mam jedno i drugie i tak się składa że nie zgodzę się z Kolegą - w omedze mam pełne wyposażenie, którego w 164 raczej nie uświadczysz (nie chce teraz wprowadzać zamieszania i odpowiadać na pytania co ma Opel a czego brakuje Alfie). Omega jest stworzona w długie trasy, bardzo lubię podróżowanie w tym aucie gdzie na zegarze jest 200, włączony tempomat a komputer pokazuje spalanie 13,5 ON i przy tym wszystkim jest cicho i można normalnie prowadzić rozmowę. moja nie ma w ogóle korozji ale nie ma jeszcze 10lat i stoi w garażu - może to jest przyczyna. Bagażnik w kombi jest niesamowity ale z tego co widzę rozglądasz się za limuzyną. Jeśli chcesz benzynę to polecam 2.0 136KM - zapytasz taksówkarzy dlaczego :-) Jedno zastrzeżenie do auta to takie, że do miasta się nie nadaje, za duże, za ciężkie i tym samym robi się paliwożerne.. awaryjność a raczej bezawaryjność (odpukać) oceniam na bardzo wysokim poziomie.. samochód rodzinny pełną gębą, a alfa służy do przyjemności:-)
wszystko tak naprawdę zależy od stanu technicznego aut, które będziesz oglądał i kwoty jaką chcesz przeznaczyć na zakup, no i przejedź się jednym i drugim, najlepiej po autostradzie..
- - - Updated - - -
na 100% ale zimą frajdy zbytniej nie ma - ze względu na gumowy układ kierowniczy, bardzo duuuuże przełożenie..
- - - Updated - - -
no i tutaj powinniśmy postawić pytanie ile Kolega chce wydać na autko.. stare omegi można kupić za kilka tysięcy ale często i gęsto są to auta mocno wyeeksploatowane, bardzo lubiane przez handlarzy za możliwości transportowe. Natomiast za 15k kupisz ostatni rocznik `04 w full opcji i w naprawdę dobrej kondycji (alternatywnie 166, które porównując wnętrze jest o rozmiar jak nie dwa mniejsze i nie skręca:-) [teraz to dopiero się naraziłem - ale tak jest jeśli porównujesz auto przednio i tylno napędowe) - przykładowo moja ma nakręcone 128k km, i technicznie mój mechanior mówi, że deisel dopiero się dociera..
2.5 diesle moją problem z przegrzewaniem się głowic, wyższa kultura pracy, spalanie i niezauważalnie lepsza dynamika niż w 2.2 dti, natomiast z trwałością bym polemizował..
- - - Updated - - -
coś w tym jest:-) ale ja bym powiedział, że jest to auto prorodzinne=]