Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Temat: Ala 159 carbon pakiet

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Dzięki za dyskusję.Tak jak wspominałem zastanawiam się teoretycznie, bez ujęcia kosztów, bo ciekawi mnie jak by coś takiego wyglądało Nie planuję tego typu zmian ale nigdy nic nie wiadomo co do głowy przyjdzie.Pzdr.

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Ja bym zdecydowanie odpuścił sobie "stolarkę" w 159
    No ale... co kto woli

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Adolvo Zobacz post
    niezłe głupoty wypisujesz.. jak nie masz o czymś pojęcia to odpuść a nie brniesz..
    niby nie da się zrobić z drewna?.. myślisz, że nie ma wstawek z prawdziwego drewna w autach?.. szkoda gadać..

o gustach się nie dyskutuje..
    mklimko raczej nikt czegoś takiego tu nie wykonał.. po części na pewno ze względu na koszty i stopień skomplikowania wykonania takich elementów..
    Naucz się czytać ze zrozumieniem a potem dyskutuj...
    Kolega nie pisze o wstawkach tylko chce " panele wyjąć i na ich podstawie wykonać drewniane odpowiedniki." Widziałeś kiedyś, jak skomplikowana jest budowa np panelu środkowego? Wiesz ile czasu i zachodu trzeba, żeby go rozebrać i złożyć na oryginalnych częściach?! Zrób takie elementy do 159 z drewna w ten sposób,żeby pasowało do wszystkiego i spełniało swoją funkcję a będę Ci się kłaniał wchodząc na forum...
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 08-04-2013 o 13:09

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Hmm...Wywołałem niezłą burzę.Generalnie ale zaznaczam, że nie jestem doświadczony w temacie, budowa aluminiowego panelu pokrywającego konsolę środkową chyba nie jest inżynieryjnym koszmarem (sądząc po zdjęciach gołych paneli np. na allegro). Ozdobne listwy w drzwiach to przecież "kawałki" wygiętego aluminium więc wyrzeźbienie tego w drewnie chyba jest możliwe. Proszę żeby pominąć w dyskusji sposób wykonania. Chodzi mi tylko o efekt estetyczny.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mklimko Zobacz post
    Hmm...Wywołałem niezłą burzę.Generalnie ale zaznaczam, że nie jestem doświadczony w temacie, budowa aluminiowego panelu pokrywającego konsolę środkową chyba nie jest inżynieryjnym koszmarem (sądząc po zdjęciach gołych paneli np. na allegro). Ozdobne listwy w drzwiach to przecież "kawałki" wygiętego aluminium więc wyrzeźbienie tego w drewnie chyba jest możliwe. Proszę żeby pominąć w dyskusji sposób wykonania. Chodzi mi tylko o efekt estetyczny.
    Właśnie o to chodzi, że chcesz mieć coś, czego wykonanie nie jest bułką z masłem. Ja okleiłem wiele tego typu konsol i wiem, jak one są zbudowane. Panel alu ma około 0.8 mm grubości i zawija się w wielu miejscach. Jak niby chcesz wykonać taki element z drewna/sklejki? Teoretyzować tutaj wielu ludzi lubi tylko potem, jak przechodzimy do konkretów to jakoś tematy idą w zapomnienie...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Adolvo
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    159SW 1.9 120KM Medium

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Właśnie o to chodzi, że chcesz mieć coś, czego wykonanie nie jest bułką z masłem. Ja okleiłem wiele tego typu konsol i wiem, jak one są zbudowane. Panel alu ma około 0.8 mm grubości i zawija się w wielu miejscach. Jak niby chcesz wykonać taki element z drewna/sklejki? Teoretyzować tutaj wielu ludzi lubi tylko potem, jak przechodzimy do konkretów to jakoś tematy idą w zapomnienie...
    właśnie chodziło o teoretyczne możliwości wykonania..
    a wykonanie oczywiście jest możliwe, w zasadzie każdego kształtu, więc nie pisz, że się nie da, że się rozeschnie etc..
    to, że wykonanie takiego elementu to nie jest praca typu "weź folię i oklej", to jest zupełnie inna sprawa..

jak kiedyś będziesz miał okazję to sobie obejrzyj parę aut klasy wyższej z lat choćby 90-tych.. zobaczy w jakim stanie jest "drewno" w takim aucie..

janio
    Gość

Domyślnie

Różnica między drewnem, a folią - jeśli chodzi o walory czysto estetyczne - żadna - generalnie, nie podoba mi się drewno w samochodzie w żadnej postaci, ale jak ktoś lubi... Belfer swoim zwyczajem "nie da się"

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Adolvo Zobacz post
    właśnie chodziło o teoretyczne możliwości wykonania..
    a wykonanie oczywiście jest możliwe, w zasadzie każdego kształtu, więc nie pisz, że się nie da, że się rozeschnie etc..
    to, że wykonanie takiego elementu to nie jest praca typu "weź folię i oklej", to jest zupełnie inna sprawa..

jak kiedyś będziesz miał okazję to sobie obejrzyj parę aut klasy wyższej z lat choćby 90-tych.. zobaczy w jakim stanie jest "drewno" w takim aucie..
    Drogi teoretyku- historyku. Pytanie nie dotyczyło aut z lat 90-tych więc znów się nie popisałeś zrozumieniem tekstu. Tobie się cały czas wydaje, a ja wiem z czym by się to musiało wiązać. Elementy tablicy w 159 nie były wymyślane pod drewno i proces produkcyjny też tego nie przewiduje. Po raz drugi Ci napiszę, żebyś zrobił takie coś, zamontował i pokazał tym, którzy się nie znają...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Belfer swoim zwyczajem "nie da się"
    Widzę, że znawców/teoretyków mamy tutaj więcej. Proponuję się potkać z kolegą ze stolicy i razem wyrzeźbić piękne dzieło, tym samym ucierając nosa tym, którzy się nie rzucają z motyką na księżyc...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomekleczycki
    Mieszka w
    węgrów
    Auto
    159 2,2 jts

Domyślnie a jednak...

Cytat Napisał Alfalover Zobacz post
    Cześć, czy orintujecie się jakie elementy zawiera wspomniany pakiet? Czy oprócz kokpitu i liestwy na kierownicy również te małe listewki na drzwiach i ta długa w rejonie poduszki pasażera, czy też jak w brerze jest to sama kierownica i kokpit? Dzięki za pomoc.

Jest to mozliwe przy zastosowaniu nie drewna, a forniru...nie zdajecie sobie sprawy jakie cuda mozna nim zdzialac...jest duzo gatunkow drewna z ktorych sie go uzyskuje...egzoryczne tez...mysleze to jest jak najbardziej wykonalne i wcale zle by nie wygladalo...kwestia gustu...jeden woli sledzie, adrugijak mu z...du...jedzie...hehe. nie ma co krytykowac zaraz...Misiu wprawdzie robi w metalu wiec moze i od drewna sie ktos znajdzie:-) pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

wszystko można zrobić, nawet walnac sobie kominek, na drzwiach gladz, a na podlodze gres

http://www.youtube.com/watch?v=mxInBWKGc3U