Ostatnio edytowane przez WNS ; 06-04-2013 o 11:13
Ty weź najpierw tą instalacje gazową usuń.
- - - Updated - - -
Majka nie mogę poprawnie odczytać wartości ze zdjęć bo są trochę kiepskiej jakości ale u Ciebie minimalne uchylenie przepustnicy wynosi chyba 28.60 stopni, to trochę mniej niż u mnie 29,08. Rozmawiałem ostatnio na zlocie z byłym mechanikiem z Fiata, mówił że takie przypadki rozwiązywali masowo. Podobno w przepustnicy prócz śrubki jest na osi klapki zaślepka a pod nią imbus i w serwisie właśnie regulowali uchylenie położenia przepustnicy tym imbusem - nie śrubką! Zaślepkę trzeba rozwiercić a pod nią znajdzie się śrubka. Ja pokombinuje z tym rozwiązaniem w najbliższym wolnym czasie, jeśli ktoś chce może spróbować szybciej, czekam na relacje.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Jestem studentem i codziennie robię prawię 100 kilometrów, więc usunięcie instalacji = bankructwo![]()
Usunąłem luz jaki miała linka z gazu i wyczyściłem środek przepustnicy. Obroty nie falują, jak miło :p
Speawdze te zaslepke dzisiaj bo mam luzna przepustnice,ale z tego co pamietam to sa dwie srubki na imbus do regulacji ale akurat nic to nie dawalo kiedy tam grzebalem.linka musi miec 5mm luzu akurat i nie moze byc za bardzo napieta takze za chwile bedzie mial lekkie falowania i podwyzszone obroty na jalowym
Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk
Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
JTD,TWIN SPARK,V6
Miernik grubości lakieru Fe/Al
Naprawa wariatora faz
Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
Informacje i możliwości-PW
myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
Naprawa Turbo
http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...gi_bedzin.html
KUPIĘ WARIATOR 50zł plus przesyłka za sztuke płace-OFERTY PW
Jeszcze nie jest moja, ale pewnie dziś lub jutro ją kupię.
Poczekam co napiszesz. A kwestie ewentualnej regulacji TP, zostawię mechanikowi, podam najwyżej sugestie, jeśli takie się pojawią. I tak jeśli kupię, to samochód pojedzie na przegląd i podstawowe wymiany ekspoloatacyjne.
Trochę martwi mnie ten luz na pedale gazu, ponieważ przez to, wydaje mi się, że ona ma opóźnioną reakcję na gaz.
Ostatnio edytowane przez Majka ; 07-04-2013 o 09:55
Luz delikatny musi byc jesli to gaz na linke ale nie nadmierny znowu.reakcja na gaz to raczej co innego
Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk
Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
JTD,TWIN SPARK,V6
Miernik grubości lakieru Fe/Al
Naprawa wariatora faz
Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
Informacje i możliwości-PW
myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
Naprawa Turbo
http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...gi_bedzin.html
KUPIĘ WARIATOR 50zł plus przesyłka za sztuke płace-OFERTY PW
Jak pokazują odczyty, zmęczenie przepustnicy powoduje różne wartości położenia przepustnicy.
Może wkleję tutaj maila od kolegi który pracował we Fiacie kilka lat:
NA 99% JEST TO WARTOSC 0,38. U CIEBIE JEST ONA ZAWYZONA I TO ZNACZNIE. PRZEPUSTNICA GDY JEST ZAMKNIETA TZN. OPARTA ZDERZAKIEM O SRUBE KTORA KRECILES POSIADA PEWIEN LUZ DZIEKI KTOREMU STERUJE SOBIE BIEGIEM JALOWYM. JEZELI WARTOSC JEST NIEODPOWIEDNIA BEDZIE FALOWAL. DO ODPOWIEDNIEJ PRACY BEZ FALOWANIA NAPEWNO MUSZA BYC ZGODNE PARAMETRY Z PRZEPLYWOMIERZA, RURA LACZACA PRZEPLYWOMIERZ Z PRZEPUSTNICA, SONDA LAMBDA, PRAWIDLOWA WARTOSC PRZEPUSTNICY, SZCZELNY UKLAD DOLOTOWY I WYLOTOWY A TAKZE PRAWIDLOWO USTAWIONY ROZRZAD. NAJLEPIEJ NA BLOKADY FABRYCZNE. TE Z ALLEGRO NIERAZ TROCHE PRZEKLAMUJA. NA NICH SIE JUZ PRZEJECHALEM. DUZO LUDZI MA ROWNIEZ PROBLEM Z SILNIKIEM KROKOWYM. NIERAZ DOPIERO TRZECI OKAZUJE SIE DOBRY, NAWET NOWY. ROBIAC AUTOADAPTACJE MUSISZ NA 30 SEKUND WYLACZYC ZAPLON POZNIEJ GO WLACZYC I PO ZGASNIECIU KONTROLEK ODPALIC SILNIK. PO ROZGRZANIU DO URUCHOMIONYCH WENTYLAOROW PRZEJECHAC SIE NORMALNYM STYLEM JAZDY OKOLO 20KM. ABY ZRESETOWAC CENTRALE (ECU) ODPINASZ PLUS Z AKUMULATORA OCZYWISCIE NA ZGASZONYM ZAPLONIE I LACZYSZ GO Z MINUSEM NA AKUMULATORZE PRZY POMOCY GRUBSZEGO KABLA NA OKOLO 3 MINUTY. W TEN SPOSOB ROZLADOWYWUJESZ WSZYSTKIE LADUNKI W CENTRALI WTRYSKOWEJ A CENTRALA NAPEWNO JEST ZRESETOWANA. NIE ZAPOMNIJ O TYM ZEBY GDY JUZ MASZ POLACZONE KLEME PLUSOWA Z PODLACZONYM MINUSEM DO AKUMULATORA (WAZNE:KLEMA PLUSOWA ODLACZONA OD AKUMULATORA) PRZEKRECIC KLUCZYK W POZYCJE MAR. TAK CZEKASZ 3 MINUTY. POZNIEJ KLUCZYK NA STOP PODLACZASZ WSZYSTKO PO STAREMU 30 SEKUND ZAPLON WYLACZONY POZNIEJ 30 SEKUND ZAPLON WLACZONY ODPALASZ I JAZDA PROBNA. WAZNE JEST PRZY TYM ABY AKUMULATOR BYL NA 100% SPRAWNY I WYDAJNY BO PODCZAS WLACZANIA ZAPLONU PRZY AUTOADAPTACJI PRZEKRECAJAC ZAPLON W POZYCJE MAR SYSTEM POBIERA DUZO PRADU. NIERAZ PARAMETRY NIE ZAPISZA SIE W CENTRALI.Wez pod uwage ze po pewnym czasie pojawia sie luz na osi przepustnicy i wartosci sie zmieniaja. A nawet delikatne drgniecie tej srubki o ktorej ci mowilem zmienia parametry.
Przyznacie że nieco odmienny sposób resetowania ECU mają w serwisach Fiata. Jestem bardzo ciekaw tej zaślepionej śrubki w przepustnicy...
Ostatnio edytowane przez motofan ; 07-04-2013 o 10:28 Powód: Update
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Próbuje zrobić FESem regulacje nastawnika biegu jalowego, słychać jego prace i pojawia sie "wykonanie nieudane" w moim przypadku po skasowaniu parametrów adaptacyjnych samochód ma trochę za małe obroty. ok 600 obr/min. Co sugerujecie? Silniczek do wymiany?
a wedlug jakiego wzoru ja robiles ,