Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

sickboy ma rację co do folii progowych.Dziwne ,że tu tego nie ma.

Alfa piekna ,super wersja,ale panowie,cena jest jakaś taka zbyt atrakcyjna.2008 rok.90tys przebiegu,full wersja,4x4, mega kolor i 50tys zł,które mozna jeszcze zbić.Gdyby to była wersja 1.9 ,to OK.Albo przez ostatnie 1,5 miesiąca alfy potaniały,albo coś ją boli/bolało,bo jak szukałem dla siebie 159,to takie wersje owszem były,ale przynajmniej 8-10tys droższe.

Tak czy siak,warto to auto obejrzeć ,bo prezentuje sie wspaniale.

borek88: może to być złudzenie,a może być malowanie,cięzko tak po zdjęciu ropzoznać,zwłaszcza w przypadku koloru białego.

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Generalnie kwestia odcienia zderzaków i reszty karoserii była już niejednokrotnie poruszana (fakt, że jakiś czas temu). Konkluzja była taka, że w niektórych kolorach 159 ta różnica odcienia była wyraźnie zauważalna (głównie brązy i beże) już w autach nowych. Brało się to prawdopodobnie z właściwości lakieru, który w kontakcie z tworzywem zderzaków a blachą zachowywał się nieco inaczej. Być może ta sama prawidłowość ma zastosowanie w przypadku białego lakieru. Problem ten nie występował natomiast przy kolorach np. czarnym i srebrnym.

Jeżeli chodzi o naklejki chroniące przed piaskowaniem to faktycznie były one fabrycznie nakładane, ale po kilku latach eksploatacji na białym lakierze robią się żółte (i to widać na prawie wszystkich używanych białych egzemplarzach). Dlatego być może ktoś je zdjął. Niemniej jednak należałoby się pokusić o naklejenie takich (nota bene na forum jest gotowy wykrojnik dla zainteresowanych).

I najdziwniejsza dla mnie kwestia - ksenony. Auto z najmocniejszych dieslem, w pakiecie TI, z trójstrefową klimatyzacją i... nie miałaby fabrycznych ksenonów? Co najmniej dziwne. Z drugiej strony to auto wychodziło w tak różnych konfiguracjach wyposażenia, że chyba nic nie powinno nas dziwić (np. Distinctive z plastikowymi obudowami lusterek itp.).
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

W polskim cenniku z 2008 roku wersja TI ma w standardzie bi-ksenon, spryskiwacze reflektorów oraz czujniki parkowania przód+tył.

Topss
    Gość

Domyślnie

Witam, byłem oglądać dzisiaj autko. Faktycznie po przyjeździe biała Alfa odrazu rzucała się w oczy. Niestety czym bliżej tym czar pryskał, a po rozmowie z Panem sprzedawcą auto okazało się katastrofą. Miły Pan wyjaśnił iż Auto było powypadkowe, niestety nie wie jak wyglądało przed naprawą ponieważ to tylko znajomy stawia auta na handel pod salonem Fiata i sama sprzedaż z salonem nie ma nic wspólnego. Auto jest sprowadzone z Francji, brak książki serwisowej, stan wewnątrz pojazdu wskazuje na większy przebieg niż w rzeczywistości, Praktycznie wszystkie elementy karoserii bez oryginalnego lakieru, chyba nawet felgi lakierowane!!!! Pan sprzedawca mówi że jedynie tylna klapa ma oryginalny lakier ( szkoda tylko że jest z innego auta ponieważ ma zupełnie inny odcień lakieru niż reszta. Ksenonów w oryginale nie było, zostały dołożony w bliżej nieokreślonej przeszłości niewiadomo przez kogo, ale po jakości montażu przewodów elektrycznych napewno nie przez fachowca. Po odpaleniu i w czasie jazdy w aucie czuć spaliny, dodatkowo całe auto wpada w rezonans podczas jazdy, jest głośniej wewnątrz niż na zewnątrz. ( w sumie pierwszy raz jechałem Q4, ale hałas na tylnej kanapie jest nie do zniesienia). Podsumowując autko nie wygląda źle, każdy zwracałby na nie uwagę na drodze, ale jest zbyt wiele znaków zapytania dotyczących przeszłości i stanu technicznego aby stać się jego właścicielem. szkoda...

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał Topss Zobacz post
    Witam, byłem oglądać dzisiaj autko. Faktycznie po przyjeździe biała Alfa odrazu rzucała się w oczy. Niestety czym bliżej tym czar pryskał, a po rozmowie z Panem sprzedawcą auto okazało się katastrofą. Miły Pan wyjaśnił iż Auto było powypadkowe, niestety nie wie jak wyglądało przed naprawą ponieważ to tylko znajomy stawia auta na handel pod salonem Fiata i sama sprzedaż z salonem nie ma nic wspólnego. Auto jest sprowadzone z Francji, brak książki serwisowej, stan wewnątrz pojazdu wskazuje na większy przebieg niż w rzeczywistości, Praktycznie wszystkie elementy karoserii bez oryginalnego lakieru, chyba nawet felgi lakierowane!!!! Pan sprzedawca mówi że jedynie tylna klapa ma oryginalny lakier ( szkoda tylko że jest z innego auta ponieważ ma zupełnie inny odcień lakieru niż reszta. Ksenonów w oryginale nie było, zostały dołożony w bliżej nieokreślonej przeszłości niewiadomo przez kogo, ale po jakości montażu przewodów elektrycznych napewno nie przez fachowca. Po odpaleniu i w czasie jazdy w aucie czuć spaliny, dodatkowo całe auto wpada w rezonans podczas jazdy, jest głośniej wewnątrz niż na zewnątrz. ( w sumie pierwszy raz jechałem Q4, ale hałas na tylnej kanapie jest nie do zniesienia). Podsumowując autko nie wygląda źle, każdy zwracałby na nie uwagę na drodze, ale jest zbyt wiele znaków zapytania dotyczących przeszłości i stanu technicznego aby stać się jego właścicielem. szkoda...
    Jak pisał rybakmj cena podejrzanie atrakcyjna. Zabieg z robieniem zdjęć na tle autoryzowanych serwisow to częsty zabieg wsród handlarzy. Przynajmniej sprzedawca nie sciemnial.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Witam, byłem oglądać dzisiaj autko. Faktycznie po przyjeździe biała Alfa odrazu rzucała się w oczy. Niestety czym bliżej tym czar pryskał, a po rozmowie z Panem sprzedawcą auto okazało się katastrofą. Miły Pan wyjaśnił iż Auto było powypadkowe, niestety nie wie jak wyglądało przed naprawą ponieważ to tylko znajomy stawia auta na handel pod salonem Fiata i sama sprzedaż z salonem nie ma nic wspólnego.
    Normalnie petarda ) Tak się zastanawiałem, co będzie z tym wózkiem nie halo, bo taki model jest spokojnie warty 10 tysięcy więcej, jeżeli jest w stanie idealnym...
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 04-04-2013 o 21:15
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Świeżak Avatar SiwyAlfa
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Alfa Brera 1.75 tbi

Domyślnie

To wyjaśnia skąd taka cena. Ja za moją w tym serwisie dałem w lipcu równo 10 tys więcej. Ale jaki stan taka cena.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

I tyle w temacie.Taka wersja to okolica 60tys,a jesli salonówka Pl ,to nawet węcej.Jesli szukasz auta,to został mi jeszcze kontakt do kogoś kto ma na zbyciu 159 2,4 210 ,nie biała ,(srebrny metalic), nie Q4 ,ale również TI no i z pierwszych rak.Rocznik 2009,cena niestety sporo wieksza niż ta z ogłoszenia,sam ją sprawdzałem,godna polecenia.Jak by co PW.

Ps .Szacunek dla sprzedawcy za podejście.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 05-04-2013 o 06:16

młody30
    Gość

Domyślnie

Witam, co sądzicie o tym autku http://moto.allegro.pl/giugiaro-dal-...152529815.html z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie
    Ostatnio edytowane przez młody30 ; 05-04-2013 o 14:54

Użytkownik Rowerzysta Avatar tasiek
    Auto
    159 1.9 JDTM 8v '07

Domyślnie

Z zewnatrz wyglada bardzo ladnie, ale w srodku nie podoba mi sie nawigacja rodem z golfa II, w dodatku niebieskie podswietlanie :/

"OPIS AUTA !! POZOSTAWIE BEZ !! !! !! KOMENTARZA !!" Moim zdaniem troche wysoko sie ceni za 2008 i 1.8 z dosc slabym wyposazeniem, ale moze to dobrze..
    http://www.forum.alfaholicy.org/signaturepics/sigpic18915_1.gif