Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Temat: Alfa Romeo 164 czy Opel Omega

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 3voQ
    Mieszka w
    LDZ
    Auto
    156, A8L, Voyager, Peżo

Domyślnie

Cytat Napisał Pablo. Zobacz post
    Podstawowa sprawa, która została już poruszona.
    Do Omegi części są wszędzie, do 164 prawie nigdzie niestety.
    Za Omegą przemawia tylny napęd, za 164 ciekawsze wyposażenie i lepsze zabezpieczenie przed korozją.
    mam jedno i drugie i tak się składa że nie zgodzę się z Kolegą - w omedze mam pełne wyposażenie, którego w 164 raczej nie uświadczysz (nie chce teraz wprowadzać zamieszania i odpowiadać na pytania co ma Opel a czego brakuje Alfie). Omega jest stworzona w długie trasy, bardzo lubię podróżowanie w tym aucie gdzie na zegarze jest 200, włączony tempomat a komputer pokazuje spalanie 13,5 ON i przy tym wszystkim jest cicho i można normalnie prowadzić rozmowę. moja nie ma w ogóle korozji ale nie ma jeszcze 10lat i stoi w garażu - może to jest przyczyna. Bagażnik w kombi jest niesamowity ale z tego co widzę rozglądasz się za limuzyną. Jeśli chcesz benzynę to polecam 2.0 136KM - zapytasz taksówkarzy dlaczego :-) Jedno zastrzeżenie do auta to takie, że do miasta się nie nadaje, za duże, za ciężkie i tym samym robi się paliwożerne.. awaryjność a raczej bezawaryjność (odpukać) oceniam na bardzo wysokim poziomie.. samochód rodzinny pełną gębą, a alfa służy do przyjemności:-)
    wszystko tak naprawdę zależy od stanu technicznego aut, które będziesz oglądał i kwoty jaką chcesz przeznaczyć na zakup, no i przejedź się jednym i drugim, najlepiej po autostradzie..

- - - Updated - - -

Cytat Napisał FifthGear Zobacz post
    Tylny naped w Omedze ? Jestes pewien? Nie szukalem w goglach ale jestem prawie 100% ze to byl przedni naped.
    na 100% ale zimą frajdy zbytniej nie ma - ze względu na gumowy układ kierowniczy, bardzo duuuuże przełożenie..

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    Moim zdanie porównanie alfy 164 do omegi b fl jest nieco bezcelowe. omega jest autem dużo bardziej współczesnym Wersje fl można porównać bardziej ze 166 a nie 164.Silnik 2.2 w połączeniu z 4 biegowym automatem to słaby pomysł. Jeśli omega to tylko silnik 3.0/3.2 (w cale tyłka nie urywa) lub 2.5 dti. Rdzy w wersji fl ,jeśli jest bezwypadkowa nie powinno być . Miałem przyjemność posiadać kiedyś takie auto,bardzo wygodne ,przestronne taniutkie w eksploatacji i z przyjemnymi ,mięciutkimi plastikami w środku
    no i tutaj powinniśmy postawić pytanie ile Kolega chce wydać na autko.. stare omegi można kupić za kilka tysięcy ale często i gęsto są to auta mocno wyeeksploatowane, bardzo lubiane przez handlarzy za możliwości transportowe. Natomiast za 15k kupisz ostatni rocznik `04 w full opcji i w naprawdę dobrej kondycji (alternatywnie 166, które porównując wnętrze jest o rozmiar jak nie dwa mniejsze i nie skręca:-) [teraz to dopiero się naraziłem - ale tak jest jeśli porównujesz auto przednio i tylno napędowe) - przykładowo moja ma nakręcone 128k km, i technicznie mój mechanior mówi, że deisel dopiero się dociera..
    2.5 diesle moją problem z przegrzewaniem się głowic, wyższa kultura pracy, spalanie i niezauważalnie lepsza dynamika niż w 2.2 dti, natomiast z trwałością bym polemizował..

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    MV6 miałem okazję jeździć w automacie, muł straszliwy. Do tego spalanie takie, że trzeba by było Kuwejt kupić.
    2.2 też bez żadnego polotu, też jeździłem wersją kombi.
    Najsensowniejsza wersja to jednak 2.0. Osiągi może najsłabsze z tej trójki, ale całokształtem jest najlepsza.

Ale jak brać to Alfę Romeo, opel jakiś taki dla dziadków w kapeluszu.
    coś w tym jest:-) ale ja bym powiedział, że jest to auto prorodzinne=]

Użytkownik Rowerzysta Avatar Seweryn80
    Mieszka w
    Brzękowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 16v JTD 140 KM 159 1,9 Giulietta x2 2,0 190 KM, Stelvio Q4 280KM

Domyślnie

Cześć. Też posiadam Alfe 147 i Omege B 2,5v6 manual ze szperą powiem tak przejeździłem zimę na slikach z tyłu i jakoś nie miałem problemu z opanowaniem auta. Prawdą jest że omega jest miękka, ale zawszę można założyć inne sprężyny, co prawda układu kierowniczego to nie zmieni ale nie będzie się tak kładła.
    Przed alfą żona miała b fl 3,0 v6 w automacie powiem tak to zapier.... od zera do 100 9s. do 200 33s. i nie ma kagańca v max jaki osiągnąłem 255 km/h ale są proste sposoby na modyfikacje np most z 2,2 z automatu, czy wywalenie multi ramu i zastąpieniem go "puszką na pająki"/ najważniejsze to zdrowa v-ka z pewnego źródła, moja 2,5 jak i była żony gniła i to strasznie BFL ładnie wyglądała do puki nie zdjąłem nadkoli zderzaków i innych "zastawiczy" procesu składania samochodu. Co do spalania 20l lpg 3,0 paliła ale była wstanie zejść do 12l 2,5 pali do 11 - 13 lpg tyle że manual. Zapraszam na forum http://forum.omegaklub.eu/index.php

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

no właśnie spalanie kompletnie nieadekwatne do dynamiki,niestety prawda jest taka że omega nawet z silnikiem 3.2 nie jest niewiadomo jak szybkim autem

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Moim zdanie pomału czas kończyć to porównanie gdyz nigdy nie dojdziemy do porozumienia to są dwa bardzo różne samochody z dwóch różnych biegunów motoryzacji i ilu właścicieli tyleż opinii.

- - - Updated - - -

Jak w tym temacie osiagnąć sensowne porównania?

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał ANET Zobacz post
    Moim zdanie pomału czas kończyć to porównanie gdyz nigdy nie dojdziemy do porozumienia to są dwa bardzo różne samochody z dwóch różnych biegunów motoryzacji i ilu właścicieli tyleż opinii.

- - - Updated - - -

Jak w tym temacie osiagnąć sensowne porównania?
    Co kto lubi.
    Ilu ludzi, tyle opinii.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Na lato omega, na zimę alfa! Bierz dwie, w 5.000zł się w sumie zamkniesz

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Właśnie to napisałam ilu użytkowników tyleż opinii i każdy chwali swoje!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kołobrzeg
    Auto
    147

Domyślnie

Mój wujek miał Omegę,wszystko robili mu od ręki, jeśli chodzi o koszty serwisowe to napewno Omega wyjdzie tańsza, tak jak pisali wcześniej tam wszystkie części były od ręki i każdy mechanik ją zrobił, jeśli masz warsztat w miejscu gdzie mieszkasz, gdzie robią AR weź 164, jeśli nie masz to Opel, bo nie dość, że będziesz szukał części to jeszcze kogoś kto będzie miał jakie kolwiek pojęcie o tym aucie.