Test sprężania cylindrów zrobią mi jutro. Dzisiaj mają pełny warsztat. Koszt tej zabawy 20,00 PLN
- - - Updated - - -
Darku, powierzchnię głowicy sprawdzałem dokładnie tak jak jest to opisane w manualu![]()
Test sprężania cylindrów zrobią mi jutro. Dzisiaj mają pełny warsztat. Koszt tej zabawy 20,00 PLN
- - - Updated - - -
Darku, powierzchnię głowicy sprawdzałem dokładnie tak jak jest to opisane w manualu![]()
A masz jakąś wiedzę na temat rzeczywistego przebiegu tego silnika?
Tak więc byłem zrobić test sprężania cylindrów i byłem przy tej operacji osobiście. Wyniki poniżej w tabelce na foto.
Numer "5" to ponowny test 4-ego cylindra. Za pierwszą próbą mechanik słabo docisnął przyrząd. Testy wykonywane były po wciśnięciu pedału gazu w podłogę.
![]()
Cylindry:
1: 11,5
2: 12,5
3: 12,0
4: 11,5
W SOP widzieli, że sam robiłem głowicę i ku mojemu zdziwieniu otrzymałem gratulacje (nie chwaląc się)
Dla porównania poniżej test sprężania starej głowicy, który zrobili mi w ASO Alfa Romeo Bydgoszcz w zeszłym roku we wrześniu.
![]()
Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 05-04-2013 o 10:29
No cóż - nie ma się czego więcej spodziewać przy takim przebiegu.
I co teraz zamierzasz, bo trzeba by chyba powoli myśleć o remoncie silnika.
A próby olejowej nie robiłeś?
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 05-04-2013 o 10:54
Zrobili mi tylko jeden test twierdząc, że jest bardzo dobrze.
Teraz zamierzam uzbierać pieniądze na nowe pierścienie, panewki korbowodów, szpilki głowicy.
Ale co jest bardzo dobrze - bo chyba nie te cylindry po 11,5 ?
Jak TS nie ma powyżej 13 to już zaczyna być źle.
Zrobisz, jak zechcesz.
Ja wiem, że chcesz jak najtaniej, ale jeśli jeszcze przecierka głowicy bez frezowania gniazd i wymiana uszczelniaczy jakoś uszła (pamietam, że nafta nie ciekła) to z wymianą pierścieni na stare tłoki i cylindry to już nie najlepszy pomysł.
Zrób chociaż jakieś pomiary, żeby potem jeszcze gorzej nie było.
Oczywiście zrobię pomiary średnicy cylindrów. Za dwa tygodnie wracam z Sopotu to się za to zabiorę, nikt mnie nie goni.
- - - Updated - - -
Dodatkowo właśnie dzwoniłem do ASO (mam tam dobrego znajomego tylko od TS-ów) i również stwierdził, że takie sprężanie jest bardzo dobre, nic tylko jeździć. Mało tego. Zmienić pierścienie (przebieg zna mojego auta bo je serwisował) i jeśli na sucho ma takie a nie inne sprężanie to olejowe będzie jeszcze większe i nie ma się czym martwić. Panewek nie zmieniać tylko zmienić pierścienie i zamontować wszystko tak jak było. Nowe panewki się daje jeśli robiony był by szlif wału a jeśli mam ciśnienie oleju 2,5 Bar w iddle i 4,0 Bar przy 2500 RPM broń Boże nie zmieniać ich, takie ciśnienie oleju jest ciśnieniem fabrycznym!!