Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Waczacze i amory do mojej 156 SW

Użytkownik Rowerzysta Avatar janusz_w5
    Mieszka w
    Otwock
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,8TS

Domyślnie Wahacze i amory do mojej 156 SW

Witam, pozwolę sobie założyć temat jakich pewnie jest 100 na forum. Za parę tygodni poproszę o usunięcie go żeby nie zaśmiecać. Nie chcę się grzebać w setkach postów w starych tematach...dodam, że czytałem stare wątki ale nie wiem gdzie teraz najlepiej kupić itd... Chwilowo nie jestem na bieżąco w częściach do alfy. Będę robił grubszy remont i na początek potrzebuję wybrać dobry i tani w miarę zawias. Proszę o poradę jaką teraz firmę wybrać i gdzie kupić najlepiej. Na chwilę obecną interesuje mnie:
    -przód wahacze dolne L+P
    -przód wahacze górne L+P
    -przód amortyzatory
    -tył amortyzatory
    -przód końcówki drążków
    -przód końcówki stabilizatora

Pytanie jest następujące: Czy brać VEME czy FASTa?? Czy allegro czy autosklep24.pl? Czy brać vemę ze smarowniczką? Znamy skrzypienie wachaczy, może warto? Czy lepsze są dolne whacze vema niż fast? Na allegro są droższe. Czy końcówki drążków vema dają rade? Zna ktoś tego sprzedawce??
    http://allegro.pl/wahacz-alfa-147-15...122377938.html
    warto?
    Proszę o jakieś podpowiedzi, może ktoś niedawno ogarniał podobne sprawy i ma jakieś uwagi.
    I jakie amory żeby było tanio? Bo widzę, że bilistein to po 250 zl za szt. chodzą. Trochę drogo się robi ;//

pozdro

Janusz

ps, sorry za tą literówkę w temacie jak jakiś moderator może zmienić nazwę na wahacze to bardzo proszę...
    Ostatnio edytowane przez janusz_w5 ; 26-03-2013 o 21:18

Użytkownik Alfa i Omega Avatar PHOENIX
    Mieszka w
    Podolsze, Poland
    Auto
    BRERA 2,4 JTDm 2008 ; 156 Sportwagon 1,9 JTD 2004r. + 147 1,6 TS 2001 r była

Domyślnie

ja kupiłem kiedyś Fast , i stanowczo mogę je odradzić , vemy nigdy nie miałem tym bardziej z smarowniczkami , fast zakupiłem w autosklepie , bardzo krotko wytrzymały , górne może pół roku, po tym zdarzeniu powiedziałem sobie dość zamiennkow i założyłem TRW , jak na razie spokój i komfort na najwyższym poziomie , a amortyzatory polecam Billsteiny, również mam taki nowy komplet ,
    jeśli pomogłem w jakimś poście nie zapomnij podziękować za niego

"Życie dane jest raz człowiekowi i trzeba przeżyć je tak, by nie płonąć ze wstydu za lata przeżyte bez celu."

Il mio terzo amore Alfa Romeo

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Śmiało mogę polecić Vemę. Oczywiście nie jest to jakość TRW, bo TRW wytrzymuje o wiele dłużej ale też cena jest o wiele wyższa. Vema jest niezła i stosunek ceny do jakosci jest jak najbardziej adekwatny. Mam Vemę jako dolne wahacze i spisują się nieźle.

Fastów nie montuj bo nie ma sensu, są baardzo kipeskie.

Mogę polecić ITALTECHNIK jak najbardziej, gdyż maja oryginały Vemy, a można tez spotkać podróby. Kupowałem u nich wahacze. Szybko i sprawnie działają. Przy Twoich potrzebach wynegocjowałbym u nich jakiś rabacik.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar stopczyk26
    Mieszka w
    Malczyce
    Auto
    Peugeot 407 3.0 V6 211KM 2005, Peugeot 307 1.4 88KM 2005

Domyślnie

W październiku ubiegłego roku wymieniałem górne wahacze na TRW i uważam że przy naszym stanie dróg jest to jedyny i słuszny wybór. Co do reszty to w sobotę wymieniałem resztę zawieszenia i tak: dolne wahacze-Vema, komplet tylnych wahaczy-Vema, końcówki drążków kierowniczych-Swag, amortyzatory przód i tył-Bilstein. Do tego były jeszcze sprężyny przód i tył oraz górne poduchy amortyzatorów. Jak na razie zrobiłem ok 200km ale wrażenia z jazdy są już jak najbardziej na plus tak więc śmiało mogę taki zestaw polecić. Jutro jadę jeszcze ustawić zbieżność i mam nadzieję że będzie jeszcze lepiej . Co do sprzedawcy to ja kupowałem na allegro od użytkownika Autoprado i jestem zadowolony. Wynegocjowałem u niego najlepsze ceny na części a dowiadywałem się o nie u różnych sprzedawców, forumowych również.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Ja musialem po 7000km dolna veme wywalić, wiec nie polecam.

Sent from my HTC Flyer P512

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał stopczyk26 Zobacz post
    W październiku ubiegłego roku wymieniałem górne wahacze na TRW i uważam że przy naszym stanie dróg jest to jedyny i słuszny wybór. Co do reszty to w sobotę wymieniałem resztę zawieszenia i tak: dolne wahacze-Vema, komplet tylnych wahaczy-Vema, końcówki drążków kierowniczych-Swag, amortyzatory przód i tył-Bilstein. Do tego były jeszcze sprężyny przód i tył oraz górne poduchy amortyzatorów. Jak na razie zrobiłem ok 200km ale wrażenia z jazdy są już jak najbardziej na plus tak więc śmiało mogę taki zestaw polecić. Jutro jadę jeszcze ustawić zbieżność i mam nadzieję że będzie jeszcze lepiej . Co do sprzedawcy to ja kupowałem na allegro od użytkownika Autoprado i jestem zadowolony. Wynegocjowałem u niego najlepsze ceny na części a dowiadywałem się o nie u różnych sprzedawców, forumowych również.
    Z amortyzatorów też polecam Bilstein

- - - Updated - - -

Cytat Napisał matezoma Zobacz post
    Ja musialem po 7000km dolna veme wywalić, wiec nie polecam.

Sent from my HTC Flyer P512
    Może trafiłeś na podróbę. Ja zrobiłem na swoich ok 50 tyś km

Użytkownik Rowerzysta Avatar janusz_w5
    Mieszka w
    Otwock
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,8TS

Domyślnie

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Wybór pewnie padnie na VEMA od tego pana italiano na allegro, może coś opuści. Tylko zastanawiają mnie amory. Po 250 zl na allegro za bilisteiny to trochę drogo. Ma ktoś pomysł na tańsze amorki niż 1000 zl kpl?? Ciekawe jak te amory FASTA. Ale po ostatnich opiniach... może na zniżki mi ktoś załatwi te amory.
    Jeszcze raz dziki za odpowiedzi. Może uda się nie wywalić pieniędzy w błoto ;]

pozdro