Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 68

Temat: Nakładki na progi

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał Morbob Zobacz post
    Po to np. jeśli pęknie kiedyś któraś nakładka od czegoś Sam próg odejdzie, ale klej na aucie zostanie i to jest problem dopiero. Sam mam teraz tak i nie mogę tego zerwać
    To bierzesz szlifiere i jedziesz do czystej blachy. Dajesz podkład, malujesz. A Następnie kleisz. Nie widze problemu..

- - - Updated - - -

Tak oryginalne były na taśme. Jak u siebie doczyszcze klej też na taśme przyklejam.
    Ja tam nie wierzę w taśmy z uwagi na warunki atmosferyczne. Na kleju do szyb nie ma bata...

Użytkownik Romeo Avatar Morbob
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie/Wrocław
    Auto
    GT 3.2 V6 2004

Domyślnie

Ja też miałem na klej i jakoś tak się złożyło, że zaczęły odstawać. Tak myślę, że chyba lepiej najpierw trochę pomyśleć niż zrobić tak jak najłatwiej, bo potem wychodzą właśnie dodatkowe koszta jak farby i malowanie w tym przypadku (może, że ktoś ma nadmiar gotówki to nie liczy). To jest oczywiście moje zdanie, a kolega zrobi jak chce. Ja tylko doradzam, bo wiem jaką tragedią jest usunięcie tego nieszczęsnego kleju.

Użytkownik Romeo Avatar lukash
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v 2006/AR 156 FL 1.9 JTD 8v 2003

Domyślnie

Oglądałem dzisiaj program Kup i zrób i tam do Scirocco doklejali różnego rodzaju plastikowe dokładki masą klejąco - uszczelniającą. Próbował ktoś w ten sposób doklejć nakładki progowe. Muszę swoję podoklejać bo w kilku miejscach mi odstają i nie wiem na jaki sposób się zdecydować. Myślałem o kleju do szyb, ale jeśli kiedyś będę je musiał zdjąć to może być problem, do taśmy jakoś przekonania nie mam, może się odklejać, a pożądna taśma jest dosyć droga.
    W tym programie podsunęli wydaje mi się że ciekawy pomysł i ta masa może być do tego dobra.

Kolejna sprawa czy przy zdejmowaniu nakładek nie połamię spinek którymi są przypięte. Bo nie wiem czy zdejmować je całkiem, porządnie oczyścić i kleić od początku, czy po prostu spróbować podoklejać je bez zdejmowania.

Jest:
    - Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r

Była:
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r

Mieszka w
    Auto
    GT 3.2 V6 2004

Domyślnie

Te spinki są zbędne chyba, bo na dole trzymają śruby, a na górze taśma (czy kto co ma). U mnie ich nie było

Co do tej masy to warto spróbować, bo ja kilka dni temu musiałem szlifować progi z kleju do szyb właśnie i malować na nowo :/

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Te spinki są zbędne chyba, bo na dole trzymają śruby, a na górze taśma (czy kto co ma). U mnie ich nie było

Co do tej masy to warto spróbować, bo ja kilka dni temu musiałem szlifować progi z kleju do szyb właśnie i malować na nowo :/
    Ale wyszło Ci to całkiem zacnie ; )

Użytkownik Rowerzysta Avatar rooney
    Auto
    156, 1.8 TS

Domyślnie

A ja od początku tematu mam wątpliwości czy zakłądać nakładki. Naczytałem się iż bardzo duzo zbiera się pod nimi brudu i wody i bardzo szybko progi gnija. Co myślicie o tym ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ka-Ka
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    MAZDA RX-8 była:AR 159 SPORTWAGON 1.9JTDM/AR 156 Grigio Lipari 1.9 JTD M-jet Sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał rooney Zobacz post
    A ja od początku tematu mam wątpliwości czy zakłądać nakładki. Naczytałem się iż bardzo duzo zbiera się pod nimi brudu i wody i bardzo szybko progi gnija. Co myślicie o tym ?
    Ja słyszałem, że po konserwacji progów zapobiegają korozji w pewnym stopniu.(wiadomo co jakiś czas trzeba zajrzeć i zakonserwować jeszcze raz) Tylko dlatego chce je zamontować...
    Ostatnio edytowane przez Ka-Ka ; 28-04-2013 o 13:11

Auto
    156, 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Ka-Ka Zobacz post
    Ja słyszałem, że po konserwacji progów zapobiegają korozji w pewnym stopniu.(wiadomo co jakiś czas trzeba zajrzeć i zakonserwować jeszcze raz) Tylko dlatego chce je zamontować...
    Zajrzeć ? masz na myśli sciagniecie calkiem progów ? To co w takim razie z klejem ? Szlifowanie ? i potem znów konserwacja ?

Mieszka w
    Auto
    GT 3.2 V6 2004

Domyślnie

Ja miałem u siebie fabrycznie (Sport Pack) i progi były w stanie 'perfect'.

Auto
    156, 1.8 TS

Domyślnie

A na czym progi były mocowane ? Klej ? Taśma ? Była jakaś szczelina od "góry" nakladki pomiedzy progiem a nakładką ?