Gdzie znaźć tę odmę w mojej Alfie? Troszkę mi kurzy z rury, ale to nie olej spalany ani płyn chłodniczy. Czyli nie kopci na niebiesko a para jaki krople wody wydobywające się z tłumika nie są słodkie ani w zapachu ani w smaku.
Gdzie znaźć tę odmę w mojej Alfie? Troszkę mi kurzy z rury, ale to nie olej spalany ani płyn chłodniczy. Czyli nie kopci na niebiesko a para jaki krople wody wydobywające się z tłumika nie są słodkie ani w zapachu ani w smaku.
Wymień raz jeszcze olej , ale przed wymianą wlej do silnika płukankę Liqui Moly 15 min na biegu jałowym i spuszczasz olej . Jaki olej wlewałeś?
Woda, jej krople przy odpaleniu auta to normalne w benzyniakach , kondensacja pary po zgaszonym silniku.
- - - Updated - - -
A tu znajduje się odma http://www.forum.alfaholicy.org/145_146_155/2235-odma_twinspark_przygoda_z_przepustnica_cd-2.html
Trzeba zdjąć pokrywę zaworów i ją dokładnie umyć.
Odma znajduje się w niej.
Wejście, wyjście to przewody wchodzące do dolotu.
Jeśli separator w pokrywie jest zapchany, to wtedy właśnie powstaje ciśnienie w silniku i dymi przez bagnet.
Jeśli to nie to, to tak jak pisał kolega wcześniej możesz mieć silnik do remontu.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Dodam tylko, że w wężu łączącym pokrywę zaworów z kolektorem ssacym jest olej. Również jak zmieniałem głowicę to w gumowych króćcach ssących jak i na dnie zaworów był olej (uszczelniacze zaworów są nowe i tego się nie czepiam) :/ Tak więc dzisiaj myję dokładnie pokrywę zaworów i kolektor ssący.
Pytanie czym to wymyć (wypłukać)? z wnętrza pokrywy zaworów i kolektora ssącego.
Czy może być np: benzyna akstrakcyjna? czy jak ją tam zwał? i normalnie wlać środek płuczący przez jeden z wylotów w pokrywie zaworów?
Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 30-03-2013 o 11:53
Wyglada mi troche na pierscienie olejowe,spiekly sie i ci dymu jak sie rozgrzeje,cenna rada od kolegi sg2040 i wyjdzie przyczyna.odme mozna wymyc ekstrakcyjna.uzywam tez srodka o nazwie dimer do tego typu spraw
Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk
Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
JTD,TWIN SPARK,V6
Miernik grubości lakieru Fe/Al
Naprawa wariatora faz
Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
Informacje i możliwości-PW
myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
Naprawa Turbo
http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...gi_bedzin.html
KUPIĘ WARIATOR 50zł plus przesyłka za sztuke płace-OFERTY PW
a jeśli chodzi o pierścienie olejowe, jak myślicie oplaca się wymieniać ? bo wielu mechaników mówi że lepiej kupić nowy silnik.
daj spokój,wielu mechaników od wielu samochodów i potem takie głupoty,pewnie że się opłaca.Używanych butów za wiele osób nie kupuje,Jest pare firm produkujących pierścienie i jest wybór.Poza tym lepiej mieć zrobiony silnik niż nie pewny który też z przekładką będzie swoje kosztował.
Na pewno lepiej remontować tylko zależy od warsztatu.Akurat z TSami sobie radzimy w tej kwestii.Silnik to silnik,nie tylko w alfach sie takie sprawy dzieją a przebieg i częściej w zasadzie sposób użytkowania wpływają na żywotność jednostki.Raczej remont pewniejszy
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y