Strona 112 z 126 PierwszyPierwszy ... 1262102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,111 do 1,120 z 1257

Temat: Falujace obroty w TS

WNS
    Gość

Domyślnie

Jak mam się dobrać do przepustnicy, żeby ją wyciągnąć? zamieszam 2 zdjęcia ktoś może pomóc ?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	1339
Rozmiar:	80.9 KB
ID:	91306Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	289
Rozmiar:	98.8 KB
ID:	91307

EDIT:
    Dostałem się do przepustnicy i oto zdjęcie:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.jpg
Wyświetleń:	706
Rozmiar:	41.3 KB
ID:	91309
    Wygląda na to, że poprzedni właściciel ją czyścił, bo wygląda na bardzo czystą, a obroty falują mi odkąd go kupiłem.
    Ostatnio edytowane przez WNS ; 06-04-2013 o 11:13

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Ty weź najpierw tą instalacje gazową usuń.

- - - Updated - - -

Majka nie mogę poprawnie odczytać wartości ze zdjęć bo są trochę kiepskiej jakości ale u Ciebie minimalne uchylenie przepustnicy wynosi chyba 28.60 stopni, to trochę mniej niż u mnie 29,08. Rozmawiałem ostatnio na zlocie z byłym mechanikiem z Fiata, mówił że takie przypadki rozwiązywali masowo. Podobno w przepustnicy prócz śrubki jest na osi klapki zaślepka a pod nią imbus i w serwisie właśnie regulowali uchylenie położenia przepustnicy tym imbusem - nie śrubką! Zaślepkę trzeba rozwiercić a pod nią znajdzie się śrubka. Ja pokombinuje z tym rozwiązaniem w najbliższym wolnym czasie, jeśli ktoś chce może spróbować szybciej, czekam na relacje.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

WNS
    Gość

Domyślnie

Jestem studentem i codziennie robię prawię 100 kilometrów, więc usunięcie instalacji = bankructwo

Usunąłem luz jaki miała linka z gazu i wyczyściłem środek przepustnicy. Obroty nie falują, jak miło :p

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Speawdze te zaslepke dzisiaj bo mam luzna przepustnice,ale z tego co pamietam to sa dwie srubki na imbus do regulacji ale akurat nic to nie dawalo kiedy tam grzebalem.linka musi miec 5mm luzu akurat i nie moze byc za bardzo napieta takze za chwile bedzie mial lekkie falowania i podwyzszone obroty na jalowym

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk
    Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
    JTD,TWIN SPARK,V6
    Miernik grubości lakieru Fe/Al
    Naprawa wariatora faz
    Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
    Informacje i możliwości-PW
    myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
    EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
    Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
    Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
    Naprawa Turbo
    http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...gi_bedzin.html
    KUPIĘ WARIATOR 50zł plus przesyłka za sztuke płace-OFERTY PW

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał motofan Zobacz post
    Majka nie mogę poprawnie odczytać wartości ze zdjęć bo są trochę kiepskiej jakości ale u Ciebie minimalne uchylenie przepustnicy wynosi chyba 28.60 stopni, to trochę mniej niż u mnie 29,08. Rozmawiałem ostatnio na zlocie z byłym mechanikiem z Fiata, mówił że takie przypadki rozwiązywali masowo. Podobno w przepustnicy prócz śrubki jest na osi klapki zaślepka a pod nią imbus i w serwisie właśnie regulowali uchylenie położenia przepustnicy tym imbusem - nie śrubką! Zaślepkę trzeba rozwiercić a pod nią znajdzie się śrubka. Ja pokombinuje z tym rozwiązaniem w najbliższym wolnym czasie, jeśli ktoś chce może spróbować szybciej, czekam na relacje.
    Jeszcze nie jest moja, ale pewnie dziś lub jutro ją kupię.
    Poczekam co napiszesz. A kwestie ewentualnej regulacji TP, zostawię mechanikowi, podam najwyżej sugestie, jeśli takie się pojawią. I tak jeśli kupię, to samochód pojedzie na przegląd i podstawowe wymiany ekspoloatacyjne.
    Trochę martwi mnie ten luz na pedale gazu, ponieważ przez to, wydaje mi się, że ona ma opóźnioną reakcję na gaz.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 07-04-2013 o 09:55

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Luz delikatny musi byc jesli to gaz na linke ale nie nadmierny znowu.reakcja na gaz to raczej co innego

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk
    Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
    JTD,TWIN SPARK,V6
    Miernik grubości lakieru Fe/Al
    Naprawa wariatora faz
    Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
    Informacje i możliwości-PW
    myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
    EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
    Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
    Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
    Naprawa Turbo
    http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...gi_bedzin.html
    KUPIĘ WARIATOR 50zł plus przesyłka za sztuke płace-OFERTY PW

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Jak pokazują odczyty, zmęczenie przepustnicy powoduje różne wartości położenia przepustnicy.

Może wkleję tutaj maila od kolegi który pracował we Fiacie kilka lat:

NA 99% JEST TO WARTOSC 0,38. U CIEBIE JEST ONA ZAWYZONA I TO ZNACZNIE. PRZEPUSTNICA GDY JEST ZAMKNIETA TZN. OPARTA ZDERZAKIEM O SRUBE KTORA KRECILES POSIADA PEWIEN LUZ DZIEKI KTOREMU STERUJE SOBIE BIEGIEM JALOWYM. JEZELI WARTOSC JEST NIEODPOWIEDNIA BEDZIE FALOWAL. DO ODPOWIEDNIEJ PRACY BEZ FALOWANIA NAPEWNO MUSZA BYC ZGODNE PARAMETRY Z PRZEPLYWOMIERZA, RURA LACZACA PRZEPLYWOMIERZ Z PRZEPUSTNICA, SONDA LAMBDA, PRAWIDLOWA WARTOSC PRZEPUSTNICY, SZCZELNY UKLAD DOLOTOWY I WYLOTOWY A TAKZE PRAWIDLOWO USTAWIONY ROZRZAD. NAJLEPIEJ NA BLOKADY FABRYCZNE. TE Z ALLEGRO NIERAZ TROCHE PRZEKLAMUJA. NA NICH SIE JUZ PRZEJECHALEM. DUZO LUDZI MA ROWNIEZ PROBLEM Z SILNIKIEM KROKOWYM. NIERAZ DOPIERO TRZECI OKAZUJE SIE DOBRY, NAWET NOWY. ROBIAC AUTOADAPTACJE MUSISZ NA 30 SEKUND WYLACZYC ZAPLON POZNIEJ GO WLACZYC I PO ZGASNIECIU KONTROLEK ODPALIC SILNIK. PO ROZGRZANIU DO URUCHOMIONYCH WENTYLAOROW PRZEJECHAC SIE NORMALNYM STYLEM JAZDY OKOLO 20KM. ABY ZRESETOWAC CENTRALE (ECU) ODPINASZ PLUS Z AKUMULATORA OCZYWISCIE NA ZGASZONYM ZAPLONIE I LACZYSZ GO Z MINUSEM NA AKUMULATORZE PRZY POMOCY GRUBSZEGO KABLA NA OKOLO 3 MINUTY. W TEN SPOSOB ROZLADOWYWUJESZ WSZYSTKIE LADUNKI W CENTRALI WTRYSKOWEJ A CENTRALA NAPEWNO JEST ZRESETOWANA. NIE ZAPOMNIJ O TYM ZEBY GDY JUZ MASZ POLACZONE KLEME PLUSOWA Z PODLACZONYM MINUSEM DO AKUMULATORA (WAZNE:KLEMA PLUSOWA ODLACZONA OD AKUMULATORA) PRZEKRECIC KLUCZYK W POZYCJE MAR. TAK CZEKASZ 3 MINUTY. POZNIEJ KLUCZYK NA STOP PODLACZASZ WSZYSTKO PO STAREMU 30 SEKUND ZAPLON WYLACZONY POZNIEJ 30 SEKUND ZAPLON WLACZONY ODPALASZ I JAZDA PROBNA. WAZNE JEST PRZY TYM ABY AKUMULATOR BYL NA 100% SPRAWNY I WYDAJNY BO PODCZAS WLACZANIA ZAPLONU PRZY AUTOADAPTACJI PRZEKRECAJAC ZAPLON W POZYCJE MAR SYSTEM POBIERA DUZO PRADU. NIERAZ PARAMETRY NIE ZAPISZA SIE W CENTRALI.
    Wez pod uwage ze po pewnym czasie pojawia sie luz na osi przepustnicy i wartosci sie zmieniaja. A nawet delikatne drgniecie tej srubki o ktorej ci mowilem zmienia parametry.

Przyznacie że nieco odmienny sposób resetowania ECU mają w serwisach Fiata. Jestem bardzo ciekaw tej zaślepionej śrubki w przepustnicy...
    Ostatnio edytowane przez motofan ; 07-04-2013 o 10:28 Powód: Update
    spalanie 7.8l/100km

Użytkownik Świeżak
    Auto
    alfa 156

Domyślnie

Próbuje zrobić FESem regulacje nastawnika biegu jalowego, słychać jego prace i pojawia sie "wykonanie nieudane" w moim przypadku po skasowaniu parametrów adaptacyjnych samochód ma trochę za małe obroty. ok 600 obr/min. Co sugerujecie? Silniczek do wymiany?

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

a wedlug jakiego wzoru ja robiles ,

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał WNS Zobacz post
    Jestem studentem i codziennie robię prawię 100 kilometrów, więc usunięcie instalacji = bankructwo
    - usprawiedliwiony
    spalanie 7.8l/100km