U mnie sprawa wygląda tak. Wszystko nadmuchy chodzą, wentylator chodzi, wszystko wporzątku, jak włącze klimatyzację to jest ok. Jak włącze grzanie pokazuje mi się ten komunikat. Dodam że nie działa mi wentylator chłodnicy na 1szym biegu.
Jak włączasz "grzanie" masz na myśli ogrzewanie tylnej szyby?Wbrew pozorom jest ono sprzegnięte z układem wentylacji. Jeżeli masz wyłaczone nawiewy i właczasz ogrzewanie tylnej szyby to wówczas automatyczie załącza się nawiew. Może któryś z bezpieczników lub przekażników odpowiedzialnych za ogrzewanie tylnej szyby jest uszkodzony.Pierwszy bieg wentulatora powinieneś naprawić, bo klima z niego korzysta.
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
przy okazji tematu o klimie podrzucę info o ilości czynnika bo nie zawsze jest to czytelne na naklejkach a maszyny z bazą danych też nie zawsze są dobrze zaprogramowane. otóż jeśli osuszacz jest przy skraplaczu (chłodnicy klimatyzacji - pionowa tuba zintegrowana z boku po stronie kierowcy z korkiem na torxa od góry) to wtedy ilość czynnika wynosi 500g. jeśli natomiast osuszacz jest oddzielnym elementem to ilość czynnika wynosi 700g (do roku 2001) lub 650 (od roku 2001)
A ja dopisze pytanko.
Co może być powodem przepalania bezpiecznika nadmuchu (tego przy filtrze)? Średnio co dwa tygodnie strzela, gdy za pierwszym razem go wymieniałem gniazdo było już sfatygowane i przyjarane, ale wyczyszczone pieknie i co 2tygodnie ciach. Bezpiecznik jaki tam miałem to 20A, nie za duży, nie za mały?
Ten na podszybiu? On jest chyba 30A. Mi się on jarał jak uszkodzone były uzwojeniana wentylatorze od nadmuchu.
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
U mnie wyglada to tak ze ogrzewanie normalnie sie wląncza jak auto stoi i jest zimne np. z dnia poprzedniego, a gdy silnik tylko sie rozgrzeje i wyląncze silnik na dłużej niż 30 sec. to po ponownym włączeniu silnika ,ogrzewania juz nie ma.
temperature pokazuje dobra, oswietlenie tez jest ok, siwy przekaznik tez ok.
gdy auto zimne dziala jak rozgrzane to nie ma takiej sily zeby zadzialalobezpieczniki tez ok w kabinie i w podszybiu.
nie moge uporac sie z tym juz długi czas.gdy silnik jest rozgrzany to własnie po chwili pojawia sie ten komunikat Momentary connection to air conditioner faulty- i nastepny raz ogrzewanie zadziała za minimum 8 godzin jak wszystko ostygnie.
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 05-04-2013 o 21:05
U mnie się ten błąd pojawia jak podczas postoju mam włączonego ICS-a i odpalę silnik. Po wciśnięciu OK wszystko działa. Ten błąd nie wyświetla się jak odpalam silnik z wyłączonym ICS-em.
No i u mnie wystąpił ten problem "momentary connection air......" , tylko że u mnie sytuacja jest na tyle upierdliwa,że nie działają mi w tym czasie nawiewy, szyby oraz wycieraczki,po jakimś czasie (do 5 minut) komunikat znika i wszystko wraca do normy.W taką pogodę jak dziś to prawdziwy horror.
Spotkał się ktoś z czymś takim w swojej alfie ?? Dodam,że klima u mnie nie chodzi (mam uszkodzony jeden wąż).
I trafiło na mnie "momentary sratatata....." tylko ja mam problem jak mi pojawiło się te ustrojstwo za groma nie mogę połączyć pod komputer ani FES; ani AOBD mieliście tak samo problem z połączeniem? Czy nikt nie próbował? Chciałem wyeliminować szukanie po omacku a tu dupa. Na pierwszy rzut wymienię wentylator bo parę razy bezpiecznik spaliło a reszta wyjdzie w trakcie. A i jeszcze jeden objaw mam taki że pomimo zamkniętego bagażnika świeci mi na desce, że jest otwarty.
U mnie ten błąd pojawia się "momentary connection to air conditioner faulty" i jak u każdego nie działa nawiew brak możliwości zmiany kierunku nic tylko że u mnie też nie działa podgrzewana szyba czasem pojawi się komunikat "OFF", a przy próbie uruchomienia znowu ten komunikat "momentary connection to air conditioner faulty". Zaznaczę, że wcześniej był ten "AIR CONDITIONER FAULTY PLASE CONTACT WORKSHOP" wystarczyło zmienić temperaturę i wszystko było OK. Czy to jest wentylator dmuchawy pytam tych co mieli uszkodzony czy spalony głównie chodzi o tą podgrzewaną szybę czy można ją wtedy uruchomić?.
Ostatnio edytowane przez tunczyk79 ; 17-11-2013 o 12:53