Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: 156 Crosswagon lub Sportwagon Q4

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    tomaszów mazowiecki
    Auto
    alfa romeo 159 1,9JTD sportwagon

Domyślnie

2 lata temu też się kiedyś przymierzałem do crosa obejrzałem parę sztuk jedna była w super stanie ale kosztowała grubo ponad 30 tys. w końcu po 3 miesięcznych poszukiwaniach kupiłem 159 sportwagon i nie żałuję. tobie radzę kupuj 159- super samochód nie będziesz żałował.

ViP Rowerzysta Avatar piotr_alex
    Mieszka w
    Ciechanów/NDM
    Auto
    Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r

Domyślnie

Na autostradzie głośniej nie jest, wręcz przeciwnie jest cicho i prowadzi się pewnie, zakręty spokojnie można brać przy 170km/h. Niestety wskazówka przy 190km/h nie chce drgnąć nawet milimetr dalej a szkoda.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wuziu
    Mieszka w
    Radostowice
    Auto
    Alfa Crosswagon

Domyślnie

Ja Ci porównam do 147 i w moim crossie jest o wiele ciszej. Co do SW to róznice beda robic jedynie same opony i ich rozmiar

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał pavel Zobacz post
    2 lata temu też się kiedyś przymierzałem do crosa obejrzałem parę sztuk jedna była w super stanie ale kosztowała grubo ponad 30 tys. w końcu po 3 miesięcznych poszukiwaniach kupiłem 159 sportwagon i nie żałuję. tobie radzę kupuj 159- super samochód nie będziesz żałował.
    159 to inna liga cenowa i napęd ośka. Po drugie 159 ma za dużo błędów wieku dziecięcego. 156 miałem już 3 sztuki i nigdy żadna mi na drodze nie stanęła, ale były regularnie serwisowane na najlepszych gratach, co później potencjalni kupcy docenili Tak więc skłaniam się ku 156 4x4 co by w zimie nie stac tak jak ostatnio....
    Ja myśle iż u mnie Cross będzie miał dobrze na emeryturze

- - - Updated - - -

Cytat Napisał piotr_alex Zobacz post
    Na autostradzie głośniej nie jest, wręcz przeciwnie jest cicho i prowadzi się pewnie, zakręty spokojnie można brać przy 170km/h. Niestety wskazówka przy 190km/h nie chce drgnąć nawet milimetr dalej a szkoda.
    Jeżdze z dzieckiem i raczej staram się dojechac wszędzie bezpiecznie więc przy dziecku na pokładzie mało kiedy osiągałem takie prędkosci na autostradzie. Bardziej mi chodzi o sam fakt bezpiecznego wyprzedzania przy prędkosciach 60 - 120km. Ale jak Cross jest ciężejszy od normalnej 156SW z silnikiem 1.9jtd 116km to osiągi są podobne przynajmniej na papierze. W sumie ja tam nie potrzebuje 3 litrów pod machą, już z tego wyrosłem....

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar August
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 156 CrossWagon Q4 1.9JTDm 2005r.

Domyślnie

Co prawda w moim poprzedni właściciel zrobił chipa ale przyśpieszenie w tym zakresie prędkości jest bardzo przyzwoite. Spokojnie można wyprzedzać. Jest względnie cicho przy prędkościach ok 100kmph. Ale istotne jest tu słowo "względnie".

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wuziu
    Mieszka w
    Radostowice
    Auto
    Alfa Crosswagon

Domyślnie

Cytat Napisał piotr_alex Zobacz post
    Niestety wskazówka przy 190km/h nie chce drgnąć nawet milimetr dalej a szkoda.
    hmm ja w drodze do cinka leciałem 210 na prostej nie było z górki.
    po chipie jeszcze nie próbowałem bo musze wymienic chłodnice;P

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Giulietta Sportiva TCT, Alfa 156 Crosswagon 1,9 16v, Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

Cześć.
    Posiadam CW od 1,5 roku. Użytkuje go moja żona. Mieszkamy za miastem, jak przysypie robi się ciężko. Jest to nasza trzecia 156, był SW, mamy sedana i teraz CW. Moje spostrzeżenia.
    1. Auto jest ciężkie i to bardzo czuć. Nazywamy je cegłą.
    2. Spalanie zimą 60% trasa około 7-7,5, latem w trasie z CRO około 6
    3. Auto jest twarde, najtwardzsze z tych które miałem.
    4. Mamy distinctiva więc wyposażenie jest pełne i bardzo mi to odpowiada
    5. Na pierwszych biegach jest mułowate, w trasie jest OK. Max. Rozpędziliśmy się do 170 dalej nie chciałem próbować.
    jest głośne w środku, ale to mój pierwszy diesel w życiu. Wyraznie słychać klekot, latem w trasie jest o wielę lepiej.
    6. Auto zostało kupione ze względu na napęd i wyposażenie. Miałem przedtem kupionego nowego z salonu nissana qashqaia 4x4. Dla mnie dramat jakościowy, sprzedaliśmy go po 3 latach. Zimą napęd (dołączany tył) potrafił się rozłączyć po przegrzaniu. Teraz mam stały napęd na wszystkie koła i to zupełnie inna bajka.
    7. W sumie za akceptowalną kwotę mam auto 4x4 z b.dobrym wyposażeniem i ciekawym wyglądem. Nie wiem co w tej cenie mógłbym kupic.
    8. Żeby nie było, po zakupie wydałem prawie 4 tys. by mechaniczne dopieścić auto. Amortyzatory przód orginały 900 zł,
    Wachacze przód, cały rozrząd, uszczelniacz pólos/skrzynia, lożysko na wale, filtry, olej, płyny, maglownica...
    9. Ogólnie jestem zadowolony
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ImageUploadedByTapatalk1366054057.515189.jpg
Wyświetleń:	258
Rozmiar:	213.2 KB
ID:	92596Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ImageUploadedByTapatalk1366054083.174598.jpg
Wyświetleń:	265
Rozmiar:	93.5 KB
ID:	92597

Użytkownik Alfa i Omega Avatar korzen
    Mieszka w
    Bangor/North Wales
    Auto
    byla Alfa romeo 147 1,9jtd, bedzie ...?

Domyślnie

Odświeże troche bo też się przymierzam do CW i tak widze, że jedni sobie chwalą drudzy straszą. Ja mam pytanie czy rozrząd podchodzi od zwykłej 156 1,9jtd 16v? Na co szczególnie zwracać uwagę przy oglądaniu?
    Patrz w lusterka, sprawdź dwa razy - Golfy są wszędzie!!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Crosswagon

Domyślnie

Większość części eksploatacyjnych jest taka sama i rozrząd sie do nich zalicza.

Jeśli chodzi o różnice to:
    - amortyzatory (nie ma zamienników, a PolCar Poznań zaśpiewał 638PLN netto za sztukę)
    - klocki i tarcze hamulcowe z przodu (tarcze 330mm)
    - sprężyny
    - tylne wahacze poprzeczne (wzdłużny jest taki sam)
    - błotniki przednie
    - zderzak (przód i tył)
    - progi plastikowe
    - oczywiście wszystko co wiąże się z napędem 4x4 (most, wał, półosie tylne, zwrotnice tylne)
    - felgi tylko 17" i o małym ET

Większość wersji Q4 nie miało też koła zapasowego i narzędzi na wyposażeniu, a koło zapasowe jest specyficzne.

Pozdrawiam

ViP Rowerzysta Avatar piotr_alex
    Mieszka w
    Ciechanów/NDM
    Auto
    Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r

Domyślnie

Cytat Napisał korzen Zobacz post
    Odświeże troche bo też się przymierzam do CW i tak widze, że jedni sobie chwalą drudzy straszą. Ja mam pytanie czy rozrząd podchodzi od zwykłej 156 1,9jtd 16v? Na co szczególnie zwracać uwagę przy oglądaniu?

Rozrząd jest taki sam. Przy kupnie zwróć uwagę na wycieki, stan zawieszenia, czy wysoko stoi bo gdy nadkola są pozapadane to będziesz miał spory wydatek z amortyzatorami i sprężynami. Wsłuchaj się również w dźwięki przy zmianie biegów czy coś nie stuka przy napędzie. Reszta to tak jak przy każdym aucie.