Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: [166] Czy komp w ASO wskaże która świeczka nie pali?

Marcin166
    Gość

Domyślnie [166] Czy komp w ASO wskaże która świeczka nie pali?

Pali mi się kontrolka od świec i chciałbym się dowiedzieć która nie pali, bo dojście do 4 i 5 jest masakra (2.4 JTD). Chyba, że macie jakiś pomysł... Stąd moje pytanie czy komp w ASO wskaże która świeczka nie pali, na kompa chciałem i tak i tak jechać więc dla mnie to żaden dodatkowy koszt?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

jeszcze sie z tym nie spotkalem, chyba ze beda jakies bledy gubienia zaplonu, wtedy wywala tez na ktorym cylindrze

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

wszystkie komunikaty wyrzucane na tablicę rozdzielczą są zapisane w pamięci ... więc jeśli zapaliła ci się kontrolka świec to examiner wykaże co jest przyczyną ... nie koniecznie to musi być niegrzejąca świeca

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

wlasnie moga to byc cewki itd. Egzaminer pokarze blad ale nie dokladnie czesc do wymiany. Fajnie jakby wszystko bylo tak latwe.....moze kiedys....W pierwszym poscie niedokladnie napisalem, chodzilo mi o to ze egzaminer nie wywali co padlo, czy swieca, kable wn czy cewki itd, tylko blad i szukaj dalej sam

matrix156
    Gość

Domyślnie

Marcin166, wymień wszystkie świece jak zostawisz dwie stare to za chwile ci siądą
    te stare mi siadły po tygodniu

cromik
    Gość

Domyślnie

Tak, błedy gubienia zapłonu w JTD, kable WN, cewki :? Ale piszecie bzdury. Komp nie pokaże, która jest niesprawna. Nie ma problemu w wymianie, ani dojściu do żadnej świecy w 2,4 JTD. Gdybyś miał V6 to owszem w pierwszej głowicy miałbyś utrudnione, ale nie w JTD. Odkręć podstawę filtra paliwa i masz 4 i 5 na wierzchu. Wymień wszystkie (tak jak pisze Matrix156) kosztują po pare złoty za sztukę, a męczenie silnika bez rozgrzania świecą to tragedia. W dieslu jeżeli pali sie kontrolka świec to na 90% świeca lub świece są przepalone, ewentualnie ich połączenie jest do D.

Marcin166
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał cromik
    kosztują po pare złoty za sztukę
    No nie wiem z tego co się orientowałem to koszt jednej w granicach 60 zł.
    Na początku sprawdziłem, że do żadnej świecy po przekręceniu kluczyka nie dochodził prąd. Dopiero gdy przeczyściłem bezpiecznik (ale był za...any) zaczął dochodzić prąd do każdej świecy. Więc myślę, że to albo błąd do wykasowania w związku z tym, iż nie podawało wcześniej napięcia albo faktycznie któraś świeczka siadła.

ViP Ogier Avatar DANIEL166
    Mieszka w
    Police
    Auto
    AR 166 2.4JTD 10V

Domyślnie

panowie powiedzcie mi czy długo musicie kręcić rozrusznikiem do odpalenia silnika , bo u mnie po zgaśnięciu kontroliki podgrzewania świeć , czasem to trwa około 5-sekund

arczimi
    Gość

Domyślnie

5 sekund na pewno nie. Ja mam tak około 1,5 sekundy. Tak sobie myślę,że dwa obroty wałem. W porównaniu z moim drugim autem : Mitsu Galant to i tak długo... Pali na dotyk.Oczywiście też diesel.

cromik
    Gość

Domyślnie

Kpl swiec, płaciłem koło 130 zł, chyba NGK.