Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Skrzynia biegów 1.6

Adis
    Gość

Domyślnie Skrzynia biegów 1.6

Witam,gdy odpale silnik ciezko chodza biegi tak jakby nie chcialy czasem wskoczyc,a gdy silnik jest zgaszony wszystko działa poprawnie,wchodzą elegancko. Czy problem tkwi i oleju?
    Dodam jeszcze ze przy włączaniu biegu wstecznego jest pewien ostry "zgrzyt"
    pozdrawiam.

Adis
    Gość

Domyślnie

Czy ktoś odpowie na temat? dziekuje

Użytkownik Maniak resoraków Avatar regi_2007
    Mieszka w
    Stryków (łódzkie)
    Auto
    156 1.8 ts

Domyślnie

sprzęgło,wysprzęglik lub zapowietrzony układ.

- - - Updated - - -

przy zgaszonym silniku sprzęgło nie wpływa na prace skrzyni i dla tego można łatwo wrzucać biegi

Adis
    Gość

Domyślnie

A jak myslisz czy to bedzie droga sprawa?

- - - Updated - - -

i czy moge tak jezdzic ? chociaz przez ten weekend

Mieszka w
    Stryków (łódzkie)
    Auto
    156 1.8 ts

Domyślnie

wymieniałem bo miałem identyczne objawy jak twoje tylko później w ogóle nie mogłem wrzucić biegu na odpalonym silniku.Okazało się że padł wysprzęglik a że jest on schowany pod kołnierzem skrzyni to wymieniłem komplet .Komplet Valeo w tamtym roku kosztował mnie 670 zł z rabacikiem do tego jesli sam nie zrobisz to około 300zł za robociznę. Samo wyjęcie skrzyni to jest wielki problem to nie VW czy coś z tej grupy.

- - - Updated - - -

Spróbuj odpowietrzyć układ hydrauliczny sprzęgła może coś pomoże.Postaram się znaleźć opis co i jak to wstawię link

- - - Updated - - -

http://www.forum.alfaholicy.org/147/89074-odpowietrzanie_wysprzeglika_lozyska_oporowego_sprz egla_pomocy.html oczywiście nie potrzeba żadnego przyżądu robisz to na tej samej zasadzie co z hamulcami

Adis
    Gość

Domyślnie

A jak nie chcialbym wymieniac tylko naprawic wysprzeglik,duzo to bylby koszt?

Mieszka w
    Stryków (łódzkie)
    Auto
    156 1.8 ts

Domyślnie

Sam wysprzeglik nie jest drogi koszt od 160-...Nie słyszałem o naprawianiu wysprzeglika w skrzyniach do TS.Prędzej w JTD . Rużnica jest taka że są to dwa różne rozwiązania. Nie chcę wprowadzać cię w błąd ale w TS wysprzęglik schowany jest w obódowie skrzyni i zintegrowany jest z łożyskiem oporowym a w jtd jest on na zewnątrz i jest naprawialny.

- - - Updated - - -

http://allegro.pl/lozysko-oporowe-wysprzeglik-alfa-romeo-147-156-gt-i3134764537.html - DO TS

http://allegro.pl/alfa-romeo-156-pompa-sprzegla-wysprzeglik-2-4-jtd-i3207421859.html -DO JTD

- - - Updated - - -

twój jest schowany

- - - Updated - - -

A tak z innej beczki jak pracuje u ciebie pedał sprzęgła kiedy bierze czy nie jest "gumowaty"
    Przyczyną może być również pompka sprzęgła umieszczona przy pedale sprzęgła

Adis
    Gość

Domyślnie

Doszedłem do rozwiązania że skończyło mi sie sprzegło,tzn juz od jakiegos czasu coraz nizej brało i teraz na samym dole bierze musze jezdzic bez wycieraczki bo troche haczyła o sprzegło i wadziła,bez niej tak jak juz pisalem bierze na samym dnie i jakos jeszcze działa,lecz aktualnie auto stoi w garazu brak czasu zeby sie tym zajac mam teraz ostry zapierdziel matura/praca... cos wymysle w tygodniu,ale wielkie dzieki za pomoc