Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy 1234567
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 70

Temat: Alfa Romeo 147 - pierwszy samochód

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    porównywanie składek oc bez podawania kodu miasta jest bez sensu
    każde miasto ma swoje przeliczniki i tego nie obejdziemy
    no chyba że ktoś zarejestruje autko w tanim mieście jak ma taką mozliwość
    Zgadza się rozmawiając z gościem od OC to mówił że więcej płacą w dużych miastach a mniej w małych miastach czy wsiach.
    Ale nigdy bym nie sądził żę jest taka różnica... Kurcze myślałem że z 50zł a tu wychodzi 150:O
    I tak samo mniejszą składkę ma kobieta a większą mężczyzna.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał pawlik12345 Zobacz post
    jeśli mogę coś podpowiedzieć, to lepiej zainwestować w benzynę. Mniej kłopotu z późniejszymi naprawami. Ja w mojej wymieniam olej, leje paliwo i jadę. Z zawieszeniem jest różnie, ale na naszych drogach czy to będzie Alfa, VW czy Honda zawieszenie będzie padało. Tak jest i nie ma co słuchać znawców którzy którzy VW z aluminiowym zawieszeniem.
    Swoje rady wsadź do kieszeni. Każdy wie co potrzebuje. A mówienie co jest lepsze nigdy nie ma sensu. Zwłaszcza że pewnie nie miałeś JTD.
    Jak narazie to wychodzi że masz do wymiany zawieszenie i opony oprócz tego Twojego oleju.
    Ostatnio edytowane przez Avari ; 21-03-2013 o 07:20

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

560 zł w centrum Warszawy (00-465). Liberty Direct. 60% zniżek, do tego kod rabatowy na chyba 5% i kilka procent za płatność przelewem i w całości.

matism2
    Gość

Domyślnie

Pamietaj ze kazdy facet chociaz raz w zyciu powinien miec w swojej stajni alfe romeo, super auta , 156 dala popis z swym zawieszeniem to samo 147 swietnie si eprowadzi pod warunkiem ze jest ono sprawne polecam 147 jtd ale 8v najmniejawaryjne i tanie w utrzymaniu a lekka buda te 115 czy 120 PS zdrowo miota pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Nie mam

Domyślnie

Rozglądam sie tylko za Dieslem. Może w końcu trafi się coś ciekawego i godnego zakupu, mam nadzieje że to będzie na dniach bo już nie mogę się doczekać pierwszej jazdy tym samochodem .

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Bierz diesel 1.9 16v i do Cinka na poprawkę. 180km da radę w niej.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    147

Domyślnie

Witam wszystkich przymierzam się do zakupu ALFY 147 1.9 czy patrząc na ten samochód jesteście w stanie coś o nim powiedzieć więcej.
    http://moto.allegro.pl/piekna-zadban...132682925.html

wygląda fajnie a czy może któryś z kolegów jest z okolic i mógłby go zobaczyć bo jechać z drugiego końca polski żeby się tylko przejechać to bez sensu.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    147 1,9jtd 115KM

Domyślnie

Też ostatnio zakupiłem swoją alfę
    I wydatki z zarejestrowaniem podobnie jak pisał kameleon tyle że akcyzę płacił sprowadzający i vatu nie musiałem płacić bo za zakup otrzymałem fakturę VAT.
    Nawiasem rejestracja auta to masakra nie dość że kolejki olbrzymie to jeszcze zdzierają z Ciebie tyle kasy. Najlepsze były tablice tymczasowe te z czerwonym napisem S4 na dwie godziny żeby na przegląd zajechać za 62zł
    Co do ubezpieczenia to tak jak już kilku kolegów pisało mega istotna jest lokalizacja ja obręb Rybnika mam 150zł drożej niż obręb Żywiecko-Cieszyński.. przy kwocie jaką płacę 508zł to spora różnica. I tak nie jest źle jak na PZU. Ciekawą opcją jest ubezpieczenie MiniCasco tańsza i okrojona wersja AC na taki pojazd jak ja mam czyli AR147 z 2003r to kwota ok210zł. Ale nie będę robił tu reklam, to raczej w formie informacyjnej.
    Co do samego zakupu także szczerze przyznaję że chyba niemożliwe jest niepodchodzenie do zakupu alfy emocjonalnie. Autko to w sobie rozkochuje od pierwszej przejażdżki. Jak to gdzieś przeczytałem różnica między innymi autami jest taka że zwykłe autko ma Cię przewieźć z punktu A do punktu B natomiast jadąc Alfą jest ci przykro że trasa się skończyła po dojechaniu do celu
    Co do kwoty jaką zainwestowałem w nią na sam początek to oczywiście rozrząd,olej,filtry,nabicie klimy i koszt jakoś ponad 1000zł. Z rozrządem jeżeli nie ma udokumentowanej wymiany lepiej nie ryzykować ja wymieniłem u siebie a sam mechanik powiedział po wymianie że wygląda ten zdemontowany na świeży tzn wg niego nie miał nawet 10tys km ale takie ryzyko lepiej wymienić i spać spokojnie. Teraz jedynie niepokoi mnie to że sprzęgło dość ciężko chodzi ale z tego co przeglądałem na forach jeżeli bierze od samego dołu to nie powinno być problemu. Koszt sprzęgła z valeo jeżeli jeszcze dwumas by doszedł to z robocizną ładna kwota by się uzbierała same części jakieś 2000zł.

Zakup czy udany to się okaże w trakcie dalszej eksploatacji. Trasy jakie robię to jakieś 11km w jedną stronę dziennie do pracy niestety podziurawioną nawierzchnią.

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

Czy sprzęgło jest dobre najłatwiej sprawdzić wrzucając 3 ke i próbując ruszyć auto powinno natychmiast zgasnąć - jeżeli tak się nie dzieje to znaczy że sprzęgło jest już na wykończeniu, dwumas łatwo sprawdzić zaciągając ręczny wrzucając 1 ke i próbując ruszyć, jeżeli pedał sprzęgła wpada w wibracje lub jeszcze coś zaczyna dzwonić pod maską to znaczy że dwumas siada i również to jest do wymiany. Oczywiście drobne drgania są jak najbardziej normalne.

- - - Updated - - -

Przy zakupie belli > 5 lat warto też sprawdzić czy nie ma żadnych wycieków z maglownicy, bo z tego co się orientuje to właśnie w takim wieku maglownice lubią sobie zacząć ciec, no i oczywiście przed zakupem należy sprawdzić czy przy ostrej jeździe na 4 biegu turbo nie wywala już osławionego Motor System Control Faliture - bo żeby dojść czemu wywala trzeba się sporo nagimnastykować. No i oczywiście w Alfach najważniejsza rzecz czyli zawieszenie, należy sprawdzić sprawność zawieszenia, powinna wynosić ok 75 % jeżeli jest w dobrym stanie, należy także sprawdzić gumową osłonę stworzeni na wahaczach szczególnie dolnych przednich lubi sobie sparcieć.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar August
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 156 CrossWagon Q4 1.9JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał kmieciu Zobacz post
    Witam wszystkich przymierzam się do zakupu ALFY 147 1.9 czy patrząc na ten samochód jesteście w stanie coś o nim powiedzieć więcej.
    http://moto.allegro.pl/piekna-zadban...132682925.html

wygląda fajnie a czy może któryś z kolegów jest z okolic i mógłby go zobaczyć bo jechać z drugiego końca polski żeby się tylko przejechać to bez sensu.
    Zajrzyj do działu regionalnego albo http://www.forum.alfaholicy.org/porady_przy_zakupie/

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Nie mam

Domyślnie

Witajcie Alfaholicy. Po raz n-ty odkopuje swój temat bo jak narazie żadnej Belli nie kupiłem. Byłem oglądać ten samochód http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-naj...C28730645.html . Jednakże posiada sporawy odprysk lakieru na progu koło przednich drzwi kierowcy, który już pokrył się rdzą. Oraz co przykuło moją uwagę to bąble pod lakierem na masce koło wycieraczek. W tylnim prawym kole, sprzedawca pozszywał "materiałowy błotnik" gdyż twierdził, że wpadła mu tam bryła lodu. Z mankamentów to jeszcze lekko latająca klamka od drzwi kierowcy. Cena ostateczna jaka sprzedawca powiedział to 10,500zł i więcej nie zejdzie. Samochód bardzo ładnie jeździ, nic nie stuka anu puka. Jednakże cena jest dla mnie zaporowa. Moim zdaniem samochód jest wart 9500zł, ze względu na te mankamenty, które prawdę mówiąc trochę odstraszają. A co Wy o tym myślicie ? Może mógłby ktoś z was, sprawdzić go, gdyż macie większą wiedzę na temat AR. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez matin89 ; 15-04-2013 o 20:10