Wybór opon letnich. Prosze o opinie:)

Ja w zeszłym tygodniu założyłem właśnie letnie kapcie. Miałem dylemat między Contisportcontact 2 a Pirelli P7 cinturato, rozmiar 205/55/R16 V91.
Ze względu na cenę kupiłem te 2 (1300 vs 1000zł) i po pierwszych testach na suchej nawierzchni odczucia bardzo dobre. W ciasnych zakrętach świetnie trzymają, a przy ostrym hamowaniu zawieszam się na pasach bezpieczeństwa ;) a ABS się nie włącza praktycznie wcale (może raz cyknie, ale to przez nasze świetne, równe drogi).
Nie wiem jak na mokrym, ale ponoć też jest dobrze.

P7 mają rant?

Mają chyba w wersji RunFlat, ale głowy nie dam. Niestety nie zwróciłem uwagi jak kupowałem czy mają rant.

ja mam dylemat między P7, TOYO T1R, Uniroyal RS2(podobno brak rantu?) i nad tymi modelami się zastanawiam, może ktoś ma doświadczenie z którymś tych modeli i może podpowiedzieć? głównie interesuje mnie, żeby guma za szybko się nie zużywała i kleiła w każdych warunkach

TOYO bym odpuścil. Uniroyal RS1 miał opine najlepszej opony na deszcz ale w innych kategoriach to sredniaki (ani złe ani za dobre) jak jest w przypadku RS2 nie wiem. Co do P7 to podobno swoje sie chwali i ja też będe chwalił. Mam je od dłuższego czasu i jakichś wad nie odnotowałem (no może poza ich ceną) Naprawdę dobra guma. BD na suchym i mokrym, w miarę cicha a napewno cichsza od Conti CSC. Genialnie hamuje i nie traci tak właściwości jezdnych wraz z przebiegiem no i nie zużywa się jakoś szybko.

P7 posiada rant ochronny.

Ostatnia edycja:
Jak pisałem wcześniej, u mnie na P7 Cinturato ząbkowanie (przynajmniej w Giulietcie) jest potworne już po 20 tys. km. Gdybym miał kasę na takie zbytki, przy tym przebiegu już wymieniałbym na nowe, mimo że bieżnika jest jeszcze mnóstwo. Oczywiście, w innym aucie mogą w ogóle nie ząbkować, ale nie mówcie, że nie uprzedzałem :).

Mam P7 w Mondeo MkIII i narazie ząbkowania ni widu ni słychu mimo, że tam jest wielowachacz.

sezon na mat 225/45/18" - V 240 dają radę
zużycie - jest ale w normie ( jest fajny patent ze żłobionymi cyferkami - w miarę wycierania cyfra się zmienia - żaden pajac z allegro nie napisze że mają 8 jak cyferka widoczna bedzie 6 )
cisza - w miarę jest ( przewaga asymetrycznych względem jodełek )
cena - super
na suchym bez uwag
na mokrym - bez uwag ( na sporej kałuży "lecę" przy ok 120 , ale to i na innych na sporych latałem )
zakręty - bez uwag

ogólnie - za takie pieniądze ? ino brać

Mógłbyś jeszcze potwierdzić czy masz Matador model MP 46?

przeczytaj sobie chociaz kilka stron do tylu. Za ta kase jak sam widzisz dostaniesz dobre europejskie, wiec po co pchac sie w nieznane.

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk

przeczytaj sobie chociaz kilka stron do tylu. Za ta kase jak sam widzisz dostaniesz dobre europejskie, wiec po co pchac sie w nieznane.

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk

Dzięki za sugestie, ale przeczytałem dobre kilka stron do tyłu i są podane opony Matador, Barum i Sava. Zastanawiam się nad Matador i Fuldą, która jest chyba jest z tych wszystkich najlepsza. Ma dobre opinie ale chciałem poprosić o opinie forumowiczów.

którym modelem P7 jeździsz, że masz na nich rant, bo na razie co wydzwaniam po hurtowniach to żadna nie ma P7 z rantem?

U mnie jest P7 Cinturato - No to nie wiem jak to teraz jest. Oponki są z rocznika 2009 ale "made in italy". Z tego co wiem te co teraz robią są produkowane w Rumuni:cool:

Kupiłem ostatecznie TOYO T1R, mam nadzieję, że dwa sezony na nich pojeżdżę chociaż :)
Brałem jeszcze pod uwagę w ostatniej chwili Vredestein Sportrac 3, ale wybrałem tańszą wersję, mam nadzieję, że nie najgorszą :)

Trzy tygodnie temu kupilem do 147 Matadory MP 44 195/60 r15H.Z montazem wyszlo 800 zl.Mysle,ze najrozsadniejszy wybor.Jak narazie same pozytywne wrazenia.

ja kupiłem yokohama parada jeszcze tego nie miałem zobaczymy co to bedzie za jazda na tym :)

Ja kupiłem tyg temu TOYO PXCF1 i jak dla mnie rewelacja ,trzymają się super drogi , na mokrym jak na suchym .REWELACJA

U mnie jest P7 Cinturato - No to nie wiem jak to teraz jest. Oponki są z rocznika 2009 ale "made in italy". Z tego co wiem te co teraz robią są produkowane w Rumuni:cool:

Ja moje kupiłem z 2012 i też są Italy, ale czy rant mają to nie wiem. W ogóle ciekawa sprawa, bo mniej na nich trzęsie niż na zimowych Dunlopach w tym samym rozmiarze.

Sądze, że nie masz bo rant ochronny rzadko kiedy występuje przy profilu wyższym niz 50.

dziś siadły Pzero nero... i powiem tylko tyle że niszczą system :D

maksymalny skręt kół i gaz do podłogi, jak po szynach... i to na seryjnym zawiasie!

Amortyzatory
Powrót