Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: [166] Problem z dyferencjałem z automacie

rkarol
    Gość

Domyślnie

ok. Przepływomierz naprawiony, tryb awaryjny już się nie włącza, nie szarpie . Szum jest niezależny od tego czy się przyspiesza, nawet powiedziałbym, że przy hamowaniu jest wyraźnieszy, a jego barwa jest identyczna jak barwa dźwięku hamulców. Jego natężenie jest największe przy 40-60 km/h, przy wyższych się rozmywa, ponieważ jest okresowy. A odnośnie obrotów, to przy 60km/h na 4 biegu mam 1750 obrotów.

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rkarol
    zum jest niezależny od tego czy się przyspiesza, nawet powiedziałbym, że przy hamowaniu jest wyraźnieszy, a jego barwa jest identyczna jak barwa dźwięku hamulców. Jego natężenie jest największe przy 40-60 km/h, przy wyższych się rozmywa, ponieważ jest okresowy.
    Wygląda to na łożysko piasty.
    Cytat Napisał rkarol
    A odnośnie obrotów, to przy 60km/h na 4 biegu mam 1750 obrotów.
    U mnie to jest ok.1500obr/min.
    Wygląda na brak lock-up czyli blokady konwertera.
    Normalne na zimnym ale nie na ciepłym, czyli tak zwany tryb rozgrzewania silnika.
    Może to być wina przepracowanego oleju.

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

zgadzam się w 100% z kolegą kmito

rkarol
    Gość

Domyślnie

Tryb rozgrzewania silnika wyraźnie czuje i on chyba działa prawidłowo, bo po kilkuset metrach się wyłącza, a obroty na tym samym biegu i przy tej samej prędkości spadają. Czy jest to możliwe aby zegar obrotomierza przekłamywał? Była popsuta przepływka i bieg jałowy pokazywał ok. 900 obr. Teraz naprawiłem, org. Bosch i obroty jałowego na rozgrzanym silniku też pokazuje koło 900. Wiem, że poprzedni właściciel zmieniał zegary, bo były walnięte. Jeśli wcisnął z innego silnika może mieć inne przełożenie? Silnik ze słychu nie chodzi wysilony.

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rkarol
    bo po kilkuset metrach się wyłącza, a obroty na tym samym biegu i przy tej samej prędkości spadają.
    No to OK. Lock-up działa.
    Cytat Napisał rkarol
    Była popsuta przepływka i bieg jałowy pokazywał ok. 900 obr. Teraz naprawiłem, org. Bosch i obroty jałowego na rozgrzanym silniku też pokazuje koło 900.
    U mnie na biegu jałowym pokazuje ok.650obr/min.
    Cytat Napisał rkarol
    Czy jest to możliwe aby zegar obrotomierza przekłamywał?
    Biorąc pod uwagę to co wyżej to bardzo mozliwe.
    Cytat Napisał rkarol
    Jeśli wcisnął z innego silnika może mieć inne przełożenie?
    Tam jest transmisja elekroniczna. Nie potrafię wyjaśnić tego przekłamania.
    No chyba, że są od wersji 2.0TS. Ale to by w ogóle działało?

rkarol
    Gość

Domyślnie

Sprawdziłem examinerem- obroty jałowego- 690-700/min, pokazuje na zegarach 900 więc wyświetlacz okłamuje. W serwisie powiedzieli, że przegub wewnętrzny ma luz- z tego co widziałem- półoś przy przegubie an podnośniku rusza się w górę i w dół o 2-3 cm. Do wymiany półoś lewa. Pytanie: czy półoś lewa w automacie jest inna od tej w manualu- numer 46307514?? Półoś lewa- prawa wewnętrzna są identyczne? Kupilibyście używkę czy nówkę za 900 w serwisie?

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rkarol
    czy półoś lewa w automacie jest inna od tej w manualu- numer 46307514?? Półoś lewa- prawa wewnętrzna są identyczne? Kupilibyście używkę czy nówkę za 900 w serwisie?
    Półoś może byc inna ale przeguby są takie same.
    Można kupić same przeguby poza ASO.
    Cena około 200zł.
    Ale to dziwna sprawa pierwsze lecą przeguby zewnętrzne.

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

nie kupuj używki !

a przyczyną takiego stanu rzeczy mogla być uszkodzona manżeta ... piasek i woda dostały się do przegubu samar stracił swoje własciwości i wszystko zaczęło się trzeć i powstały luzy ... to bardzo wazne żeby okresowo sprawdzać stan manżet na przegubach a jeśli jest jakas pęknięta to szybko ją wymienić i wymienić też smar w przegubie.