Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Temat: Tapicerka Brera.

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał tradelux Zobacz post
    Widziałem taką na żywo i dość mocno zniechęca wizualnie (nie pasuje do takiego typu samochodu).
    Jednych zniechęca, inni się zachwycają - jak to w życiu. I to samo z tym czy pasuje czy nie.
    Podobnie jak dla jednych piękniejszy jest przód Brery, a dla innych tył. Rzecz gustu po prostu

Cytat Napisał tradelux Zobacz post
    Nie wiem jak przy użytkowaniu na dłuższą metę.
    A ja wiem

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Mogę już potwierdzić - to badziew. Miało wyjść sportowo, a wyszło tandetnie.
    I potwierdzasz to na podstawie tego, że przez chwilkę sobie obejrzałeś?

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Nie chcę nawet myśleć, jak to się sprawuje latem. Rzecz kompletnie nieprzystająca do Brerrrki.
    Jednak Poltrona, to Poltrona.
    To nie myśl, bo to będą tylko Twoje przypuszczenia - niekoniecznie słuszne. Natomiast mogę Ci powiedzieć coś z mojego doświadczenia, a jakieś ono jest, bo Brerę z tymi fotelami i z tą tapicerką miałem prawie 3 lata.
    Najwyższa liga to rzeczywiście nie jest, ale określenie badziew jest przynajmniej lekkim nadużyciem. Nie za bardzo rozumiem stwierdzenia "jak to się sprawuje latem", bo niby czemu latem ma się gorzej sprawować niż zimą? Już prędzej lepiej latem, no ale nieważne...
    Pewnie sporo zależy od dbania, a że ja zawsze dbałem o swoje auta, to np. nigdy nic mi się nie wylało, i tak samo było w Brerze.
    Fakt - dla mnie Brera była autem typowo weekendowym, więc zużycie wnętrza było praktycznie zerowe. Nigdy nie czyściłem w żaden sposób tej tapicerki - tylko odkurzanie. Żadnych przetarć, nie uświadczyłem. Jednak pewien minus zauważyłem, i można powiedzieć, że świadczy to o jakości tej tapicerki, choć niekoniecznie. Mam na myśli małe zmechacenie materiału na boczkach podparcia siedziska i chyba oparcia też, choć tego teraz dokładnie nie pamiętam. Ponieważ te fotele są nieźle wyprofilowane, to niestety przy wsiadaniu i wysiadaniu ociera się o nie, i stąd te zmechacenia.
    Porównywać do skóry nie będę, bo tylko widziałem i macałem, ale też o jakości skór w Brerze słyszałem parę niepochlebnych opinii. Ja mogę tylko powiedzieć, że przed liftem ani fotele ani skóra mi się nie podobały, a po lifcie i tapicerka materiałowa i skórzana, i te fotele bardzo mi się podobają.

O, przypomniałem sobie fotele skórzane w Brerze którą widziałem na targach w Poznaniu w 2009 roku. Chyba jeszcze te fotele były przedliftowe, choć pewności nie mam, w każdym razie Brera nówka, czarniutka, piękne beżowe skóry, i na fotelu kierowcy lub pasażera piękne przetarcie/rozcięcie. Nie wiem czy to mogło świadczyć o jakości tej skóry, ale widok ten zapadł mi mocno w pamięci...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

A może podczepię się pod temat.

Jeśli dobrze rozumiem to materiał na pierwszym zdjęciu to "tkanina, 173". W broszurce jeszcze są skóry Frau i skóry Poltrona Frau. (Każda w trzech kolorach.) I teraz pytanie, czym się różni jedna skóra od drugiej? Tym, że jedna to plastik (czyt. eko-skóra), a druga to naturalna skóra?

Nie będę też się pytał "co najlepsze", bo wiadomo - każdy ma swoją opinię. Ale może ktoś, kto użytkował, zna jakieś wady danego pokrycia.
    Ostatnio edytowane przez MiLykie ; 29-03-2013 o 13:35

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Kwestia preferencji, ale swoją opinię podtrzymuję - to sztuczna tkanina nieprzystająca do takiego auta. Odczucia latem? To prawie tak, jakby usiąść na plastyku.
    Każdy chwali swoje, ale ja takiej Brerki bym sobie nie sprawił.

Poltrona Frau to włoski producent mebli, głównie skórzanych ze 100 letnią tradycją. Ładuje swoją tapicerę do najlepiej wyposażonych egzemplarzy AR, Lancia, a poza tym do Maserati, Bugatti, Ferrari i pewnie wielu innych marek.
    Skóra od Poltrony w Kappie, Thesis, czy Brerze jest niezniszczalna. I mówię to na podstawie obserwacji (oraz eksploatacji) bolidów, które miały na budziku po 300kkm.
    No chyba, że ktoś ją potnie nożem, ale tego chyba nie wytrzyma żadna tapicera.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T