Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Temat: Ala 159 carbon pakiet

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał tomekleczycki Zobacz post
    Jest to mozliwe przy zastosowaniu nie drewna, a forniru...nie zdajecie sobie sprawy jakie cuda mozna nim zdzialac...jest duzo gatunkow drewna z ktorych sie go uzyskuje...egzoryczne tez...mysleze to jest jak najbardziej wykonalne i wcale zle by nie wygladalo...kwestia gustu...jeden woli sledzie, adrugijak mu z...du...jedzie...hehe. nie ma co krytykowac zaraz...Misiu wprawdzie robi w metalu wiec moze i od drewna sie ktos znajdzie:-) pozdrawiam
    Widziałeś kiedyś ile jest zaczepów, frezów, mocowań, gwintów w panelach/ listwach kokpitu od spodu?! Podejrzewam, że nie skoro piszesz, że da się to zrobić metodą rzemieślniczą a nie w planowanym procesie produkcyjnym.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Adolvo Zobacz post
    a radziłem już na początku żebyś w to nie brnął.. to, że Ty oklejasz folią elementy deski rozdzielczej i uważasz to za ostatni stopień sztuki inżynieryjnej, nie oznacza, że tak jest..

zarzucasz mi nierozumienie tekstu..
    twierdziłeś, że się nie da, że taki wymyślny kształt, że się rozwarstwi.. to podałem przykład, obejrzyj sobie parę aut z lat 90..
    najlepiej odkręć sobie taki element i weź pod mikroskop.. może wtedy znajdziesz te wady o których wspominasz..
    nie masz pojęcia o technologii wykonywania elementów z drewna, więc nie pisz, że się nie da..

i nie zrobię takiego czegoś, bo primo nie rzeźbię w drewnie, secundo - brak wygranej w totka jest też dla mnie pewną przeszkodą..

z mojej strony koniec dyskusji, bo jest jałowa a wg Ciebie i tak się nie da
    Żeby zaczynać dyskusję w takim temacie pasowało by mieć przynajmniej jakąś minimalną i praktyczną znajomość zagadnienia. Ty natomiast ciągle swoje o autach z lat 90-tych. Jak rozbierzesz tyle aut/tapicerek co, ja i zobaczysz tyle wnętrz i kokpitów od "zakrystii" to będzie można dalej ciągnąć tą dyskusję bo na razie jest rzeczywiście jałowa ale za Twoją przyczyną... I pokaż mi drogi znawco technologii wykonywania elementów z drewna, gdzie ja napisałem, że folia to ostatni stopień sztuki inżynieryjnej? To sposób dobry lub zły w pewnych kwestiach ale w przeciwności do Ciebie wykonuję to osobiście i nie muszę się podpierać teorią...
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 08-04-2013 o 19:29

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Wiecie tak sobie czytam i się dziwię emocjom. Chciałem jedynie ocenić czy tego typu zmiana jest możliwa i jak by to wyglądało. Pomijając doświadczenie i argumenty belfra śmiem sądzić, że w naszych czasach i przy dostępności odpowiedniej technologii oraz pieniędzy wszystko do się zrobić i nie ważne ile to by miało zaczepów i frezów. Pozostaje kwestia zasadności takiego postepowania. Ja po prostu chciałem się dowiedzieć jak coś takiego mogłoby wyglądać a jak w większości przypadków bywa emocje biorą górę. Tym niemniej dzięki za dyskusję. Myślę, ze na tym powinniśmy przestać bo jak widzę nikt nikogo tu nie przekona. Pzdr.

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Tak sobie czytam ten wątek i muszę się zgodzić z Tomkiem, Belfer to Ty nie wiesz o czym piszesz. Tomek wyraźnie napisał o fornirowaniu, zresztą, jak tylko padł pomysł drewna to pomyślałem o tej metodzie. Nikt przy zdrowych zmysłach nie strugałby całej konsoli o zera...
    A fornirowanie jest jak najbardziej realne. Kolega restaurował kiedyś forda capri i użył forniru do wykończenia deski. Efekt był naprawdę rewelacyjny.

Osobną kwestią jest to że drewno niezbyt pasuje do sportowego charakteru wnętrza 159, ale to już rzecz gustu. Jak mawia mój teść:
    "Dla jednego podoba się córka, a dla drugiego teściowa" ;P

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

[QUOTE=tomekleczycki;1157170]
    Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Widziałeś kiedyś ile jest zaczepów, frezów, mocowań, gwintów w panelach/ listwach kokpitu od spodu?! Podejrzewam, że nie skoro piszesz, że da się to zrobić metodą rzemieślniczą a nie w planowanym procesie produkcyjnym.

[COLOR="silver"]- - - Updated - - -[/COLOR

Wiesz co...poczytaj czym jest fornir i wtedy zacznij dyskusje...nie ma potrzeby robienia zaczepow ani nic podobnego...macie racje ta dyskusja jest bez sensu a wszyscy co tak mysla niech sie przerejestruja na forum lancii...tam jest kultura:-)pozdrawiam tych najwspanialszych krytykow w najcudowniejszych na swiecie alfach
    Po pierwsze: to Ty się wykazujesz brakiem kultury w tytule tego postu, więc raczej się zastanów zanim znów coś głupiego napiszesz...

Po drugie: ja nie muszę czytać i szukać, jak teoretycy bo mam z tym do czynienia prawie na co dzień...

Wreszcie po trzecie: zróbcie taki projekt a nie kompromitujcie się pisząc, że ktoś coś, kiedyś, u kogoś a może w TV lub na YT widział...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Tak sobie czytam ten wątek i muszę się zgodzić z Tomkiem, Belfer to Ty nie wiesz o czym piszesz. Tomek wyraźnie napisał o fornirowaniu, zresztą, jak tylko padł pomysł drewna to pomyślałem o tej metodzie. Nikt przy zdrowych zmysłach nie strugałby całej konsoli o zera...
    A fornirowanie jest jak najbardziej realne. Kolega restaurował kiedyś forda capri i użył forniru do wykończenia deski. Efekt był naprawdę rewelacyjny.
    A tata mojego kolegi ma tira z cukru...

Skoro nie czytałeś tematu od pewnego miejsca lub go nie zrozumiałeś to tylko Ci przypomnę, że dyskusja dotyczy zastąpienia oryginalnych paneli z pojazdu alfa 159 panelami z drewna... Jak niby chciał byś zrobić nową konsolę/panel nie zaczynając od zera?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał mklimko Zobacz post
    Wiecie tak sobie czytam i się dziwię emocjom. Chciałem jedynie ocenić czy tego typu zmiana jest możliwa i jak by to wyglądało. Pomijając doświadczenie i argumenty belfra śmiem sądzić, że w naszych czasach i przy dostępności odpowiedniej technologii oraz pieniędzy wszystko do się zrobić i nie ważne ile to by miało zaczepów i frezów.
    To znajdź mi firmę, która jest takie coś stworzyć na bazie drewna: http://www.aukcjoner.pl/gallery/011647098-.html#I6
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 09-04-2013 o 09:29

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Adolvo
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    159SW 1.9 120KM Medium

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer
    To znajdź mi firmę, która jest takie coś stworzyć na bazie drewna: http://www.aukcjoner.pl/gallery/011647098-.html#I6
    nie no.. Ty na serio wierzysz, że to jest nieprawdopodobnie skomplikowany element..

okazuje się, że można zrobić cały samochód Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pri-2008-wooden-car.jpg
Wyświetleń:	199
Rozmiar:	32.0 KB
ID:	91736 lub zegarek Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	www.funlure.com-amazing -images, wood made things-0 (8).jpg
Wyświetleń:	134
Rozmiar:	62.1 KB
ID:	91737,
    ale na pewno nie tę, wykonaną w kosmicznej technologii, konsolę..
    Ostatnio edytowane przez Adolvo ; 09-04-2013 o 12:56

Użytkownik Ogier
    Auto
    Stelvio Veloce MY22

Domyślnie

pitu... pitu... czy ktoś ma zdjęcia tego i mógłby pokazać jak ten niby pakiet wygląda? To było w opcji przy konfiguracji auta? W jakich latach?

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Bo to jest TECHNOLOGIA a nie jakieś tam pitu pitu... Każdy może pokryć fornirem czy wystrugać z drewna takie rzeczy, ale ofornirowanie płaskiej powierzchni konsoli środkowej przekracza możliwości obecnego poziomu technologicznego. Musimy z tym poczekać do czasu powstania Zjednoczonej Federacji Planet.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Bo to jest TECHNOLOGIA a nie jakieś tam pitu pitu... Każdy może pokryć fornirem czy wystrugać z drewna takie rzeczy, ale ofornirowanie płaskiej powierzchni konsoli środkowej przekracza możliwości obecnego poziomu technologicznego. Musimy z tym poczekać do czasu powstania Zjednoczonej Federacji Planet.
    Jak się nie ma argumentów to się próbuje zmieniać fakty...

Mam Ci dużymi literami napisać, że kolega pytał o zastąpienie całych paneli drewnem? Co innego jest pokrycie konsoli fornirem (każda frezarka cyfrowa wykona taki element w 20-30 minut łącznie ze skanem projektu) a co innego wykonanie całej z tego materiału.

- - - Updated - - -

nie no.. Ty na serio wierzysz, że to jest nieprawdopodobnie skomplikowany element..

okazuje się, że można zrobić cały samochód Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pri-2008-wooden-car.jpg
Wyświetleń:	199
Rozmiar:	32.0 KB
ID:	91736 lub zegarek Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	www.funlure.com-amazing -images, wood made things-0 (8).jpg
Wyświetleń:	134
Rozmiar:	62.1 KB
ID:	91737,
    Może jeszcze sedes z drewna załączysz, żeby pokazać jak jesteś od rzeczywistości odłączony? Piszemy o konsoli do 159 i to miało by być ewentualnie z drewna zrobione. Ale widzę, że Panowie teoretycy, mają odpowiedź na wszystko a nie zrobili w tej kwestii NIC...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Adolvo
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    159SW 1.9 120KM Medium

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Może jeszcze sedes z drewna załączysz, żeby pokazać jak jesteś od rzeczywistości odłączony? Piszemy o konsoli do 159 i to miało by być ewentualnie z drewna zrobione. Ale widzę, że Panowie teoretycy, mają odpowiedź na wszystko a nie zrobili w tej kwestii NIC...
    może mnie uświadomisz czemu jestem oderwany od rzeczywistości?..
    zdjęcia, które wkleiłem tylko pokazują możliwości.. więc póki co to Ty odwracasz kota ogonem..
    rozumiem, że jeśli Ty czegoś nie robiłeś, to znaczy jest to po prostu nie do zrobienia tak?..

bronisz, zresztą naprawdę nie wiem po co, swojej wersji że się nie da,
    bo wiesz, że tego nikt nie zrobi.. ale nie dlatego, że się nie da..

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Jak można inaczej nazwać Twoje "argumenty" w postaci zdjęć i jakichś tam porównań do rzeczy całkiem innych konstrukcyjnie, jeśli nie oderwaniem od rzeczywistości? Realia są takie, że nikt z Was tego nie ma zamiaru robić ale dali byście się pociąć, że to jest do zrobienia. Po Waszych tekstach jasno widać, że nie mieliście nigdy w ręce tych paneli/konsol/listw. Nikt z Was nie podał też konkretów w postaci porady, jak to zrobić (a są np drukarki 3D ze skanerami, frezarki cyfrowe z możliwością podania projektu w postaci pliku z Autocad'a i wiele innych sposobów) ale nadal radośnie orędujecie za tym, że się da...

Dlaczego bronię wersji najbliższej realiom? Bo nie da się zrobić z drewna identycznego elementu, który pokazałem na zdjęciu (a to tylko jeden z 7) w ten sposób, żeby zdał egzamin w normalnym użytkowaniu. Mało tego. Złożenie takiej konsoli oryginalnej nie jest proste a co dopiero złożenie drewnianej (o ile ktoś by zrobił identyczną pod względem mocowań kratek, frezów, klinów, nakrętek w tulejkach, punktów do mocowania radia itd, itp). Poza tym ja próbuję pomóc komuś w uniknięciu rozczarowania, kosztów i problemów związanych z takim (według niektórych łatwym...) projektem.