Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [156] Moja Alfa pogwizduje

Izabela
    Gość

Domyślnie [156] Moja Alfa pogwizduje

Witam Was serdecznie.Proszę podpowiedzcie co to może być.Otóż od, myślę miesiąca,może troszkę dłużej Alfa sobie pogwizduje, ( gwizdy słychać w środku auta) po nocy,czyli podczas rannej jazdy czy to przy wciskaniu sprzęgła, czy gazu, coś gwizdało,kiedyś słabiej a teraz jest to naprawdę głośne, poza tym wcześniej było to tylko rano, a teraz nawet jak wracam z pracy,tak 13-14.00 też są gwizdy-choć może troszkę słabsze niż rano .Już sama nie wiem.Przepłwomierz był wymieniony jakies 2 tygodnie temu.A... i nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego, ale autko mi się ''muli'',ruszam bieg 1-mulenie,jak docisnę obroty do 3-3,5 tysiaca dopiero dostaje tzw ''kopa'' i jedzie,na 2-gim biegu to samo muszę gazu naprawde spoooro dodać aby jechała przyzwoicie.Ja się na tym nie znam, może tak ma być a ja sobie tylko robie jakieś wymysły?W czwartek oddaję auto do mechanika, ale fajnie byłoby mieć jakieś ''szersze'' pojęcie o tym.dziękuje i pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Rolka napinacza, pompa wody, alternator lub sam pasek tu szukaj przyczyn
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Izabela
    Gość

Domyślnie

Napiszę co wymieniłam od kupna auta biorąc pod uwagę to co jest pod maską:sonda lambda, chłodnica wody i uszczelki, rozrząd (wariator,pasek rozrządu,uszczelka pokrywy zaworów, rolka , napinacz,filtr oleju) i przepływomierz.

csscss
    Gość

Domyślnie

Chyba coś na pasku wieloklinowym. Pompa wody jak pada raczej nie gwizda

Izabela
    Gość

Domyślnie

Oki, dzięki.Sprawdzimy co się da

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To jest takie strzelanie w ciemno i obym się mylił, ale stawiałbym na alternator - niestety naprawa może być dość kosztowna.

Izabela
    Gość

Domyślnie

:roll: :shock: kosztowne??? a jak bardzo?

rafao3
    Gość

Domyślnie

Mnie alteranator po regeneracij kosztował 400 zł

provokator
    Gość

Domyślnie

witam, mam to samo i nie jest to takie typowe piszczenie pasków czy łożysk lecz wyraźne gwizdanie powietrzem, tak jakby gwizdkiem;p wg mnie to może być gdzieś lewe powietrze ale nie mam kiedy sprawdzić

Izabela
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał provokator
    witam, mam to samo i nie jest to takie typowe piszczenie pasków czy łożysk lecz wyraźne gwizdanie powietrzem, tak jakby gwizdkiem;p wg mnie to może być gdzieś lewe powietrze ale nie mam kiedy sprawdzić
    ooo...właśnie tak to u mnie wygląda jak u kolegi , jutro zostawiam auto u mechanika i się sprawdzi co tam w trawie piszczy. A i bardzo proszę kolegę gdyby znalazł czas i sprawdził u siebie co jest powodem tych gwizdków to bedę wdzięczna za podzielenie się tą informacją.