Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: [159 SW] Gabaryty wnętrza i parę pytań o mechanikę

Użytkownik Embrion Avatar badboy83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    alfa 159 1,9 jtdm sportwagon

Domyślnie

Ja mam na co dzień dwa foteliki i jadąc na wakacje to dzieciaki śmiało rozkładają sobie podłokietnik więc może coś trzeciego by weszło ale nie próbowałem , wiozłem za to już trzy dorosłe osoby z tyłu i dało radę fakt trochę ciasno było , a co do wymiarów to jak będę schodził do auta to na pewno zmierzę i dam znać

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

159 nie ma dużo miejsca z tyłu, ale Octavia I nie ma miejsca prawie wcale. 159 jest jednak odrobinę większa w środku niż Octavia I. Octavią jeździłem dawno i tam ani nie ma miejsc na nogi, ani szeroko nie było. W 159 wiozłem 3 dorosłe osoby z tyły i jakiegoś problemu nie było. Więc skoro masz takie foteliki, że w Octavii I się zmieszczą to może w 159 też wejdą.

Inna sprawa, że w Twoim wypadku szukałbym czegoś w stylu Picasso, Scenic itp. Te auta mają 3 oddzielne fotele z tyłu, dużo schowków, itd. 159 mimo, że kombi to bagażnik ma mniej praktyczny niż zwykła Xsara (wielkość otworu bagażowego, próg załadunku).

loo
    Gość

Domyślnie

Xsara Picasso w 2.0 HDi to bardzo fajna opcja, szczególnie w wersji bez FAP. Prosty i trwały silnik, spalanie malutkie i sporo miejsca z tyłu. Po Picasso kupiłem Grand Scenica II i poza wyższą jakością, lepszym wyposażeniem i wg mnie ciekawszym wyglądem gabaryty podobne. Unikaj jednak jak ognia silników DCI z nieznanego źródła (przebieg). Mam do sprzedania obecnie Granda z uszkodzonym silnikiem. W cenie Alfy 159 znajdziesz już C4 Picasso, również w wersji Grand. Ładne, ponoć mało awaryjne, a na pewno bardzo praktyczne, szczególnie przy trojgu dzieci .

Valdore
    Gość

Domyślnie

Koledzy - vany pokroju Xsary, Scenica czy Zafiry odpadają. Mam vana i właśnie się go pozbywam (C4 Grand Picasso). Nie pasują mi takie auta, nie pasuje mi diesel. Napisałem porównanie do Octavii I bo to bardziej popularne od C4GP auto i łatwiej porównać. Po prostu dużo lepiej jeździ mi się kombi.

Mieszka w
    Gliwice
    Auto

Domyślnie

Mierzyłem dziś kanape i ma 135cm na 50cm i jak mam dwa foteliki to zostaje w środku ok 30 cm więc trzy foteliki raczej odpadają

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Według danych testowych C4 Grand Picasso ma z tyłu 1493 mm, a 159 ma 1450 mm. 4 cm mniej. Te 5 cm na stronę pomiędzy faktyczną wartością zmierzoną (135 cm) a testową (145 cm) to pewnie odstęp między fotelem a drzwiami. Moim zdaniem bez próby zamontowania tych konkretnych fotelików się nie obejdzie. Skoro w C4 GP mieściły się, to przy 4 cm mniej być może też się dadzą upchać. Choć osobiście szczerze w to wątpię.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 08-04-2013 o 20:25

Valdore
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał badboy83 Zobacz post
    Mierzyłem dziś kanape i ma 135cm na 50cm i jak mam dwa foteliki to zostaje w środku ok 30 cm więc trzy foteliki raczej odpadają
    Dzięki

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Według danych testowych C4 Grand Picasso ma z tyłu 1493 mm, a 159 ma 1450 mm. 4 cm mniej. Te 5 cm na stronę pomiędzy faktyczną wartością zmierzoną (135 cm) a testową (145 cm) to pewnie odstęp między fotelem a drzwiami. Moim zdaniem bez próby zamontowania tych konkretnych fotelików się nie obejdzie. Skoro w C4 GP mieściły się, to przy 4 cm mniej być może też się dadzą upchać. Choć osobiście szczerze w to wątpię.
    Ja mierzyłem kanapę, od drzwi do drzwi z pewnością jest więcej, ale na tych 135 cm foteliki mi się mieszczą. Masz jednak rację - bez przymiarki się nie obejdzie. W weekend chyba taką przymiarkę uda mi się zrobić.

Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar nico
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    ... Tam 2 foteliki to już jest lekka masakra...
    przesadzasz - ja codziennię jeżdzę z dwójką dzieciaków w fotelikach i jest OK, ostatnio nawet teściowa się wcisnęła pomiędzy nich

kilka lat temu miałem w pracy znajomego, który upchnął trzy foteliki w pugu 206 - nie wiem jak to zrobił, ale sam widziałem że były.

pzdr

Mieszka w
    Gliwice
    Auto

Domyślnie

Ja mierzyłem kanapę, od drzwi do drzwi z pewnością jest więcej, ale na tych 135 cm foteliki mi się mieszczą. Masz jednak rację - bez przymiarki się nie obejdzie. W weekend chyba taką przymiarkę uda mi się zrobić.

Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc

Jak zrobisz tą przymiarkę to daj znać

Użytkownik Rowerzysta Avatar btomek
    Mieszka w
    BIAŁYSTOK
    Auto
    159 3.2 Q4 2009 PORSCHE-924S

Domyślnie

Wożę dwóch terrorystów w fotelikach z tyłu 3 i 9 lat, wezmę jutro jeszcze jeden fotelik z drugiego auta i zobaczę czy trzy wejdą z tyłu.
    Skoro temat o dzieciach w autach to z doświadczenia odradzam jasną tapicerkę.
    Ostatnio edytowane przez btomek ; 10-04-2013 o 06:49