Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Wymiana łożyska przód bez ściągania zwrotnicy?

kowal
    Gość

Domyślnie Wymiana łożyska przód bez ściągania zwrotnicy?

Witam
    Przeszukuję forum od jakiegoś czasu i nigdzie nie znalazłem jasnej instrukcji wymiany łożyska przedniego w obudowie. Ostatnio natknąłem się na alledrogo z takim wynalazkiem http://allegro.pl/zestaw-sciagaczy-d...171271421.html i moje pytanie brzmi: czy coś takiego sprawdzi się przy wyjęciu łożyska z piasty na zwrotnicy ? Może ktoś zna inne sposoby wymiany i mógłby się podzielić wiedzą. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Użytkownik Rowerzysta Avatar daniel375
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    156 2.4 140KM NERO FUOCO

Domyślnie

wydaje mi sie że to jakaś lipa bedzie. do ściągania potrzebna prasa albo po domowemu młota.
    myśle że to za słabe będzie i nie da rady wyciś łożyska

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Stavanger (pochodzenie Słupsk)
    Auto
    75 2.0IE 166 2.4JTD Giulietta 2.0 159 2.0

Domyślnie

Kilka tygodni temu zmieniałem łożysko. Wyjęcie zwrotnicy to nic wielkiego. Potem odkręcić 4 śruby mocujące łożysko i wytłuc je młotkiem i wybijakiem. Nowe łożysko wciśniesz skręcając długą śrubę przełożoną przez łożysko i zwrotnicę...
    Zwrotnicę i tak będziesz musiał połowicznie odkręcić żeby wyjąć półoś. Nie ma sensu się męczyć na samochodzie...

kowal
    Gość

Domyślnie

dzięki, ale jestem ciekaw czy takie urządzenie poradzi sobie

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Ja zmienilem na samochodzie w 2h bez zadnej prasy czy sciagaczy ale trzeba wiedziec gdzie "przylozyc" itd, drugie poszlo juz na prase wiec zmiana to byl moment nie liczac wymontowania i zamontowania calej zwrotnicy ;]
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Ja też zmieniałem pierwszy raz łożysko na samochodzie, jednak moje strasznie ciężko było wybić ze zwrotnicy "zapieczone było" całość około 2h jak kolega wcześniej napisał. Jak zmieniałem łożysko z drugiej strony to postanowiłem wyjąć zwrotnicę. Czas operacyjny 1.5h nie spiesząc się jak ją wyjmiesz to naprawdę będzie łatwiej i nie narażasz na uszkodzenia sworzni wahaczy.
    Pozdrawiam

kowal
    Gość

Domyślnie

Dzięki za zainteresowanie. Może tak ktoś by się podjął napisania manuala co i jak robić by się nie narobić?

Mieszka w
    Świdnik
    Auto

Domyślnie

Ok,
    Więc tak:
    1 Odkręć śrubę zabezpieczającą piastę koła (normalnie w lewo)
    2 Odkręć śruby mocujące koło.
    3 Podnieś auto do góry i zdejmij koło
    4 Zdejmij sprężynę z zacisku hamulca
    5 Zdejmij zacisk, (do odkręcenia zacisku potrzebny klucz ampulowy nr 7)
    6 Odkręć śruby jarzma zacisku chyba 19 klucz
    7 Odkręć tarczę hamulcową i ją zdejmij
    8 Odepnij kabel od czujnika ABS i powyciągaj go z "opasek" trzymających
    9 Odkręć śruby sworzni górnego i dolnego wahacza oraz końcówkę drążka kierowniczego
    10 Weź dwa młotki jeden ok 2 kg drugi min 0,5 kg. Większy przyłóż do jednej strony zwrotnicy w miejscu mocowania sworznia a mniejszym uderz w zwrotnicę po drugiej stronie. Po dwóch trzech razach sworzeń powinien wyskoczyć. Tak zrób z pozostałymi sworzniami
    11 Wyjętą zwrotnicę ułożyć na dwóch drewnianych klockach zewnętrzną stroną do dołu. Dobrąć rurkę o odpowiednie średnicy do średnicy zabieraka piasty tak aby wybić "wieloklina"i uderzyć w rurkę większym młotkiem.
    12 Odkręć cztery śruby mocujące piastę do zwrotnicy (chyba 8-ka ampulowa), Następnie wybić obudowę łożyska ze zwrotnicy (uwaga na czujnik ABS)
    13 Aby zdjąć wewnętrzną część łożyska z zabieraka ja posługuję się szlifierką z cienką tarczą. Robię 2 nacięcia tak jakby gwint na wewnętrznej części łożyska jak najgłębiej ale tak aby nie naciąć zabieraka. Następnie jedno lub dwa uderzenia młotkiem i przecinakiem i kawałek łożyska odpada a wtedy zdejmuje je się bardzo lekko. (uwaga tylko na oczy łożysko jest bardzo kruche i potrafi odprysnąć jakiś mały kawałek dlatego używać okularów)
    14 Oczyścić miejsce w zwrotnicy pod drugie łożysko i nasmarować dobrze smarem lekko wówczas wejdzie.
    15 Zmontować wszystko w odwrotnej kolejności.
    16 Po zakończonej pracy otworzyć wcześniej przygotowane piwo i cieszyć się wykonaną robotą.

kowal
    Gość

Domyślnie

Dzięki wielkie, nie wiem czemu ale nikt inny nie napisał nawet tak prostego manuala w dziale "zrób to sam" . Mam rozumieć, że prasa czy imadło do wciskania i wyciskania nie jest konieczne? Jak uważać mam na czujnik ABS, on jest od zewnętrznej strony czy w środku też na coś mam uważać ?

Mieszka w
    Świdnik
    Auto

Domyślnie

Czujnik ABS jest od wewnętrznej strony zwrotnicy, na pewno go zauważysz taki plastikowy jupek, który dotyka do bieżni łożyska. Samo łożysko (a w zasadzie jego obudowę) musisz wybić na zewnątrz czyli uderzasz od środka zwrotnicy.