spalić wszystko zależy od stylu jazdy

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Grzybohun94
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    -brak-

Domyślnie

Póki co, to moje doświadczenia z dieslem są dość nieciekawe (fabia 1.4 tdi i audi a3 2.0tdi znajomej), gdyz generalnie zmiana biegów przy 2 max 3 tys obrotów bo wyżej nie można jest dla mnie trochę męcząca. Poza tym (zapewne) koszty części do dieselka są trochę większe niż do
    benzynki - poprawcie jeśli się mylę
    długie trasy... o ile 35km w jedną stronę do dziewczyny to długa trasa to tak, będa one długie
    147 i 156 mi się podobają jak jasny gwint, 145 już jechałem kiedyś (jako pasażer) i także nie było źle, tylko pytanie brzmi - czy silniki TS 16v mogą być dośc tanie w eksploatacji, oczywiście na lpg
    jesli zacznę od bravo to nie będzie tragedii, ale wiadomo - alfa to alfa

PS: przegladając oferty znalazłem to: http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...bca46c45a;r:;s
    Szukam aut możliwie z zamontowaną już instalacją.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Na forum masz póki co 2 auta:

To co wyżej przedstawiłeś oraz

http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...d64b78ad;r:;s:

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar August
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 156 CrossWagon Q4 1.9JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał Grzybohun94 Zobacz post
    zmiana biegów przy 2 max 3 tys obrotów bo wyżej nie można jest dla mnie trochę męcząca.
    Bzdura. Spokojnie można zamknąć obrotomierz. Konsekwencje pewnie takie same jak w bezyniakach.

Nie dawno też szukałem 147 lub 156 w benzynie. Opinie na temat gazu w TSach są raczej pozytywne, narzekają ci co nie mają. Koszt założenia to ok 2600zł. Ja ostatecznie kupiłem 1.9 jtd. Trzeba się przyzwyczaić ale da się z nim żyć. Brzmi lepiej niż dizle w inncyh markach a ciągnie dobrze i tanio.

Bravki to też bardzo fajne auta. Charakternego wyglądu z zewnątrz nikt im nie odmówi. Skromniejsze w środku są niestety. Mają za to prostsze zawieszenie troche i są tańsze w zakupie minimalnie. Ale licz się, że każdy samochód będzie wymagał wkładu finansowego i nie przewidzisz jak dużego. Nawet jak dokładnie prześwietlisz auto to po pół roku mogą wyjść takie rzeczy, że pójdziesz z torbami. A jak już ładować kasę w samochód to chociaż w taki który się podoba i daje radoche.

Użytkownik Rowerzysta Avatar mc007
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    159 1.9 q-tronic

Domyślnie

chcę w końcu jak najmniej wydawać na auto
    Po tym mogę tylko powiedzieć, że nie koniecznie Alfa dla Ciebie będzie najlepszym wyborem. Potem będziesz montował wahacze marki FAST i psioczył, że zawiecha siada po 10k km

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar cherrybloss
    Mieszka w
    Piła/Kraków
    Auto
    inna marka

Domyślnie

tylko pytanie brzmi - czy silniki TS 16v mogą być dośc tanie w eksploatacji, oczywiście na lpg
    I tak, i nie Znajoma ma 156 1,8 TS od 7 lat, co prawda bez LPG. Pilnuje oleju, wymienia rozrząd i nie dotyka w ogóle silnika. Ale Alfę kupiła dwuletnia z przebiegiem 35000. Ty bedziesz skazany na samochód z conajmniej 150k+ z już zainstalowanym LPG. Koszty przejechania 100 km hmm...11x2,5 daje 27,5 PLN + pół litra PB (2,9 PLN) + serwis LPG + olej silnikowy + ? daje w najlepszym przypadku 31 PLN. Koszt JTD to 6,5 x 5,6 PLN czyli 36,4 PLN + ?. Jak chcesz taniej, to jest jeszcze Stilo. Ładny i bez drogiego wielowahacza. I dalej bede zachwalał 1,9 jtd, bo dla mnie kupowanie TSa z przebiegiem ponad 150k z allegro jest samobójstwem.

Użytkownik Świeżak Avatar Marconi
    Mieszka w
    Świebodzice
    Auto
    Była Alfa Romeo GT 1.9 jtd-m, obecnie Alfa 159 SW 2.4 jtdm

Domyślnie

Póki co, to moje doświadczenia z dieslem są dość nieciekawe (fabia 1.4 tdi i audi a3 2.0tdi znajomej), gdyz generalnie zmiana biegów przy 2 max 3 tys obrotów bo wyżej nie można jest dla mnie trochę męcząca. Poza tym (zapewne) koszty części do dieselka są trochę większe niż do
    benzynki - poprawcie jeśli się mylę
    Disla tak samo jak benzynę można kręcić do zamknięcia a konsekwencją jest......odcięcie paliwa do momentu odcięcia każde obroty są bezpieczne dla silnika, byleby nie kręcić od razu po odpaleniu bo silnik nie ma jeszcze dobrego smarowania.

Jeżeli chodzi o części to na prawdę nie ma tragedii z cenami, także czy benzyna czy diesel to powinieneś wyrabiać ale przesadnie nie oszczędzać kupując najtańsze zamienniki.
    Co do kupna auta już zagazowanego będziesz musiał się mu uważnie przyjrzeć, czy ktoś silnika nie zakatował - ludziom ogólnie nie chce się częściej serwisować aut zagazowanych a potem niestety wszystko wychodzi. Jak chcesz mieć gaz to najlepiej sam go załóż do auta bez gazu, będziesz miał pewność że wszystko jest ok

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    -brak-

Domyślnie

mc007- nie zrozumiałeś mnie chodzi mi o przekrój cen ori/dobrych zamienników a nie o papierowe wachacze czy rozrząd na pończochach ;D
    Nie omieszkam przejechać się dieslem. Czy są one mocno.głośniejsze od benzyny?

Słyszałem też kiedyś że 1.8TS to najlepszy benzyniak do 156...(poza v6) prawda li to?
    Zastanawiają mnie jeszcze boksery w 145.na.tle 156/147 i ich TSów, na.czyją korzyść wypada trwałość, części, serwis...
    Jeśli.przy tsie wystarczy dbać o poziom.płynów i pilnować terminów wymian rozrządu itd to cieszę się gdyż zamierzam o auto dbać
    Przy takim.założeniu te dwie forumowe 156, których linki się.pojawiły, nadawałyby się dla kogoś w mojej sytuacji?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Amadi
    Mieszka w
    Skaryszew
    Auto
    AR 147 FL 2005R 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Cytat Napisał mc007 Zobacz post
    Po tym mogę tylko powiedzieć, że nie koniecznie Alfa dla Ciebie będzie najlepszym wyborem. Potem będziesz montował wahacze marki FAST i psioczył, że zawiecha siada po 10k km
    Zgadzam się z mc007.
    Nie wiem co po tej maturze planujesz (praca czy studia dzienne/zaoczne) ale musisz sie liczyć mocno z kosztami utrzymania samochodu. Nie samo paliwo lejesz do auta i nie tylko olej wymieniasz z filtrami co jakis czas. Alfa najtansza w utrzymaniu nie jest i moim zdaniem rozsadniejszym wyborem byloby bravo z lpg. Kolega mial i bylo ok. Sam mam 147 jtd i wiem ze zawieszenie nie jest najtansze, a jak bedziesz sie pakowal w fasty to musisz czesto tam zagladac.
    Lpg wyjdzie najtaniej na 100km obecnie, co jest wazne dla mlodej osoby, a dodatkowo wydaje mi sie ze do takiego bravo czesci kupisz troche taniej niz do 147 czy 156, no i przy takiej kwocie jaka chcesz przeznaczyc na auto latwej znalezc w miare zadbane bravo niz 147/156.
    W rodzinie mialem rozne auta i na pierwsze auto nie polecalbym 147/156 osobie dopiero co po maturze, chyba ze zamierzasz pracowac. Wszystko bedzie pieknie jak bedziesz mogl czasem dolozyc troche $ na czesci bo jesli trafi Ci sie slaby, zaniedbany egzemplarz to mozesz miec skarbonke.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    -brak-

Domyślnie

Jasne, dzięki Amandi, o to mi chodziło. Kiedyś alfę na pewno kupię, nawet już jako drugie autko.
    Fiat bravo też jest b.fajnym autkiem