Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Rowerzysta Avatar koziolek
    Mieszka w
    Halmstad
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Rownież mit. Jesli chodzi o łańcuszki rozrzadu. Rozciagnie sie jak bedziesz go pilowal 7000 obrotów cały czas. Były to sporadyczne przypadki które zdarzają sie wszędzie od BMW po Alfe Romeo. Tam gdzie ja serwisuje Alfe a jest to salon alfa fiat w Kungsbacka w Szwecji nie było ani jednego przypadku a serwisuja same benzynowe silniki. Chyba ze ktoś kupuje auto zeby je orac cały czas to pewnie w każdym sie naciagnie. W Polsce dzwonilem do serwisu z którym moj tata ma dobry kontakt rownież ani razu sie to nie zdarzyło. Ale moze jest inaczej. Moze macie racje

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Wiesz, nie wiem jak to jest w rzeczywistości, bo nie mam JTSa, po prostu swoją wypowiedź opieram na opiniach przeczytanych w gazetach, a także przypadkach z forum.

mickry
    Gość

Domyślnie

no to jak nie lubią gazu to nie dobrze..

Mieszka w
    Halmstad
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Niestety sprawy z łańcuchem to dość kosztowne zabiegi ale trzeba spojrzeć na to z tej strony że nie zdarza się to notorycznie, w każdym modelu, a na ścisłość człowiek użytkując te auta nie musi się martwić rozrządem. Słyszałem też o naciągnięciach w BMW więc nie jest to w takim razie tylko problem Alfy. Oby mnie to ominęło

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Gary Zobacz post
    ok, dzieki! A ciagnac jeszcze troche ten temat to, czy widzisz jakis zwiazek miedzy trwaloscia sprzegla i dwumasu, miedzy manualem, a automatem? I czy ceny tych czesci do manuala i automatu sie roznia?
    I ostatnia rzecz Czy to ten sam automat, co w Insygni?
    Automat to Aisin AF40-6. Montowany w wielu autach Także w Insigni.
    Sprzęglo i dwumas w 2.4 i 2.0 JTDm są bardzo podobne i wyglądają deczko lepiej, niż dla 1.9 - z racji równiejszej pracy silnika 2.4 także większą szansę masz na późniejsze zużycie dwumasówki, ALE też większy moment możesz generować i bardziej "szarpać" układem napędowym przy nieumiejętnej jeździe - co też się odbije na szybszym zużyciu dwumasówki.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

ok, juz wszytko wiem. Dzieki Tomek! W nastepnej 159 zastanawialem sie nad automatem, ale jezeli to ten sam, co w Insygni to dla mnie zdecydowanie zbyt leniwy

mickry
    Gość

Domyślnie

ja zaczynam polowanie na 1.9 150 km tylko musze znaleźć kogoś kto mi się da przejechać zebym zobaczył czy w ogóle mi to autko odpowiada;p

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    zabrze
    Auto
    Audi S8 D2.... Alfa 159 SW 1,9JTDM 16v

Domyślnie

jedz do komisu i psmigaj udawaj zainteresowanego

Mieszka w
    Halmstad
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Dokładnie. Jesli trafisz dobra sztukę i przesiadziesz sie z passata napewno Cie mile zaskoczy,dynamika no i sterownosc wg mnie o niebo lepsza. Super prowadzi sie AR159

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał koziolek Zobacz post
    W Polsce i tak tanio można wyrwać fajną Alfę. W Skandynawii cenią się za Alfy minimum 40 tysięcy złotych i to już jest na prawdę minimum. Są to dla nich dość ekskluzywne auta i trzymają cenę. Nie sugeruj się do końca ceną również, idź za głosem serca
    Bo w Polsce 95% Alf to samochody sprowadzone z zagranicy - najczęściej są to auta wyeksploatowane/powypadkowe etc, rzadziej trafi się dobry egzemplarz. Jesteśmy złomowiskiem Europy, to wiadomo nie od dziś.

PS: nie tylko w Skandynawii cenią Alfy - dobry samochód (zadbany, bezwypadkowy, z niewysokim przebiegiem, z udokumentowaną historią) wszędzie będzie trzymał cenę.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"